VIDEO Ținutul Pădurenilor împodobit de toamnă. Micile sate din munți devin destinații turistice

0
Publicat:

Culorile de toamnă împodobesc Ținutul Pădurenilor și transformă zona de munte din vecinătatea Hunedoarei într-unul dintre cele mai atractive locuri pentru amatorii de fotografii.

Satul Cerbăl. Foto: Daniel Guță
Satul Cerbăl. Foto: Daniel Guță

Localnicii din Ținutul Pădurenilor își strâng în această perioadă recoltele din grădini și livezi și își pregătesc gospodăriile pentru iarnă. În ultimii ani, mulți dintre ei au preferat să se mute pe durata sezonului rece în locuințele mai confortabile din Hunedoara.

În timpul liber, oamenii revin la casele din satele Hunedoarei, pentru a avea grijă de ele, însă peste mai multe sate și cătune din Munții Poiana Ruscă liniștea se lasă tot mai adânc, pe măsura apropierii iernii.

Cele câteva drumuri modernizate au ușurat însă naveta oamenilor de la sat la oraș și, în plus, au adus tot mai mulți turiști în așezările din Munții Poiana Ruscă. Pe noile șosele și drumuri pietruite călătorii pot ajunge ușor până în inima masivului, în satele mai puțin explorate de turiști, în trecut. Găsesc aici bogatele întinderi de pădure, împodobite în nenumăratele nuanțe ale toamnei, versanții abrupți și spectaculoși ai reliefului dolomitic și numeroase poieni și platouri scăldate în soare, unde localnicii și-au întemeiat așezările așezări pitorești.

Satul Cerbăl, destinație turistică

Aflat la 25 de kilometri de Hunedoara, satul Cerbăl (video) din zona centrală a Ținutului Pădurenilor se numără printre locurile cele mai accesibile călătorilor, după ce în ultimii ani drumul Hunedoara – Poiana Răchițelii, care îl traversează, a fost modernizat.

În trecut, localnicii aveau probleme mari în a parcurge fostul drum forestier ce urcă din Hunedoara pe valea Zlaștiului, tarversând satele Zlaști, Boș, Groș, Cerbăl, Socet și Poiana Răchițelii, până la aproape 1.000 de metri. În trecut, așezarea nu se afla pe traseele turistice din masiv.

Abia urcam cu tractorul și cu carele prin pădure, pe panta abruptă de la intrarea în satul Cerbăl. Acum drumul este asfaltat, iar turiștii merg pe el până la capătul Poienii Răchițeilii”, spune Dorel, unul dintre localnicii satului Cerbăl.

Ţinutul Pădurenilor se întinde la poalele Munţilor Poiana Ruscă, în judeţul Hunedoara, având în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa şi peste 40 de sate, care numără în prezent mai puţin de 5.000 de locuitori. În unele dintre aşezări, ca Vadu Dobrii, Goleș sau Alun au mai rămas câţiva oameni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite