Cum arată dieta corectă a bolnavului de gută: lista alimentelor interzise. Medicii susţin că postul prelungit este nociv în cazul acestei boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guta se manifestă prin dureri articulare intense
Guta se manifestă prin dureri articulare intense

Guta este o boală cauzată de o cantitate în exces de acid uric în organism, care nu se elimină prin urină, aşa cum ar trebui, ci se depune cel mai des în articulaţii. Nutriţioniştii spun că esenţial este să se evite complet alimentele bogate în purine şi se recomandă o dietă bazată pe lichide, legume şi fructe pentru alcalinizarea urinii.

Guta apare pe de o parte din cauza unei producţii crescute de acid uric în organism, pe de altă parte de o eliminare scăzută prin rinichi. Această anomalie este favorizată de  sedentarism, consum exagerat de carne şi alcool. Mulţi dintre cei care suferă de gută sunt obezi, mari consumatori de carne şi băuturi alcoolice. 

Un rol important în ţinerea sub control a acestei afecţiuni îl are dieta. Nutriţioniştii spun că esenţial este să se evite complet alimentele bogate în purine. Este bine să se bea ceaiuri depurative, iar mâncarea să fie preparată prin fierbere. 

‘’Dacă dieta tipică conţine 600-1.000 mg purine/zi, în guta severă se reduce aportul la 100-150 mg/zi. De asemenea, se recomandă o dietă bogată în lichide, cu legume şi fructe pentru alcalinizarea urinii. Se recomandă ceaiurile depurative, diuretice sau chiar diureticele uşoare. În perioadele de criză, mâncarea va fi preparată pri fierbere, fără sare, fără grăsimi, iar cantitatea de lichide va fi mai mare’’, spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Printre alte recomandări ale specialiştilor se numără evitarea consumului de alcool, a postului prelungit, o dietă bogată în glucide şi săracă în lipide. 

Pentru a veni în sprijinul celor care suferă de gută, nutriţioniştii au realizat şi o clasificare a alimentelor în funcţie de conţinutul în purine.

Astfel, un conţinut mare de purine îl au peştele, fructele de mare, un conţinut moderat - carnea, cerealele integrale, iar un conţinut mic îl au fuctele, nucile, laptele, ouăle, zahărul. 

Vă mai recomandăm:

Care sunt alimentele cele mai bogate în colesterol. Dieta care favorizează cel mai des apariţia bolilor cardiovasculare

Rondele de orez expandat, false prietene ale omului care ţine dietă. „Au un indice glicemic mai mare decât al pâinii“

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite