Şcoala în care a studiat Ion Creangă a ajuns motiv de război politic. Ce se întâmplă la Colegiul Pedagogic din Iaşi

0
Publicat:

Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi nu traversează o perioadă fastă. Instituţia de învăţământ, care pe 15 decembrie va împlini 168 de ani de la înfiinţare, şi-a închis porţile pentru elevi, din cauza stării deplorabile în care a ajuns clădirea.

Colegiul Pedagogic Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Colegiul Pedagogic Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, viitorii educatori şi învăţători sunt nevoiţi să înveţe pe băncile altor instituţii de învăţământ, conform unor programe improvizate. Acest lucru se întâmplă deoarece clădirea, în care s-au format oameni precum Ion Creangă şi Titu Maiorescu, are un risc mare de prăbuşire în cazul unui seism. 

Colegiul Pedagogic, motiv de război politic

Închiderea porţilor Colegiului Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi a deschis numeroase căi prin care oamenii politici din capitala Moldovei se atacă reciproc. Astfel, nu este de mirare că acuzaţiile la adresa primăriei au început să apară în număr mare, problema colegiului fiind cunoscută la nivel local şi naţional de mai mulţi ani de zile. 

Senatorul Marius Bodea (USR Iaşi), este unul dintre oamenii politici care a vorbit despre această problemă, susţinând că problema Şcolii Normale din Iaşi nu a contat pentru cei care au ţinut frâiele oraşului în ultimele două decenii.

Şcoala Normală are o istorie de 170 de ani, o tradiţie îndelungată la Iaşi. Nu a contat asta pentru primarii care s-au perindat în ultimele două decenii, dintre care unul este astăzi la puşcărie, iar al doilea va ajunge în curând tot acolo. Spuneam că recensământul din 2022 arată nu doar o scădere a populaţiei judeţului Iaşi, ci şi o îmbătrânire a acesteia. Este trist, dar având în vedere condiţii ca cele menţionate mai sus, de ce ar rămâne tinerii în Iaşi pentru a-şi întemeia o familie? Ca să-şi bată joc nişte netrebnici de ei şi de copiii lor?", a spus Marius Bodea printr-un comunicat de presă.

Primarul Mihai Chirica răspunde acuzaţiilor aduse

Acuzaţiile care au apărut în spaţiul public nu l-au lăsat fără replică pe primarul Mihai Chirica. Acesta a dat asigurări că Şcoala Normală „Vasile Lupu“ va fi consolidată şi reabilitată în cel mai scurt timp posibil. 

,,Subliniez faptul că, indiferent de sursa de finanţare, buget local, fonduri guvernamentale, finanţare europeană prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau Programul Operaţional Regional, municipalitatea ieşeană va începe din acest an lucrările de consilidare la Colegiul Pedagogic. Încă din vara anului trecut am actualizat proiectul, iar valoarea estimată a investiţiei se ridică la 98 milioane de lei", a menţionat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Totodată, edilul a ţinut să pună la zid atitudinea oamenilor politici din Iaşi, pe care îi acuză că încearcă să îşi facă imagine, profitând de problema Colegiului Pedagogic. 

„Sunt regretabile luările de poziţie ale unor politruci precum senatorii Maricel Popa şi Marius Bodea, cărora li se adaugă secretarul de stat Bogdan Balanişcu, care duc această problemă în derizoriul luptei politice, deşi aceştia, ca membri ai Parlamentului sau Guvernului, au pârghiile prin care să contribuie la obţinerea fondurilor necesare consolidării unităţii de învăţământ“, a adăugat Mihai Chirica.

Instituţia ieşeană a fost închisă în urma unor expertize tehnice, ţinând cont de contextul tragediei din Turcia şi a cutremurelor din Gorj. Această măsură a fost luată şi în cazul altor unităţi din ţară.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite