Moment istoric pentru Transilvania: se inaugurează 60 de kilometri din autostrada Orăştie - Sibiu
0
Luna decembrie va fi una istorică pentru judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu, respectiv pentru zona centrală a Transilvaniei. Trei loturi ale autostrăzii Orăştie - Sibiu vor fi inaugurate cu mare fast. Locuitorii oraşului Sebeş, care va scăpa de circulaţia sufocantă de acum, pregătesc deja o mare sărbătoare denumită simbolic „Sebeşul fără camioane“.
Surse oficiale susţin că inaugurarea loturilor 1, 2 şi 4 se va realiza în prima jumătate a lunii decembrie. Lotul 4, care se află integral pe teritorul judeţului Sibiu între localităţile Sălişte şi centura Sibiului, care este practic finalizat în prezent, ar putea fi deschis circulaţiei chiar la 1 decembrie, de Ziua Naţională a României. Celelate două loturi, aflate în majoritate în Alba, vor fi deschise până cel târziu în 15 decembrie.
Lotul 1, între Orăştie şi Vinţişoara, lângă Sebeş este, de asemenea, gata, constructorul aşteptând în aceste zile reprezentanţii CNADNR pentru a face recepţia lucrării. Mai sunt de finalizat lucrări la lotul 2, în special la pasajul pestea calea ferată din zona societăţii Kronospan Sebeş. Cele două loturi au fost conectate din punct de vedere al deschiderii circulaţiei pentru a debloca oraşul Sebeş, sufocat în prezent de zecile de mii de autovehicule care îl traversează. De altfel, sebeşenii pregătesc pentru momentul când vor scăpa de maşini o mare sărbătoare denumită simbolic „Sebeşul fără camioane“. Locuitorii vor participa la o paradă pe străzile oraşului.
Primele două loturi inaugurate în acelaşi timp
Lotul 1 al autostrăzii are o lungime de 24,11 kilometri şi se întinde de la Gelmar (Hunedoara) până la Vinţişoara
– Sebeş. Lucrările au foste executate de constructorul austriac Strabag. Recent a fost rezolvată şi ultima problemă tehnică care punea probleme finalizării tronsonului, respectiv mutarea reţelelor electrice ale Transelectrica şi Enel. O altă problemă a fost descărcarea arheologică de pe şantiere, care a durat 8 luni, faţă de 3 luni prognozate iniţial. Autostrada are legături cu DN7 la Şibot şi la Vinţişoara. Valoarea lucrărilor executate se ridică la 551 milioane de lei, fără TVA. Au fost construite 28 de poduri şi pasaje şi 37 de podeţe. Pentru realizarea acestui lot au fost excavaţi 9 milioane de metri cubi de pământ şi au fost turnaţi 330.000 de tone de asfalt.
Lotul 2 cuprinde şi zona de ocolire a oraşului Sebeş şi are o lungime totală de 19,83 km. Se întinde între Vinţişoara (Sebeş) şi Cunţa. Centura Sebeşului are o lungime de 8 kilometri, începe la Vinţişoara şi se termină în zona Hotelului Fan, la ieşire din oraş spre Sibiu. În zona Lancrăm a fost construit un nod rutier care asigură legătura cu DN1. La ieşire din Sebeş mai există o legătură cu DN1, dar este vorba doar despre două drumuri care permit descărcarea traficului în DN1 de pe sensul dinspre Orăştie şi urcarea de pe DN1 pe sensul de mers spre Sibiu. Problema tehnică importantă înregistrată pe acest tronson este un pasaj peste calea ferată din apropierea Sebeşului. Aici s-a decis în ultimul moment creşterea de la 2 la 3 a liniilor de cale ferată, lucru care a întârziat derularea contractului de lucrări. La capătul tronsonului, în zona licalităţii Cunţa s-a construit un sens giratoriu pentru a asigura ieşirea pe DN1, în condiţiile în care lotul 3 nu va fi gata decât în primăvara anului viitor.
Valoarea lucrărilor contractate este de de 377,78 milioane de lei, fără TVA. Antreprenor general este asocierea Straco Grup SRL – Studio Corona SRL Civil Engineering. Pe traseul lotului au fost construite 13 poduri, trei pasaje pe autostradă, un viaduct, un tunel peste calea ferată, trei noduri rutiere (Lancrăm, Sebeş, Cunţa) şi un spaţiu de servicii.
Probleme tehnice majore pe lotul 3
Lotul 3 are 22,25 kilometri şi prezintă cele mai mari problem din întreaga autostradă. Există zone puternic afectate de alunecări de teren de-o parte şi de alta a celei mai impresionante lucrări, viaductul de la Aciliu, şi din cauza cărora constructorul italian Impregilo a acumulat întârzieri. Stadiul lucrărilor este la un procent de 75 la sută. Alunecările de teren au determinat lucrări şi exproprieri suplimentare care au crescut valoarea lucrării cu 20 la sută, suportată de statul roman. După viaductul de la Aciliu soluţia găsită a fost construirea unui tunel lung de 250 de metri pe porţiunea unde au loc alunecări de teren şi unde nu a existat o altă soluţie tehnică.
Viaductul de un kilometru este cel mai înalt din ţară. Are o înălţime de 80 de metri, iar pentru fixarea pilonilor în pământ s-a forat la o adâncime de circa 40 de metri. Viaductul este finalizat în proporţie de peste 90%. Din cauza lucrărilor foarte complexe, lotul 3 are cea mai mare valoare de contractare din cele patru tronsoane – 604,7 milioane de lei, fără TVA, la care se adaugă 20% din valoarea totală din cauza lucrărilor neprevăzute apărute pe parcurs. Aici au fost construite cinci poduri, 19 podeţe metalice, 18 podeţe casetate, un pasaj, un tunel, un viaduct (Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spaţiu de parcare şi servicii.
Lotul 4, între Sălişte şi Sibiu are o lungime de 16,61 km şi o valoare contractată de 484,83 mil. lei fara TVA. Antreprenor general este asocierea Astaldi SpA - Euro Construct Trading 98 SRL (Romania) - Astalrom SA. Tronsonul cuprinde şase pasaje, două poduri, două noduri rutiere, la Sălişte şi Sibiu vest, un tunel pe dealul Săcel, un spaţiu de servicii şi un centru de întreţinere şi monitorizare. Accesul de pe DN1, la momentul inaugurării, se va face prin nodul rutier de la Sălişte.








