Amendă drastică pentru Lidl după ce cumpărătorii s-au călcat în picioare la deschiderea celui mai nou magazin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la deschiderea magazinului Lidl de la Iaşi, în data de 18 noiembrie FOTO ziaruldeiasi.ro
Imagine de la deschiderea magazinului Lidl de la Iaşi, în data de 18 noiembrie FOTO ziaruldeiasi.ro

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au considerat că ieşenii care s-au îmbulzit la inaugurarea celui mai nou magazin Lidl din oraş au fost supuşi unei umilinţe.

Reprezentanţii instituţiei s-au autosesizat după relatările din presa locală referitoare la inaugurarea celui mai nou magazin al lanţului Lidl din Iaşi, eveniment care a avut loc pe data de 18 noiembrie, în cartierul Alexandru cel Bun.

"Dupa cum rezultă din materialele de presă consultate, având în vedere şi publicitatea efectuată, în dimineaţa zilei de 18.11.2013, magazinul în cauză a fost asaltat de un număr foarte mare de clienţi, ceea ce a generat îmbulzeală şi chiar necesitatea intervenţiei medicale în cazul a două persoane. Cu certitudine şi stocul redus de produse aflate la promoţie este cauza acestor probleme, marfa respectivă epuizându-se astfel în scurt timp, aspect de natură să creeze inconveniente consumatorilor care nu au ajuns să achiziţioneze produsul dorit. Aspectele expuse denotă o practică comercială incorectă. Amenda aplicată este de 15.000 lei", se arată într-un comunicat al Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord - Est (Iaşi).

Comisarii au constatat faptul că în pliantul valabil în perioada 18 – 24 noiembrie, răspândit în Iaşi de reprezentanţii LIDL, sunt prezentate 11 produse cu reduceri de preţ între 60% şi 83%, în dreptul fiecăruia fiind precizat preţul vechi, reducerea procentuală şi preţul nou.

Oficialii Lidl Discount au pus la dispoziţia comisarilor şi situaţia stocurilor produselor scoase la vânzare, la data organizării promoţiei: 

  • pilotă bumbac – 131 bucăţi;
  • comodă baie albă – 26 bucăţi;
  • dulap chiuvetă baie – 54 bucăţi;
  • pătură microfibră – 138 bucăţi;
  • comodă 4 sertare, fag – 21 bucăţi;
  • comodă cu 2 sertare şi 2 uşi, pin masiv – 44 bucăţi;
  • aparat de făcut îngheţată – 53 bucăţi;
  • aparat de ras cu acumulator  - 48 bucăţi;
  • termometru noncontact cu infrarosu – 29 bucăţi;
  • aparat pentru ascuţit burghie – 32 bucăţi;
  • cleşti 7 modele - 500 bucăţi.


"În speţă, a rezultat că la cel puţin o parte dintre produsele prezentate în pliant (comodă baie albă – 26 bucaţi,  comodă 4 sertare, fag – 21 bucaţi, comodă cu 2 sertare şi 2 uşi, pin masiv – 44 bucăţi, aparat de ras cu acumulator  - 48 bucăţi,  termometru noncontact cu infraroşu – 29 bucăţi etc.), în mod evident, operatorul economic nu a asigurat un număr rezonabil de produse, care să fie suficiente pentru satisfacerea afluxului mare de consumatori care, în mod previzibil, putea fi anticipat, având în vedere mărimea magazinului, de 1.000 de mp, ţinând cont de reclama făcută, valoarea reducerilor de până la 83% şi preţurile mici, chiar derizorii, rezultate în urma reducerilor", se mai arată în comunicat.

Oficialii de la Protecţia Consumatorilor atrag atenţia şi celorlalţi mari comercianţi că vor fi drastici în situaţii similare.

"Cazurile de organizare de vanzari promotionale care atrag un numar mare de cumparatori ar trebui tratate cu mai multa responsabilitate de catre operatorii economici, astfel incat sa fie evitate situatii precum cea analizata de noi. Legea obliga magazinele ca in astfel de situatii sa detina un stoc pentru o perioadă şi într-o cantitate rezonabile, avându-se în vedere natura produsului, amploarea reclamei şi preţul. Atragem atentia operatorilor economici asupra acestei cerinte legale, a carei incalcare o vom sanctiona in caz de abateri ", a declarat Marian Grigoraş, şeful Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord - Est (Iaşi).

Pe aceeaşi temă:

Sute de oameni s-au îmbrâncit la deschiderea noului magazin Lidl din Iaşi


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite