Ţinutul Pădurenilor sub zăpadă. Satele arhaice ale vacanţelor la bunici, lăsate aproape pustii VIDEO

0
0
Case din Bunila Foto: Daniel Guţă
Case din Bunila Foto: Daniel Guţă

Ţinutul Pădurenilor, acoperit de zăpezi, oferă privelişti specatculoase. Satele arhaice ale sale rămân, iarna, aproape pustii.

Satele comunei Bunila, aflată la circa 30 de municipiul Hunedoara, în Ţinutul Pădurenilor, s-au depopulat de-a lungul ultimelor decenii.

În urmă cu jumătate de secol, aproape 1.500 de oameni trăiau în aşezările de la poalele Munţilor Poiana Ruscă: Bunila, Alun, Poieniţa Voinii, Vadu Dobrii (înşirate pe dealuri înconjurate de păduri) şi Cernişoara Florese (în valea râului Văleriţa). 

GALERIE FOTO: IARNA LA BUNILA

Drumurile anevoioase de creastă, închiderea exploatărilor miniere şi a carierelor de piatră şi marmură din zonă, îmbătrânirea populaţiei şi plecarea familiilor spre Hunedoara au făcut ca în prezent comuna să mai numere circa 300 de localnici. 

Iarna, numărul celor care rămân în satele din zonă este şi mai mic, mulţi dintre ei preferând să îşi încuie gospodăriile şi să se mute pentru câteva luni „la oraş”.În Bunila, centrul comunei, uliţele înzăpezite sunt aproape pustii în aceste zile de ianuarie. Printre numeroasele case părăsite şi cuprinse de degradare, călătorii mai găsesc câte un cămin cu încăperile luminate şi cu hornurile fumegânde. Din câteva curţi se aud lătrând câini, însă pe drum oamenii şi maşinile îşi fac apariţia rar. Casele vechi din lemn, cu fundaţii de piatră şi marmură, cu rugi împodobite la poartă şi acoperişuri îngreunate de zăpadă, oferă autenticitate aşezării izolate din Ţinutul Pădurenilor, căreia ninsorile i-au sporit frumuseţea.În trecut, localităţile Bunila, Poieniţa Voinii, Alun, Cernişoara Florese şi Vadu Dobrii se numărau printre aşezările pline de viaţă de la poalele Munţilor Poiana Ruscăi.


Foto: Daniel Guţă 

bunila tinutul padurenilor iarna foto daniel guta adevarul

Oamenii locului aveau case mari din lemn, cărămidă, piatră şi chiar marmură de la cariera din Alun, păstrau gospodăriile îngrijite, creşteau animale şi îşi munceau pământurile. Alţi săteni lucrau la cariera de marmură din satul Alun, la funicularele care traversau Ţinutul Pădurenilor, în exploatările forestiere din zonă, în minele din Vadu Dobrii, Ghelari şi Teliuc şi la cariera de la Lelese. 

Bunila, la fel ca şi celelalte aşezări din Ţinutul Pădurenilor, era cunoscută ca un loc pitoresc în care comunitatea păstra tradiţii arhaice, iar sătenii îşi purtau cu mândrie straiele tradiţionale, bogat împodobite şi pline de simboluri. Comuna avea 365 de locuinţe, patru şcoli, trei cămine culturale, două magazine, o bibliotecă, un dispensar cu medic, o unitate poştală şi era electrificată în întregime.


Casă din Bunila Foto: Daniel Guţă

bunila tinutul padurenilor iarna foto daniel guta adevarul

Sate de vacanţă

În prezent, satul Bunila mai are câteva zeci de locuitori. Satele Alun şi Vadu Dobrii au ajuns în pragul dispariţiei, localnicii putând fi număraţi pe degete. În Bunila, cele mai multe dintre gospodării au rămas pustii. „Vara mai stau aici vreo 30 de oameni, dar când dă frigul rămân mai puţini, pentru că restul pleacă la oraş. În trecut, au fost aproape 100 de numere de casă în Bunila, dar tineretul a plecat. Acum sunt case frumoase, dar pustii”, relata Viorel, un localnic, fost angajat al combinatului siderurgic din Hunedoara. Cei mai mulţi dinre localnici sunt pensionari. Unii s-au reîntors în satul natal, după ieşirea la pensie.


Ţinutul Pădurenilor Foto: Daniel Guţă

bunila tinutul padurenilor iarna foto daniel guta adevarul

Satul vecin, Poieniţa Voinii, este mai animat, fiind cu câţiva kilometri mai apropiat de Hunedoara. Aici avea loc un festival folcloric dedicat artistului Drăgan Muntean. Pe versantul opus al satului Bunila se află Alun, locuit de mai puţin de cinci oameni şi de două călugăriţe care au în grijă o biserică veche de lemn şi o biserică de marmură. 

De la Bunila la Vadu Dobrii, drumul de circa 12 kilometri a rămas impracticabil, astfel că oamenii sunt nevoiţi să facă un ocol de aproape 50 de kilometri pentru a putea ajunge cu autoturismul. Iarna, însă, doar cu maşinile 4 x 4 se poate ajunge în Vadu Dobrii. În Cernişoara Florese, singurul sat al comunei înfiinţat în vale şi nu pe creste, au rămas o mulţime de case pitoreşti, viu colorate şi împodobite, peste care s-a aşternut liniştea.  Ţinutul Pădurenilor se întinde între Valea Mureşului şi Ţara Haţegului şi este mărginit de Munţii Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa şi peste 40 de sate de munte. Cele mai apropiate oraşe îi sunt Hunedoara şi Deva. Aşezările păstrează încă atmosfera pitorească a deceniilor trecute. Populaţia satelor de pădureni s-a diminuat în ultimele decenii.


Drumul spre Bunila Foto: Daniel Guţă

bunila tinutul padurenilor iarna foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Paradisul rural din munţii Poiana Ruscă, invadat de turişti. Cum s-au animat satele pădurenilor FOTO

Runcu Mare, satul ascuns din Ţinutul Pădurenilor. Splendoarea iernii în locul care sfidează sălbăticia VIDEO

Cele mai frumoase şosele noi din Ţinutul Pădurenilor. Drumurile din munţi care animă satele pustii VIDEO

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri