Singurul râu din România care curge de la sud spre nord. Unde se află acesta şi ce îl face special

0
Publicat:

Singurul râu din România care curge de la sud la nord se află în Iaşi. Este vorba despre Nicolina, un râu mic, care traversează municipiul Iaşi şi izvorăşte din comuna Bârnova.

Râul Nicolina SURSĂ wikipedia.org
Râul Nicolina SURSĂ wikipedia.org

Acesta se varsă în râul Bahlui, pe teritoriul Iaşului şi are o lungime de 20 km. Râul Nicolina izvorăşte din Codrii Iaşilor, lângă dealul Rotunda, de la o altitudine de peste 350 metri, sub platourile structurale împădurite, aflate în sudul comunei Bârnova. 

Ce îl face special

Râul Nicolina are o lungime de 20 km şi o suprafaţă a bazinului hidrografic de 177 km pătraţi. În cartierul Nicolina ll, aflat în municipiul Iaşi, debitul mediu multianual măsoară 0.477 metri cubi pe secundă, această valoare fiind stabilită de către staţia hidrometrică Nicolina, aflată în zona respectivă. 

Râul Nicolina străbate municipiul Iaşi, intrând în oraş prin partea de sud, prin cartierul C.U.G. Apoi, acesta traversează cartierul Nicolina ll şi străbate cartierele Nicolina l, Galata şi Mircea cel Bătrân. La capătul celui din urmă, râul Nicolina se varsă în Bahlui.

Când vine vorba despre principalele surse de poluare ale râului Nicolina, putem spune ca fostele fabrici din Iaşi jucau un rol foarte important. Cu toate acestea, studiile au arătat că şi populaţia riverană din municipiul Iaşi constituie o sursă importantă de poluare prin depozitarea, în albia râului, a diferitelor categorii de deşeuri menajere sau chiar prin evacuarea directă a apelor uzate menajere. 

În prezent, albia râului este destul de murdară şi are o vegetaţie abundentă, locuitorii Iaşului plângându-se frecvent de mmirosul provocat de aceasta.

Râul Nicolina a provocat şi inundaţii

Chiar dacă vorbim despre un râu relativ mic, au existat momente, în trecut, când acesta a provocat adevărate probleme pentru locuitorii Iaşului. De exemplu, cea mai mare viitură produsă de râul Nicolina a avut loc pe data de 24 iulie 1980, când s-a înregistrat un debit maxim de 87 metri cubi pe secundă. 

În perioada de vară, debitul râului scade foarte mult, iar temperatura creşte. În iulie 1958, pe râul Nicolina s-a înregistrat o temperatură de 36.8 grade Celsius.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite