Cum arată cea mai celebră stradă din centrul Iaşului. A găzduit domnitori, boieri şi mari personalităţi ale vremii

0
Publicat:

Când vine vorba despre Iaşi, centrul oraşului reprezintă un important punct de atracţie. Chiar dacă foarte mulţi turişti sunt atraşi de modernul şi impunătorul Palas, există şi o mulţime de locuri încărcate de istorie, străzi pe care au călcat mari personalităţi ale României.

Strada Lăpuşeanu Iaşi SURSĂ planiada.ro
Strada Lăpuşeanu Iaşi SURSĂ planiada.ro

Un astfel de loc, extrem de cunoscut, apreciat şi tranzitat de către ieşeni şi de către turişti este Strada Lăpuşneanu. Cunoscută pe vremuri ca Uliţa Sârbească, aceasta leagă Piaţa Unirii de Piaţa ,,Mihai Eminescu" şi este un loc cu adevărat încărcat de istorie, o stradă pe care au locuit personalităţi marcante ale istoriei.

Strada Lăpuşneanu, loc de promenadă pentru lumea bună a Iaşului

Fosta Uliţă Sârbească este în prezent o stradă pietonală, aflată chiar în inima capitalei Moldovei. Multitudinea de obiective turistice dar şi de locuri de relaxare reprezintă un adevărat magnet atât pentru turişti cât şi pentru ieşeni. 

Principala atracţie turistică de pe Strada Lăpuşneanu este fosta Casă Catargiu, azi sediu al Muzeului Unirii, ce a fost, de-a lungul timpului, proprietatea mai multor familii boiereşti, precum Costache Catargiu, Constantinică Palade, Mihalache Cantacuzino-Paşcanu. Cu toate acestea, cel mai important aspect este că aceeaşi clădire i-a deservit ca reşedinţă lui Alexandru Ioan Cuza dar şi Regelui Ferdinand l. 

Strada Lăpuşneanu SURSĂ Planiada.ro
Strada Lăpuşneanu SURSĂ Planiada.ro

În trecut, fosta Uliţă Sârbească era cea mai animată arteră a Iaşului, fiind locul preferat de promenadă al ieşenilor. 

Localurile şi obiectivele turistice atrag în continuare

Pentru ieşeni, Strada Lăpuşneanu va fi întotdeauna un reper. Acest loc este frecventat mai ales pentru obiectivele culturale dar şi pentru multitudinea de berării, grădini sau localuri. Totodată, pe strada Lăpuşteanu există galerii de artă, muzee şi cinematografe. Un alt lucru important, care atrage multe persoane, este că această stradă uneşte centrul istoric de zona universitară şi de relaxare din Copou. 

Strada Lăpuşneanu SURSĂ Planiada.ro
Strada Lăpuşneanu SURSĂ Planiada.ro

Fosta Uliţă Sârbească a fost denumită Strada Lăpuşneanu în 1866, în onoarea lui Alexandru Lăpuşneanu, cel care a mutat capitala Principatului Moldovei de la Suceava la Iaşi, în anul 1564.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite