Medicii din Iași au schimbat radical vieților a doi pacienți. Intervenţii salvatoare la Spitalul „Parhon”

0
Publicat:

Finalul săptămânii trecute a adus speranţa în vieţile a doi pacienţi de la Spitalul Parhon din Iaşi. Chinuiţi de mai mulţi ani de şedinţele de dializă, aceştia au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale şi vor putea duce din nou o viaţă normală.

Intervenţie chirurgicală SURSĂ Arhiva Adevărul
Intervenţie chirurgicală SURSĂ Arhiva Adevărul

În noaptea de sâmbătă spre duminică, echipa chirurgicală de la spitalul din Copou a reuşit să ducă la bun final două intervenţii chirurgicale, cei doi pacienţi, un bărbat în vârstă de 54 de ani şi o femeie în vârstă de 56 de ani, fiind transplantaţi cu succes. De data aceasta, cele două transplanturi au fost realizate datorită existenţei unui donator cadaveric. 

Este vorba despre doi pacienţi, amândoi fiind în program de dializă cronică. Primul Este un bărbat în vârstă de 54 de ani, din judeţul Iaşi. Acesta era în programul de dializă din anul 2021 şi a fost transplantat în noaptea de sâmbătă spre duminică. Al doilea pacient este o doamnă în vârstă de 56 de ani, din judeţul Suceava, care făcea dializă din 2016. Şi dumneaei a fost transplantată cu succes. În acest moment, ambii pacienţi se recuperează în secţia de transplant. Aşteptăm ca funcţia lor renală să se apropie de normal şi să fie preluaţi în ambulatoriu. Totodată, trebuie să se prezinte la controale regulate, urmând un tratament special cu imunosupresoare", precizează dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Parhon din Iaşi.

Zeci de vieţi au fost salvate într-un singur an

Chiar dacă şedinţele de dializă prelungesc viaţa pacienţilor care se confruntă cu probleme renale, acestea scad în mod vizibil calitatea traiului. Astfel, pentru aceste persoane, singura speranţă este un transplant renal. La acest capitol, medicii ieşeni au reuşit adevărate performanţe pe perioada anului 2022. 

La unitatea medicală din Copou s-au reuşit, în cursul anului trecut, nu mai puţin de 54 astfel de intervenţii chirurgicale. Este vorba, astfel, despre un record atins de către medicii ieşeni. 

„O explicaţie bună pentru cifrele obţinute anul trecut este că au existat situaţii în care echipa din cadrul Spitalului Parhon, având o experienţă mare în transplant renal, a fost invitată şi a acceptat să participe la recoltări din Republica Moldova. Astfel, am fost la Chişinău, de unde au fost recoltaţi doi rinichi de la un donator cadaveric. Prin această metodă s-a realizat primul transplant transfrontalier între Republica Moldova şi România. După operaţia de la Chişinău, la Iaşi s-au realizat două transplanturi renale. Totodată, în cursul anului trecut am participat şi la o recoltare în Bulgaria. De această dată, de acolo s-a adus la Iaşi un rinichi", adaugă dr. Ionuţ Nistor.

Pentru ca aceste rezultate să fie posibile, susţin medicii, este nevoie de colaborare permanentă cu alte spitale din ţară. Astfel, cu ajutorul unităţilor medicale regionale, în cursul anului trecut au fost identificaţi mulţi donatori cadaverici.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite