Care sunt alimentele cele mai bogate în colesterol. Dieta care favorizează cel mai des apariţia bolilor cardiovasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colesterolul este asociat apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Acest compus se găseşte doar în alimentele de origine animală. Un om nu ar trebui să consume într-o zi alimente care să depăşească 300 de miligrame de colesterol.

Colesterolul este unul dintre compuşii cu cea mai proastă reputaţie din organismul uman, dar cu toate acestea, este un component al membranelor celulare, testosteronul se sintetizează în organism din colesterol, la fel şi vitamina D.

Nutriţioniştii recomandă o alimentaţie echilibrată, iar o maximă atenţie trebuie acordată alimentelor bogate în colesterol, deoarece acesta este asociat cu apariţia afecţiunilor la inimă. 

De evitat sunt alimentele de origine animală. De exemplu, un ou de găină conţine 186 mg de colesterol. Astfel, sunt de evitat omletele din mai multe ouă. 

‘’Pentru un om sănătos, cantitatea zilnică de colesterol adusă prin alimentaţie nu ar trebui să depăşească 300 de mg. Ca să vă faceţi o idee, un ou mediu de găină conţine aproximativ 186 de mg de colesterol, acesta fiind situat în totalitate în gălbenuş. Aşadar, dacă v-aţi planificat o omletă pentru micul dejun, încercaţi să vă rezumaţi la o reţetă bazată pe un singur ou şi legume. Şi ouăle de prepeliţă conţin colesterol. Mai mult, cantitatea de colesterol din oul de prepeliţă este de 844 mg/100 g, spre deosebire de oul de găină, care conţine 372 mg/100 g’’, spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Untul şi smântâna sunt alte două alimente bogate în colesterol, la fel şi carnea. Deşi pare greu de crezut, muşchiul de porc are mai puţin colesterol decât pieptul de pasăre. 

‘’De exemplu, o porţie de 100 de grame de piept de pasăre conţine aproximativ 85 mg de colesterol, aproximativ 28% din cantitatea maximă recomandată zilnic. O porţie de 100 de grame de muşchi de porc conţine doar 60 mg de colesterol, cantitate uşor mai redusă comparativ cu cea de pasăre. Aceeaşi cantitate de pulpă de pasăre conţine 135 mg de colesterol’’, mai spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Excesul de colesterol din sânge poate cauza daune ireversibile la nivelul pereţilor arteriali. Deşi această problemă de sănătate nu doare, poate duce la infarct miocardic. 

Vă mai recomandăm:

Rondele de orez expandat, false prietene ale omului care ţine dietă. „Au un indice glicemic mai mare decât al pâinii“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite