Un român din Iași face dializă de 33 ani. Mii de bolnavi urmează tratamentul chinuitor sperând în transplant renal

0
Publicat:

În România, peste zece mii de persoane trăiesc datorită şedinţelor de dializă. Este vorba despre pacienţii cu boli renale severe, care aşteaptă ca o minune să se întâmple şi să beneficieze de un transplant de rinichi.

Dializă SURSĂ Arhiva Adevărul
Dializă SURSĂ Arhiva Adevărul

Chiar dacă această metodă prelungeşte viaţa, de foarte multe ori se întâmplă ca tratamentul să scadă vizibil calitatea ei. Conform cadrelor medicale, un pacient care este dependent de şedinţe de dializă pierde trei zile dintr-o săptămână pentru acest proces chinuitor, el fiind transportat la spital, unde este supus unor şedinţe care durează câte patru ore.

„Dializa cronică este o invenţie prin care medicina a răspuns unei nevoi, în sensul în care atunci când rinichii nu mai funcţionează, acestă maşină de dializă reuşeşte să preia funcţia organelor. Atunci, este suplimentată funcţia renală până este posibil să se realizeze un transplant renal.

În unele cazuri, unii pacienţi ajung să facă dializă pentru tot restul vieţii. Un pacient într-un program cronic de dializă va face trei şedinţe pe săptămână, câte patru ore fiecare şedinţă. Astfel, se ajunge la 12 ore de dializă pe săptămână. 

Calitatea vieţii este afectată vieţii atunci când este nevoie de dializă. Vorbim despre perioada în care pacientul este nevoit să fie conectat la această maşină şi să fie imobilizat într-o unitate de dializă, fiind vorba de multe ore petrecute de casă sau locul de muncă. Totodată, pentru unii pacienţi este vorba despre mult timp pierdut pe drum. Astfel, trei zile pe săptămână se pierd pentru dializă", precizează dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Parhon din Iaşi.

Un bărbat din Iaşi face dializă de peste 30 de ani

Medicii ieşeni susţin că timpul petrecut la şedinţele de dializă nu este cea mai mare problemă a acestor pacienţi. Cu timpul, foarte mulţi dintre ei ajung să se confrunte cu probleme de sănătate. În această situaţie este şi un bărbat din Iaşi, care face şedinţe de dializă de peste 30 de ani. 

„Din păcate, această tehnică de dializă nu reuşeşte să elimine complet toate toxinele pe care le-ar elimina rinichii. Pentru acest lucru ar trebui ca dializă să fie continuă, lucru care nu este posibil în mod practic. Astfel, pacienţii îmbătrânesc mai devreme. Apar complicaţii cardiovasculare, osoase sau metabolice. Pe de altă parte, această hemodializă şi această dializă cronică reuşeşte să aducă o speranţă pentru aceşti aproape zece mii de pacienţi cronici din România. Pacientul cu cea mai mare vechime pe dializă are 33 de ani de când urmează aceste şedinţe. Acesta se apropie de vârsta de 60 de ani. Astfel, vorbim despre o viaţă întreagă petrecută pe dializă. Este un pacient fragil, au apărut unele complicaţii dar acesta şi-a dus viaţa cu cumpătare şi este bine", adaugă medicul ieşean.

La Iaşi, sute de pacienţi aşteaptă o minune

Lista de aşteptare pentru transplant renal este uriaşă. La nivelul Iaşului, nu mai puţin de cinci sute de persoane speră într-o minune. Cu toate acestea, pentru unii din ei, singura speranţă rămâne doar dializa, întrucât numărul donatorilor este mult mai mic faţă de numărul pacienţilor.

„Este vorba despre o speranţă care din păcate nu a putut veni din partea Programului de Transplant. Acest este o variantă mai bună, dar nici în România sau în alte ţări nu există suficiente opţiuni de transplant. Astfel, aceşti peste zece mii de pacienţi s-ar pierde fără dializă. Lista de aşteptare are aproape 500 de pacienţi pentru că nu toţi cei care fac dializă sunt posibil transplantaţi. Vorbim despre pacienţi din Iaşi. Pentru ei, speranţa vine de la potenţiali donatori în moarte cerebrală. Din păcate, numărul acestor donatori, cel puţin în cursul anului trecut, este mic, sub ordinul zecilor. În total, anul trecut au fost făcute 50 de operaţii de transplant. Dar acest număr este a zecea parte din cei cinci sute care aşteptă o şansă", încheie dr. Ionuţ Nistor.

În cursul săptămânii trecute, la Iaşi s-au realizat transplanturi cu organe de la donatori în moarte cerebrală. Echipa de transplant a Spitalului Parhon a participat atât la recoltare, cât şi la implantare. Cei doi rinichi au fost transplantaţi unor pacienţi din Vrancea şi din Galaţi, amândoi aflându-se pe lista de aşteptare. Unul dintre ei făcea dializă de patru ani, iar al doilea urma aceste şedinţe de peste un an de zile. Pentru ambii pacienţi intervenţia a fost un succes, iar medicii susţin că urmează să fie externaţi în cursul acestei săptămâni. Totodată, pentru ei urmează controalele şi medicamentaţia prin care organismul ajunge să accepte rinichiul transplantat. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite