Demolări ample în centrul Iașului. Mitropolia Moldovei își remodelează întregul complex urbanistic

0
Publicat:

Demolarea construcțiilor din jurul Mitropoliei și Bucovinei a început. Acest pas face parte din planul de extindere a lăcașului de cult.

Proiect Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Proiect Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În total vor fi demolate nu mai puțin de 13 construcții, lucrările fiind autorizate încă din luna martie a acestui an. 

Ce proiect are Mitropolia pentru această zonă

Planul care tocmai a intrat în desfășurare include și realizarea unei parcări subterane, cu 400 de locuri. Aceasta va rezolva și lipsa locurilor de parcare din zona centrală a Iașului. 

,,Dezafectarea clădirilor se va realiza astfel încât să nu fie afectate clădirile învecinate. Lucrările supraterane se vor face sub supraveghere arheologică, iar lucrările subterane vor fi precedate de cercetare arheologică preventivă", se arată în autorizațiile emise de către Primăria Municipiului Iași.

Din documentația urbanistică reiese faptul că lucrările vor viza extinderea Facultății de Teologie, dar și construirea de noi clădiri. Acestea vor fi ridicate în jurul unei piețe impresionante, care se va afla pe terenul liber din spatele Mitropoliei, între străzile Cantacuzino și Petru Movilă.

Aceste clădiri vor cuprinde spații de învățământ, de cazare, dar și spații de birouri. Lângă Centrul Militar Zonal, pe latura nord-vestică, va fi amenajată o clădire cu mai multe tronsoane, cu trei etaje, ce va avea spații de cazare. În extinderea Facultății de Teologie vor fi amenajate două corpuri cu regim mic de înălțime.

Pe latura sudică și cea sud-estică sunt propuse imobile care vor găzdui spații de birouri. Intrarea principală în noua piațetă se va face printr-un turn, similat cu un turn clopotniță. Din piațetă, care va fi destinată în principal pelerinajelor, se va face accesul către zona actualului Ansamblu Mitropolitan.

În zona centrală, Mitropolia Moldovei și Bucovinei dispune de un teren cu o suprafață totală de peste 45.000 mp. Totodată, de menționat este că proiectul existent mai include și locuri de parcare care vor fi amenajate la suboslul unor clădiri. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite