Condamnaţi celebri scăpaţi de mâna scurtă a justiţiei în 2012 la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christy Mîrşanu, cunoscut drept "avocatul hoţilor", a dispărut fără urmă după ce a fost condamnat la închisoare Foto: arhiva Adevărul
Christy Mîrşanu, cunoscut drept "avocatul hoţilor", a dispărut fără urmă după ce a fost condamnat la închisoare Foto: arhiva Adevărul

Procesele lui Doru Teodor şi Victor Panaghiu, oameni de afaceri, şi Christy Mârşanu, avocat, au ţinut prima pagină a ziarelor din Iaşi pe tot parcursul anului 2012. Personaje notorii în oraş, toţi trei „au şters-o” din ţară în momentul în care judecătorii i-au condamnat la închisoare cu executare definitiv şi irevocabil.


  Anchetele împotriva lui Doru Teodor, administrator la firma de produse farmaceutice Teofarm SA, şi a partenerului său de afaceri Victor Panaghiu, patron la societatea Dianthus SRL, au început încă din 2006.

Cei doi au fost găsiţi vinovaţi de deturnarea a 231.753 de euro din bugetul Comunităţii Europene.

"Pe de o parte,  firma Teofarm SA a încheiat un contract de finanţare din fonduri europene în valoare de 180.000 de euro, bani pe care i-a folosit pentru a recumpăra, la o valoare majorată, patru utilaje tipografice second hand care îi aparţinuseră anterior. Cercetările efectuate de procurori au relevat că cele patru utilaje tipografice fuseseră cumpărate de firma Teofarm SA la valoarea de 785 milioane ROL în perioada 1999-2000, însă înainte de semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene au fost înstrăinate, scriptic, către o altă firmă (n.r. – Dianthus SRL) la care coasociaţi erau chiar cei doi inculpaţi", se arată în concluzia anchetei DNA.

La capătul unui şir întortocheat de procese, cei doi au fost condmnaţi definitiv şi irevocabil la câte cinci ani de închisoare pe 7 februarie 2012, atunci când Curtea de Apel Iaşi le-a respins recursurile.

Surpriza a apărut o lună mai târziu, când Teodor şi Panaghiu au fost de negăsit în momentul în care poliţiştii i-au căutat pentru a-i duce la penitenciar. Au fost daţi în urmărire internaţională, iar urmele lui Doru Teodor (foto jos) au apărut la scurt timp tocmai în Republica Dominicană.

Doru Teodor

A fost reţinut de autorităţile de acolo pentru că ar fi încercat să înşele un alt român.

N-a ajuns însă în ţară nici până acum. Autorităţile spun că formalităţile de extrădare sunt, de fapt, foarte complicate. Pe de altă parte, Teodor a început, prin intermediul avocaţilor săi din România, demersuri pentru a obţine o reducere a pedepsei. Despre asociatul său, Victor Panaghiu (foto jos) nu se ştie încă nimic.

Victor Panaghiu

Un alt caz celebru de infractor scăpat printre degete în 2012 la Iaşi este cel al lui Christy Mârşanu, cunoscut şi ca „avocatul hoţilor”, după ce a apărat mai mulţi interlopi celebri. Apărătorul a fost dat în urmărire, în martie 2012, după ce  a fost condamnat, în două cazuri, la trei ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă.

Ieşeanul a fost acuzat că a transferat 11.500 de euro din contul unui traficant de persoane în contul său bancar şi le-a cerut 6.000 de euro rudelor acestuia pentru a-i da unui judecător şi a-i scăpa de dosar. Curtea Supremă l-a condamnat în acest caz, în februarie, la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi înşelăciune.

Pe 13 martie 2012, Mîrşanu a fost condamnat de Curtea Supremă  la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă. A fost acuzat de DNA că ar fi primit 45.000 de lei de la o persoană pentru a interveni la judecători.
A dispărut fără urmă în momentul în care urma să înceapă ispăşirea pedepsei şi n-a mai dat vreun semn de viaţă până acum.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite