Diferenţele dintre laptele de vacă şi cel de soia. Ce trebuie să consumi în funcţie de nutrienţii conţinuţi
0
Specialiştii în nutriţie subliniază că există diferenţe între laptele de soia şi cel de vacă, în special în ceea ce priveşte conţinutul de calciu, proteine şi vitamine. Laptele de soia este însă cunoscut ca având beneficii cardiovasculare.
Nutriţioniştii subliniază că cele două băuturi diferă destul de mult în ceea ce priveşte nutrienţii conţinuţi. De exemplu, laptele de soia, obţinut prin presarea boabelor de soia, are un conţinut semnificativ mai redus de calciu.
‘’Dacă totuşi doriţi să înlocuiţi laptele de vacă, alegeţi variantele de lapte de soia îmbogăţite cu calciu, dar citiţi cu atenţie etichetele nutriţionale întrucât procentul de calciu din acest tip de lapte poate varia între 80 şi 500 mg, în funcţie de sortimentul ales’’, este sfatul nutriţionistului Adina Rusu.
Cât despre calciul absorbit, cel dintr-o ceşcă de lapte de vacă şi cel din una de soia îmbunătăţit cu carbonat de calciu este aproximativ acelaşi. ‘’Pentru a obţine aceeaşi cantitate de calciu din lapte ce conţine fosfat tricalcic, va trebui să consumaţi o cantitate de produs mai mare cu 30% deoarece această formă de calciu nu are aceeaşi biodisponibilitate şi nu este la fel de bine absorbită în organism’’, mai spune nutriţionistul Adina Rusu.
Comparativ cu laptele de vacă, băutura obţinută din soia are mai puţine proteine şi riboflavină, dar şi un conţinut mai redus al vitaminelor A şi D. Proteinele din soia au în schimb beneficii cardiovasculare. Mai mult, băutura din soia nu conţine colesterol, dar grăsimea totală din soia este similară cu cea din laptele 2%.
Vă mai recomandăm:
Mit sau realitate: este sau nu zahărul brun mai bun decât cel alb?
Ce au în plus ouăle de prepeliţă faţă de cele de găină - explicaţia nutriţionistului