Preotul care deschide un spital social în Iași. Povestea tristă din spatele acestui proiect

0
Publicat:

Părintele Dan Damaschin, cunoscut la nivel naţional pentru că ajută mii de copii, mame şi persoane aflate în suferinţă, urmează să deschidă la Iaşi primul centru medico-social.

Părintele Dan Damaschin SURSĂ Arhiva Adevărul
Părintele Dan Damaschin SURSĂ Arhiva Adevărul

„Veronica". Acesta va fi numele pe care îl va purta locul în care părintele Dan Damaschin îşi propune să trateze şi să ajute cât mai multe persoane care, din diferite motive, nu-şi pot permite servicii medicale de calitate.

Povestea din spatele proiectului care capătă tot mai mult contur este una tristă. Veronica, o mamă a cinci copii, care a pierdut lupta cu boala de care suferea, l-a convins pe preotul din Iaşi că trebuie să sprijine, mai ales din punct de vedere medical, cât mai multe persoane.

Îmi doream să reuşesc să fac un centru medical pentru persoanele aflate în suferinţă. Veronica este o mamă a cinci copii, care a murit din cauza unui cancer care nu ar fi trebuit să o ucidă. Era un cancer operabil şi tratabil, era posibil ca acea mamă să se facă bine. Cu toate acestea, ea s-a preocupat cel mai mult să fie mamă şi să fie alături de copiii ei şi nu a putut trata la timp acea boală care, într-un final, a răpus-o. Astfel, am ales pentru centrul medical numele acestei mame, Veronica, care era prea ocupată să fie mamă", a povestit preotul Dan Damaschin.

Cine va avea acces la servicii medicale

Prin acest proiect, părintele Dan Damaschin, împreună cu voluntarii care îl susţin, îşi propune să ofere servicii medicale şi investigaţii medicale tuturor persoanelor care fac parte din categorii vulnerabile. În momentul de faţă, aproximativ 2.900 de mame şi 10.000 de copii beneficiază de ajutorul preotului misionar.

„Este vorba despre un centru medico-social unde oamenii sărmani, cu prioritate femeile însărcinate, mamele singure şi copiii vor avea acces la servicii medicale de înaltă calitate. Aceste persoane vor avea acces la tratament demn şi plin de bunătate, aşa cum fiecare merită când este în suferinţă. Vrem să venim în ajutorul persoanelor care nu au asigurări de sănătate, care nu-şi permit tratament şi investigaţii de specialitate. O mamă cu un copil, neasigurată medical, trebuie să fie tratată bine, iar acest lucru nu se întâmplă. Astfel, se ajunge la cronicizarea multor suferinţe, cum a fost şi în cazul Veronicăi", a mai adăugat preotul din Iaşi.

Vestea mult aşteptată a venit chiar în Ajunul Crăciunului

Părintele Dan Damaschin a reuşit să achiziţioneze, în urmă cu doi ani, un fost hotel din Iaşi. Aici şi-a imaginat, încă de la început, că va reuşi să sprijine mii de persoane, cu ajutorul donaţiilor şi a voluntarilor. Vestea pe care o aştepta de doi ani de zile a venit chiar în Ajunul Crăciunului.

„A durat doi ani de zile pentru schimbarea destinaţiei clădirii care, în momentul în care a fost achiziţionată, era un hotel. În Ajun de Crăciun am primit autorizaţia semnată şi iată că, astăzi, am început să evacuăm cladirea şi în aproximativ şase luni sperăm să primim aparatură medicală şi să începem autorizarea pentru diverse medicale. A fost costisitoare găsirea spaţiului, dar la fel va fi şi amenajarea lui din hotel în policlinică. Dacă dorim să ajutăm în mod real, trebuie să avem RMN, CT şi aparatură de laborator care să permită investigaţii de calitate", mai povesteşte pr. Dan Damaschin. 

Totodată, părintele Dan Damaschin a menţionat că centrul medical va funcţiona cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, care i-au fost alături şi până acum. Astfel, policlinica va avea medici angajaţi, dar şi personal voluntar care se va ocupa cu cea mai mare atenţie de persoanele ce-i vor trece pragul. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite