Operație pe creier cu pacientul treaz, la Iași. Psihologul nu a lipsit din sala de operație

0
Publicat:

Intervențiile de acest gen se realizează în cazul unor tumori care sunt localizate în ariile limbajului, vizuală și cea motorie. Echipa medicală cuprinde și psihologi care pregătesc pacientul.

Foto: Arhiva Spitalului de Neurochirurgie din Iași
Foto: Arhiva Spitalului de Neurochirurgie din Iași

Mai nou, în Neurochirurgie, anestezia folosită este una specială, care permite trezirea pacientului în timpul intervenției chirurgicale. Cel mai recent caz de acest fel, operat la Iași, este al unui tânăr de 21 de ani. În timpul intervenției chirurgicale, pacientul a fost trezit, iar psihologul a discutat în permanență cu el. În tot acest timp, activitatea creierului a fost urmărită pe monitoare. 

Sunt premiere medicale, spun specialiștii ieșeni. 

Neurochirurgia este o specialitate de echipă. Nu aş fi reuşit singur dacă nu aveam la nivelul spitalului o echipă medicală matură din punct de vedere profesional şi emoţional, pregătită să reuşească să implementeze asemenea tehnologii, lucru care nu este simplu”, a adăugat Şef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie, Lucian Eva, manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi.

Viaţa după operaţie pe creier

Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi este singura unitate sanitară de acest gen din zona de Nord-Est, care tratează anual mii de pacienți cu afecțiuni ale creierului. 

Cu ajutorul aparaturii ultramoderne, dar și a echipelor medicale de succes, mii de pacienți se bucură de o viață normală, chiar și după o operație pe creier. 

De exemplu, o femeie în vârstă de 48 de ani din Câmpulung Moldovenesc a primit o nouă şansă la viaţă după ce a fost operată de o tumoră pe creier de 5,5 cm.

Intervenţia chirurgicală a durat trei ore şi s-a încheiat cu succes. Cu ajutorul unui preparat special, medicii au reuşit o localizare, delimitare şi implicit o rezecţie de 98% a tumorei. Este vorba despre o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai uşor tumora de ţesutul sănătos din jur, explică medicii.

Folosim această tehnologie de aproximativ zece ani, tehnologie care asigură o creştere a duratei de viaţă a pacienţilor care suferă de tumori agresive şi care în principiu nu au vindecare. Am reuşit cu preparatul Gliolan să prelungim viaţa pacienţilor chiar şi cu şapte ani”, a declarat Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie.

Potrivit acestuia, intervenţia chirurgicală a avut loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora s-a văzut în culoarea violet, lucru care i-a ajutat pe neurochirurgi să delimiteze cât mai precis tumora de ţesutul cerebral sănătos.

Suntem primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecţia glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan”, a adăugat Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie.

„Nu am crezut că îmi mai văd copilul”

Femeia în vârstă de 48 de ani povesteşte că, în momentul în care a aflat diagnosticul, cel mai tare o speria faptul că îşi imagina că nu o să-şi mai vadă copilul.

Nu am mai putut vorbi. Nu ca să vorbesc, ci să vorbesc articulat. Ştiam ce vreau să spun, dar nu-mi ieşea pe gură, îmi ieşeau nişte bazaconii, cuvinte prosteşti ce nu aveau legătură cu ceea ce gândeam eu şi încercam să spun. Lipsa de concentrare a fost totală, am observat că nu mai pot scrie mesaje pe telefon, aveam o stare de confuzie foarte mare, nu ştiam unde mă duc şi de unde vin. Nu puteam să stau în picioare, nu puteam să vorbesc… M-am speriat în primul rând că nu mă consider aşa bătrână, am abia 48 de ani. În al doilea rând m-am gândit că am o fetiţă de 18 ani care are nevoie acum de ajutorul mamei, în clasa a XII-a. Nu am crezut că mai văd vreodată lumina zilei şi nu am crezut că îmi mai văd copilul”, a spus pacienta.

Aceasta subliniază că Dumnezeu a pus tot ce a avut mai bun în medici.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite