Elevii Colegiului Pedagogic din Iaşi, băgați la internat. „Școala din containere este de evitat, mai avem un spital care zace“

0
Publicat:

Protestul organizat de părinţii elevilor de la Colegiul Pedagogic din Iaşi nu a rămas fără rezultate. Aceştia au fost invitaţi la dialog în Primăria Municipiului Iaşi, pentru a identifica cele mai potrivite soluţii.

Colegiul Pedagogic Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Colegiul Pedagogic Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, reprezentanţii elevilor, împreună cu primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, au căutat mijloace prin care să rezolve cât mai rapid situaţia în care se află liceenii de la Pedagogic.

Conform municipalităţii, în urma discuţiei s-a ajuns la un comun acord şi au fost identificate mai multe posibile căi de rezolvare.

„Decizia a fost unanimă, luată la nivelul Ministerului. Nu s-a putut să mai stăm o lună, o săptămână. Decizia a fost luată cu Inspectoratele Judeţene, cu directorii care coordonează unităţile de învăţământ cu risc seismic. Nu ne dorim o situaţie tensionată, mai ales pentru că este vorba despre copii. Prioritară a fost punerea lor în siguranţă. Discuţia a fost una potrivită şi necesară înainte de a apărea acest protest. Copiii nu trebuie invitaţi într-un protest, nu trebuie obişnuiţi cu ceea ce e mai rău în societate", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Ce soluţii au fost identificate

Conform autorităţilor locale, elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor învăţa în căminul Colegiului Pedagogic, care va fi reamenajat. Totodată, pentru elevii de liceu se caută încă cele mai potrivite soluţii.

O parte de activitate se va desfăşura în continuare în cămin, unde va fi reorganizat spaţiul. Acolo vom amenaja şapte săli de curs, în care vom ţine învăţământul primar şi gimnazial. Pentru învăţământul liceal este nevoie de 23 de săli de curs. Este nevoie de un corp de clădire liber, care să corespundă educaţiei. Nu-i putem duce într-un spital sau o unitate militară, copiii trebuie duşi într-o şcoală, unde să facă educaţie. S-a propus învăţământul de după-amiază, cu toate clasele într-o singură şcoală. S-a mai propus construirea unei şcoli modulare, din containere, pe care personal nu o evit ca discuţie, chiar dacă experienţa de inginer şi primar îmi spune că e foarte greu să faci o astfel de şcoală care să funcţioneze corespunzător, până în toamnă. Noi mai avem şi un spital care stă şi zace, făcut tot din containere. Luni ne reîntâlnim. Personal îmi cer scuze faţă de copii, dialogul este deschis de la început", a adăugat Mihai Chirica.

Conform municipalităţii, lucrările de reabilitare a Colegiului Pedagogic pot fi finalizate în termen de aproximativ doi ani de zile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite