FOTO VIDEO Traian Berbeceanu a fost ridicat de mascaţi. Declaraţie şocantă a şefului BCCO Alba despre dosarul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu, în momentul în care a fost ridicat din apartamentul său. FOTO: Daniel Guţă
Traian Berbeceanu, în momentul în care a fost ridicat din apartamentul său. FOTO: Daniel Guţă

Traian Berbeceanu, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a fost ridicat în această dimineaţă de jandarmi pentru a fi adus la audieri, într-un dosar în care este învinuit de favorizarea infractorului.

Traian Berbeceanu, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a fost ridicat în această dimineaţă din locuinţa sa din municipiul Deva, pentru a fi adus la audieri, într-un dosar în care este învinuit de favorizarea infractorului.

Deocamdată, însă, poliţiştii mai desfăşoară o percheziţie la casa acestuia din Şoimuş.
Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba-Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.


Din locuinţa lui Traian Berbeceanu au fost ridicate mai multe cutii de documente şi unităţi de stocare a datelor.
„Este cea mai mare mârşăvie ceea ce se întâmplă acum”, a declarat şeful BCCO Alba, la urcarea în duba Jandarmeriei.

Sursa VIDEO: Hunedoara TV

Ştie ce i se pregăteşte

Potrivit apropiaţilor săi, Traian Berbeceanu ar fi ştiut încă din urmă cu câteva luni că i se pregăteşte un dosar. De altfel, într-o postare pe contul său de Facebook, Berbeceanu trăgea un semnal de alarmă despre presiunile care sunt făcute de oameni suspuşi asupra ofiţerilor de Crimă Organizată.

“De-a lungul timpului poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi-au făcut cu profesionalism datoria… Împreună am probat faptele ilicite a unor grupări infracţionale puternice, au trimis în spatele gratiilor sute de infractori din cei mai abili şi perfizi… Adesea… am simţit fiori reci pe şira spinării ştiind că în spatele unei uşi se afla un individ deosebit de periculos, înarmat şi dispus la orice pentru a-şi asigura scăparea. De multe ori am simţit transpiraţia rece prelingîndu-se pe piele, când participăm la acţiuni cu grad mare de risc… Au fost însă riscuri pe care ni le-am asumat în virtutea dorinţei de a avea permanent sentimentul datoriei împlinite, chiar şi atunci când noi sau membri familiilor noastre eram ameninţaţi făţiş, când se făceau cele mai diabolice planuri de înlăturare a noastră sau de răzbunare împotriva celor dragi nouă… Mereu am ştiut să ne ferim, să dejucăm şi să anihilăm aceste încercări perfide şi mârşave, ştiind permanent că infractorii se afla “dincolo de bariera”…

traian berbeceanu

În ultimul timp însă simţim tot mai pregnant, prezenta Crimei Organizate în imediata noastră apropiere, nu mai există “bariere”, indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului, au dobândit poziţii cheie, prin acţiunile lor fiind cu mult mai periculoşi decît infractorii consacraţi cu care eram atât de obişnuiţi…
Aceste persoane care s-au căţărat cu abilitate de maimuţă în poziţii strategice, împinşi de la spate de cîte un curent politic favorabil, au subordonat instituţiile pe care le conduc intereselor de grup, politice sau economico-financiare în detrimentul interesului naţional… Au atras prin presiune şi forţă alte structuri importante şi le coordonează activităţile pentru slujirea intereselor obscure ale  unor persoane fizice sau juridice…

Iar atunci când nu au reuşit să atragă în puzzle-ul lor infracţional o structură ca a noastră, s-au dedat la acţiuni demne de frustrările profesionale pe care le au, de incompetenţa de care dau dovadă zi de zi, de lipsa de cinste şi moralitate pe care au dovedit-o cu prisosinţă…
Au încercat la început să ne facă inoperanţi prin limitarea resurselor de care aveam nevoie pentru a funcţiona, însă le-am dovedit că putem cu resurse puţine să obţinem performate de răsunet. Apoi s-au străduit să asmută asupra noastră pe colegii din alte structuri, să ne învrăjbească între noi, să ne discrediteze în orice fel, să ne convingă în orice fel ca ei sunt “cei puternici”, că ei sunt cei care hotărăsc “cursul lucrurilor”… că până la urmă pot să “schimbe destine”…
Când şi aceste încercări au eşuat, au ales să se deplaseze în zona metropolitană, să infecteze cu invective şi minciuni atmosfera ministerială… Cu respiraţie urât mirositoare, încărcată de ură împotriva unei structuri care mereu a făcut cinste Poliţiei Române, s-au pretat la a aduce acuze mârşave şi mincinoase la adresa poliţiştilor din componenţa Brigăzii noastre…
Le transmit pe acesta cale că şi acesta ultima încercare a fost sortită eşecului… Nu poliţiştii din structura noastră sînt băgaţi în afaceri oneroase, “combinaţi” cu lumea interlopă, nu suntem implicaţi în coordonarea sau protecţia vreunei societăţi comerciale! Nu poliţiştii de la BCCO Alba Iulia sînt implicaţi în jocuri politice, în executarea de acţiuni la comandă!


Nici un poliţist de la Brigada noastră nu este implicat şi nici nu sprijină din umbră, furturile de masă lemnoasă, evaziunile fiscale ori delapidările care au sărăcit bugetul de stat şi care au devenit de notorietate prin locurile noastre! Nu la noi în strctura se întâmplă a fi îndepărtaţi ofiţerii capabili pentru a fi înlocuiţi cu slugi servile, dispuse să acţioneze “la buton”!
Nu poliţiştii de la BCCO Alba Iulia sunt cei care au dat cu caschetele de pămînt! Niciodată vreunul dintre noi nu a cerut plata vreunei ore suplimentare deşi ne-am dedicat trup şi suflet meseriei! Noi suntem cei care cheltuim sume importante din banii personali pentru a putea să ne ducem la îndeplinire misiunile… şi suntem acuzaţi că ne vizităm prea des familiile… Noi suntem cei care ne dăm sufletul şi viaţa pentru instituţia Poliţiei!
Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia nu şi-au pătat legitimaţiile şi nu şi-au mînjit insignele!
Şi de aceea, reprezentanţii CRIMEI ORGANIZATE “de dincoace de bariera” nu trebuie să doarmă liniştiţi, pentru că îi cunoaştem….şi la momentul potrivit, venim peste ei!”, transmitea Traian Berbeceanu, în urmă cu câteva luni.

hunedoara

Procurorii DIICOT fac, miercuri, 11 percheziţii în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat şi şeful BCCO Alba-Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracţional.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire şase persoane, membri ai unei grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.

Cel puţin opt persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Alba, la finalul percheziţiilor, se preciza într-un comunicat de presă transmis miercuri dimineaţă de DIICOT.

hunedoara

Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiţii, asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, au înfiinţat şi folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operaţiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip "carusel", privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare).
Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului.

Şeful BCCO Alba, structură de elită, „sifonarul“ evazioniştilor 

De asemenea, învinuiţii şi-ar fi însuşit fără drept, "prin utilizarea unor manopere frauduloase", aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăţilor comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.
În această cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba-Iulia, pentru sprijinirea grupului infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba-Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

„Totodată, se reţine că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat“, potrivit procurorilor DIICOT.

Cine este „superpoliţistul“ Berbeceanu

În aceeaşi cauză mai sunt cercetate două persoane, una pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost audiată ca martor, iar cealaltă pentru favorizarea infractorului, întrucât, după ce a aflat că anchetatorii fac percheziţii domiciliare într-un dosar, l-a anunţat pe inculpatul cercetat în acea cauză despre acestea.

Comisarul-şef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, structură cu atribuţii în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu.

În anul 2007, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Traian Berbeceanu au primit, la o gală organizată de Poliţia Română, titlul de "Poliţistul anului" la categoria "Combaterea Criminalităţii Organizate".
Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie 2013, Traian Berbeceanu are un apartament la Deva, în suprafaţă de 78 de metri pătraţi, cumpărat în 2001.

El mai menţionează în declaraţia de avere trei maşini - un autoturism Skoda Octavia, pe numele său, cumpărat în 2004, un autoturism Volkswagen Bora, deţinut de soţia sa şi cumpărat în 2004 şi o remorcă auto, cumpărată în 2011.În declaraţia de avere, Berbeceanu mai menţionează un credit de 35.000 de euro contractat în anul 2010 şi scadent în 2035. La rubrica „venituri“, el precizează un venit anul de aproximativ 65.000 de lei din salariul de la IGPR şi un venit anual de aproximativ 28.000 de lei, obţinut de soţia sa din salariul de la ISJ Hunedoara.
Traian Bebeceanu este căsătorit, are un copil şi locuieşte în Deva.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite