Extrădaţi din paradis. Doi oameni de afaceri din Iaşi, fugiţi de justiţie tocmai în Republica Dominicană au fost trimişi cu cătuşe înapoi în România

0
0
Imagine din Republica Dominicană, considerată una dintre cele mai frumoase ţări de pe pământ Foto: gtsturism.ro
Imagine din Republica Dominicană, considerată una dintre cele mai frumoase ţări de pe pământ Foto: gtsturism.ro

Doru Teodor şi Victor Panaghiu, asociaţi într-un proiect cu fonduri europene, au dispărut din România în februarie 2012, imediat după ce au fost condamnaţi la închisoare pentru fraude cu bani UE.

Poliţia din Republica Dominicană a emis un comunicat de presă prin care a informat că Doru Teodor şi Victor Panaghiu, doi români din Iaşi daţi în urmărire internaţională încă din martie 2012, au fost extrădaţi cu destinaţia Bucureşti. 

Cei doi au fost condamnaţi în februarie 2012 după ce procurorii DNA i-au acuzat în 2006 pe Doru Teodor, administratorul SC Teofarm SA, şi pe Victor Panaghiu, patronul SC Dianthus SRL, că ar fi prejudiciat bugetul Uniunii Europene cu 231.753 de euro.

„Pe de o parte, firma Teofarm SA a încheiat un contract de finanţare cu fonduri europene în valoare de 180.000 de euro, bani pe care i-a folosit pentru a recumpăra, la o valoare majorată, patru utilaje tipografice second hand care-i aparţinuseră anterior. Cercetările efectuate de procurori au relevat că utilajele fuseseră cumpărate de firma Teofarm SA la valoarea de 78.500 de lei, în perioada 1999-2000, însă înainte de semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene au fost înstrăinate, scriptic, către o altă firmă, la care coasociaţi erau chiar cei doi inculpaţi“, se precizează într-un comunicat DNA. Teodor a fost condamnat de Judecătoria Iaşi la cinci ani de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, iar Victor Panaghiu a primit şi el patru ani de închisoare.

Au dispărut din ţară în februarie 2012, imediat după ce au fost condamnaţi. 

Adevărul a relatat în premieră naţională, în aprilie 2012, despre faptul că Doru Teodor s-a bucurat nestingherit, o perioadă, de soarele din Republica Dominicană. 

Ieşeanul a fost reţinut însă de agenţii Interpol tocmai în Puerto Plata, după ce ar fi înşelat un alt român. Doru Teodor a stat în custodia autorităţile din Arhipelagul Caraibelor timp de mai bine de jumătate de an, timp în care a încercat pe toate căile să evite extrădarea şi să-şi micşoreze pedeapsa care-l aştepta în ţară.

Partenerul de afaceri, Victor Panaghiu, a fost de negăsit în tot acest timp, dar autorităţile dominicane au anunţat că l-au arestat cu puţin timp înainte de Revelion.

Cei doi vor fi judecaţi acum şi pentru tentativa de sustragere de la efectuarea pedepsei.

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite