Caz emoţionant. Drama războiului nu le-a luat speranţa. O mamă din Ucraina şi-a donat un rinichi pentru a-şi salva fiica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din Ucraina, care a fost nevoită să-şi părăsească ţara din cauza războiului cu Rusia, a primit, pe 14 februarie, un motiv să zâmbească. Medicii ieşeni au reuşit o intervenţie chirurgicală prin care au oferit şansa la o viaţă normală unei tinere de 21 de ani.

Sală de operaţie SURSĂ Arhiva Adevărul
Sală de operaţie SURSĂ Arhiva Adevărul

Încă de la începutul conflictului armat, care se desfăşoară în Ucraina, această familie s-a stabilit în România. Din câte se pare, a fost un moment cu atât mai dificil, deoarece fiica, în vârstă de 21 de ani, urma de mai mult timp şedinţe de dializă, la o unitate medicală din Ucraina, din cauza unor afecţiuni. Conform informaţiilor oferite de cadrele medicale, se pare că pacienta a fost diagnosticată cu probleme urologice încă de la naştere. 

A donat un rinichi pentru a-şi salva fiica

Ajunsă în România, mai exact la Iaşi, familia din Ucraina a decis ca tânăra în vârstă de 21 de ani să continuie şedinţele de dializă pe care le făcea încă din 2019. Totodată, în paralel cu această procedură, medicii Spitalului Clinic Parhon au realizat mai multe teste prin care au încercat să afle dacă există compatibilitate între mamă şi fiică, pentru a putea fi realizat un transplant renal. Familia provine din regiunea Cernăuţi, unde tânăra a făcut şi dializă înainte de a se refugia în România. 

În urma testelor efectuate, cadrele medicale au constatat că se poate realiza transplantul renal. Astfel, pe data de 14 februarie s-au realizat cele două intervenţii chirurgicale foarte dificile. Prima dintre ele a constat în prelevarea rinichiului de la mamă, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 45 de ani. Imediat după a avut loc şi procedura de transplant, ambele operaţii fiind duse la bun sfârşit.

„A fost tratată ca orice pacient care face dializă, s-a discutat despre ideea de transplant, i-au fost explicate opţiunile, iar prima va rămâne mereu cea din familie. Mama a fost alături de ea, iar pentru că se afla într-o condiţie medicală bună, a fost prima opţiune. Există o confirmare din partea autorităţilor că beneficiază de aceleaşi drepturi ca orice asigurat din România", a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului Parhon.

Performanţe importante pentru spitalul ieşean

Cadrele medicale de la Spitalul Parhon susţin că acesta s-ar putea să nu fie un caz singular. Conform informaţiilor oferite, se pare că, în acest moment, în Iaşi există nu mai puţin de şapte cetăţeni de origine ucraineană care se confruntă cu probleme renale şi care fac şedinţe de dializă la spitalul din Copou. 

Totodată, de menţionat este faptul că, de la începutul anului 2023, la Parhon s-au realizat nu mai puţin de şapte intervenţii de transplant renal. Patru dintre acestea au fost posibile în ura prelevărilor de organe de la donatori cadaverici iar trei de la donatori vii.

„Suntem bucuroşi să împărtăşim cifrele prezentate recent la congresul european, pe 800 de cazuri este una dintre cele mai bune supravieţuiri din Europa", a precizat prof. dr. Adian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Parhon.

Medicii ieşeni au reuşit performanţe importante şi pe parcursul anului 2022, când au realizat un numar record de transplanturi renale. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite