Traian Berbeceanu a fost arestat pentru favorizarea grupărilor infracţionale. Ce acuzaţii i-au adus procurorii DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu a fost arestat. FOTO: Daniel Guţă.
Traian Berbeceanu a fost arestat. FOTO: Daniel Guţă.

Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Alba Iulia, însă nu este definitivă. Şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba e acuzat că a favorizat interlopi şi oameni de afaceri care au făcut parte din grupări infracţionale.

Traian Berbeceanu, comisarul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a fost trimis în arest. Instanţa Curţii de Apel Alba Iulia a hotărât arestarea sa, la capătul unei zile întregi de audieri şi deliberări.

"Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile cu privire la inculpaţii Biriescu Titus Gabriel, Biriescu Ramona Anişoara şi Berbeceanu Traian. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, a fost atacată cu recurs iar competenţa de soluţionare a recursului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia. .

Viceprimarul Devei, anchetat în dosarul DIICOT

Traian Berebeceanu e anchetat pentru favorizarea infractorilor, sprijinirea unui grup infracţional, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii, într-un dosar în care sunt învinuiţi mai mulţi oameni de afaceri din judeţele Hunedoara şi Alba, dar şi viceprimarul Devei, Ovidiu Moş.

În dimineaţa de miercuri, Traian Berbeceanu a fost ridicat din locuinţa sa din Deva, după ce a fost pus sub învinuire într-un dosar de crimă organizată. Berbeceanu a respins acuzaţiile, declarând că este victima unei răzbunări a procurorilor care au vrut să îl înlăture de la conducerea Brigăzii. El a transmis, printr-o scrisoare lăsată oamenilor săi de încredere pentru a fi făcută publică în presă, că procurorii DIICOT s-ar fi folosit de mărturiile mincinoase ale unor oameni certaţi cu legea, pentru a-l da jos din fruntea BCCO Alba.


Ce susţin procurorii:

Traian Berbeceanu este învinuit că sprijinit trei grupări infracţionale.

Potrivit procurorilor, prima grupare căreia comisarul BCCO Alba i-ar fi oferit protecţie a fost înfiinţată în 2003 de soţii Biriescu. Aceştia se ocupau de comercializarea ilegală a produselor petroliere şi s-ar fi sustras de la plata impozitelor către bugetul de stat. Au administrat circa 20 de firme fantomă, angrenate în fraude tip carusel. „Cu privire la această grupare, există probe că a fost sprijinită în activitatea infracţională derulată, mai ales prin protecţie, de angajaţi ai autorităţilor statului cu atribuţii judiciare, din judeţul Hunedoara, respectiv de şeful BCCO Alba – comisar şef Berbeceanu Traian şi probabil şi de alte persoane, deocamdată neidentificate cert. Având în vedere aceste împrejurări, respectiv capacitatea învinuiţilor de a penetra autorităţile statului din judeţul Hunedoara, aspect ce reiese din materialul probator administrat, se întăreşte susţinerea că o caracteristică a acestei grupări infracţionale a fost şi siguranţa, respectiv încrederea soţilor Biriescu că anumiţi reprezentanţi ai autorităţilor abilitate cu atribuţii de control ale statului sunt de partea lor, împrejurare datorită căreia au ajuns să se creadă de neatins, fapt care şi rezultă din anumite convorbiri telefonice şi pe care îl şi afirmau, lăudându-se cu protecţia lor realizată de Berbeceanu Traian. Este adevărat că din cauza sprijinirii grupului şi deconspirărilor realizate cu privire la cauză de către Berbeceanu Traian nu s-a reuşit probarea cauzei la întreaga ei dimensiune, respectiv nu s-a putut ajunge la persoanele care se ocupau în rafinării sau care erau în linie, imediat după acestea, persoane care vindeau produsele obţinute sau contrafăcute către soţii Biriescu”, au constatat procurorii, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, potrivit zvj.ro

Litera, informatorul lui Berbeceanu
A doua grupare aflată, susţin procurorii, sub protecţia şefului de la Crimă Organizată a fost înfiinţată de baronul Văii Jiului, Alin Simota şi locotenentul său, Cristian Litera. Procurorii DIICOT susţin că interlopul Cristian Litera, fost bodyguard al patronului clubului Jiul Petroşani, a devenit în 2004 informator al lui Berbeceanu. Aceasta după ce fusese prins făcând trafic de droguri.

„Deşi nu s-au mai efectuat cercetări în ce-l priveşte pe Litera Constantin Cristian, Berbeceanu Traian a ţinut constant să-i amintească acestuia despre existenţa dosarului şi despre faptul că ştie că el vindea droguri, arătându-i că îl are la mână, modalitate prin care l-a determinat pe Litera Constantin Cristian să devină informatorul său şi, mai mult de atât, să-i comunice lui Berbeceanu Traian toate activităţile sale infracţionale şi ale membrilor grupului său, precum şi să transmită diferite mesaje la solicitarea lui Berbeceanu Traian, menite să creeze tensiuni între grupările interlope, violente din judeţul Hunedoara. Berbeceanu Traian era informat de Litera Constantin Cristian cu privire la tot ceea ce acesta comitea împreună cu membrii grupării sale ca fapte penale, ocazie cu care, spre exemplu, Litera Cristian i-a spus lui Berbeceanu Traian despre implicarea lui Simota Alin care comanda agresiunile, precum şi despre bătăile şi şantajele organizate asupra părţilor vătămate Gherasim Paul, fotbaliştilor de la Jiul Petroşani şi chiar a unei persoane bătute la Bucureşti, la solicitarea soţilor Biriescu - Dragodan. Mai mult, când după ce Litera Constantin Cristian a început să aibă o relaţie cu Litera Simina, acesta a vrut să renunţe la gruparea sa violentă, aspect comunicat lui Berbeceanu Traian, care l-a determinat la contrariul, respectiv la menţinerea calităţii sale de lider al grupării şi apartenenţei la aceasta, spunându-i că nu este bine să renunţe, întrucât după ce se vor elibera din închisoare membrii grupării rivale, Pera şi Mărganu, el Litera Cristian nu va avea nicio protecţie.
Tot astfel, Berbeceanu Traian i-a cerut lui Litera Constantin Cristian să lanseze mesaje de natură a învrăjbii grupările infracţionale din judeţul Hunedoara, astfel că, spre exemplu, cu ocazia unei gale de box, Berbeceanu Traian l-a pus pe Litera Cristian să spună membrilor grupării sale că Pera şi gruparea acestuia i-au jignit, făcându-i slabi şi trădători către organele judiciare, precum şi că îi vor bate, provocându-i"
, se arată în documentele DIICOT.

Hunedoara

Avertizări indirecte
Baronii fierului vechi din Hunedoara, judecaţi pentru fraude economice de aproape două milioane de euro, au fost, susţin procurorii DIICOT, în relaţii de încredere cu Traian Berbeceanu. "S-a stabilit, prin probe indirecte dar aflate într-o înlănţuire logică şi neîntreruptă, că deconspirările realizate în ceea ce priveşte datele şi efectuarea percheziţiilor domiciliare efectuate în 10 mai şi 08 octombrie 2012, au fost efectuate de Berbeceanu Traian, prin Moş Ovidiu şi/sau Rusu Gheorghe zis „Romică”, ambii prieteni foarte buni şi în relaţii deosebit de apropiate cu ambele persoane implicate – Berbeceanu Traian şi Cupeţiu Dorin”, informează procurorii, în dosarul în care Traian Berbeceanu este acuzat de sprijin acordat grupărilor infracţionale.

După ce Berbeceanu a fost pus sub învinuire, apropiaţii săi au dat publicităţii o scrisoare a acestuia, în care şeful de la Crimă Organizată îi prezenta pe cei care ar fi vrut îndepărtarea lui din fruntea structurii. Printre duşmanii lui Berbeceanu se numără, potrivit declaraţiilor acestora din scrisoare, procurori ai DIICOT, dar şi membrii cunoscuţi ai lumii interlope din judeţul Hunedoara.

Vă recomandăm şi:

FOTO Duşmanii lui Traian Berbeceanu. Cine sunt cei pe care şeful de la Crimă Organizată îi acuză că i-au vrut capul

VIDEO Traian Berbeceanu a fost reţinut. Ce mesaje îi transmit hunedorenii „justiţiarului” de la BCCO

FOTO Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi, în prima lovitură dată jefuitorilor combinatului. Povestea mafiei fierului, salvată de amorţeala justiţiei

FOTO VIDEO Traian Berbeceanu a fost ridicat de mascaţi. Declaraţie şocantă a şefului BCCO Alba despre dosarul său

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite