Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfântul Sinod al BOR s-a întrunit ieri, 29 octombrie FOTO Patriarhia Română
Sfântul Sinod al BOR s-a întrunit ieri, 29 octombrie FOTO Patriarhia Română

Reprezentanţii mişcării schismatice care a apărut în sânul BOR pe fondul participării ierarhilor români, în iunie, la Sinodul din Creta se declară nemulţumiţi de deciziile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit ieri, 29 octombrie.

Credincioşii protestatari, care încă din august şi-au exprimat îngrijorarea faţă de „ecumenismul” promovat de textele Sinodului din Creta, lansează acuzaţii la adresa ultimului Sinod al BOR, desfăşurat ieri, 29 octombrie, la Reşedinţa Patriarhală.

Mihai-Silviu Chirilă, unul dintre reprezentanţii grupului din Moldova care l-a ameninţat cu nepomenirea la slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a notat pe pagina personală de Facebook că BOR, prin hotărârile sale, a dat undă verde calomnierii credincioşilor nemulţumiţi de participarea delegaţiei bisericii româneşti la Sinodul din Creta.

„Noi, ortodocsii care luptăm contra ereziei, am fost catalogaţi «grupări schismatice pretins ortodoxe». Ce ruşine! S-a dat, practic, liber la calomnierea celor care apară Ortodoxia împotriva unui sinod eretic, despre care sinodul BOR crede că «a mărturisit că Biserica Ortodoxă este Biserica una, sfânta, sobornicească şi apostolească»”, a subliniat Mihai-Silviu Chirilă.

Nemulţumirea lui Chirilă, cel care a semnat în calitate de teolog scrisoarea de ameninţare adresată ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, face referire la cel de-al treilea subiect de lucru al sinodului de ieri. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, Sfântul Sinod al BOR a luat act de existenţa unor mişcări schismatice în ţară. Reprezentanţii BOR nu precizează dacă se vor lua măsuri împotriva protestatarilor, ci subliniază că centrele eparhiale vor informa credincioşii despre aceste grupări.

„Au fost semnalate existenţa şi activitatea unor grupări schismatice, pretins ortodoxe, care produc tulburări în parohii. S-a hotărât ca centrele eparhiale să ia pe plan local măsuri de informare a credincioşilor”, se arată în documentul citat.

În concluziile sinodului de ieri se subliniază că s-a luat act de conţinutul documentelor în forma aprobată în cadrul lucrărilor Sfântului şi Marelui Sinod din Creta, respectiv de Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană”, „Diaspora Ortodoxă”, „Autonomia şi modul proclamării acesteia”, „Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la aceasta”, „Importanţa postului şi respectarea lui astăzi” şi „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine”.

Patriarhia Română a mai precizat că Sinodul BOR de pe 29 octombrie nu a formulat dogme noi, canoane noi sau modificări liturgice. „De asemenea, s-a luat act de faptul că textele pot fi explicitate, nuanţate sau dezvoltate de către un viitor Sfânt şi Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe. Explicitarea acestora şi redactarea altor documente sinodale cu teme diferite nu trebuie realizate, însă, sub presiunea timpului, ci, în cazul în care nu există consens panortodox, ele trebuie amânate şi perfecţionate până când se va realiza un consens”, se mai precizează în comunicatul bisericii.

Textul şase al Sinodului din Creta, „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine”, este principalul înscris care a provocat nemulţumire în rândul unor credincioşi şi preoţi. Într-o scrisoare trimisă de o grupare din Moldova s-a propus „respingerea cu desăvârşire” a documentului şi revizuirea celorlalte texte.

„Se pare că actuala sesiune a Sfântului Sinod al BOR este axată pe tema educaţiei, însă aceasta educaţie trebuie să aibă şi un conţinut ortodox (am văzut cum arată manualul de Religie pentru clasa a IV-a, în care se face o combinaţie între ecumenism + ecologie = New Age, asemenea educaţie nu ne trebuie). Dacă toate obiecţiile formulate în această perioadă s-ar lua în considerare şi s-ar produce o revizuire a documentelor sinodale cretane (în afara documentului şase, la care nu e nimic de revizuit, trebuie tot anulat), această revizuire ar echivala de fapt cu o anulare a acelor documente, de vreme ce nu ar mai rămâne mai nimic nerevizuit”, a mai nuanţat Mihai-Silviu Chirilă.

În cadrul Sinodului BOR de pe 29 octombrie s-a decis declararea anului 2018 „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. De asemenea, a fost aprobată organizarea la Iaşi, în perioada 9-12 ianuarie 2019, a Conferinţei Asociaţiei Teologice Ortodoxe Internaţionale, a fost evaluată activitatea celor peste 350 de asociaţii şi fundaţii care funcţionează pe plan local cu binecuvântarea ierarhilor locului, a fost aprobată publicarea Mineiului şi Acatistierului Sfinţilor Români şi a fost aprobată înscrierea în calendarul ortodox a Sfintei Muceniţe Agnia.

Citeşte şi:

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite