Paradisul rural din munţii Poiana Ruscă, invadat de turişti. Cum s-au animat satele pădurenilor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paradisul rural din Munţii Poiana Ruscă: noile şosele din Ţinutul Pădurenilor au transformat regiunea pitorească şi izolată a Hunedoarei într-un loc atractiv pentru turişti.

Runcu Mare, satul ascuns din Ţinutul Pădurenilor. Splendoarea iernii în locul care sfidează sălbăticia VIDEO


Şoselele construite în ultimii ani în Ţinutul Pădurenilor au transformat regiunea pitorească şi izolată a Hunedoarei într-un loc atractiv pentru turiştii, unii veniţi chiar şi de la zeci de kilometri distanţă pentru a se bucura de zăpadă.

GALERIE FOTO DIN SOCET

Primele ninsori din 2021 au adus, zilele trecute, pentru prima dată în ultimii ani, aglomeraţia pe şoselele care urcă spre satele îndepărtate din Ţinutul Pădurenilor. Dealurile de la Poiana Răchiţelii şi Socet (comuna Cerbăl), două sate aflate la poalele Munţilor Poiana Ruscă, greu accesibile în trecut pe timp de iarnă, s-au umplut de turişti, de amatori de fotografii şi de săniuş, de maşini şi ATV-uri.

„Nu am mai văzut atât de mulţi oameni veniţi să se bucure de zăpadă pe dealurile din Ţinutul Pădurenilor, deşi am mers adesea în această zonă. În alte ierni, ninsorile făceau ca drumurile să fie impracticabile, acum, la Socet, maşinile turiştilor, unii din alte judeţe, erau bară la bară, iar în unele locuri s-au creat ambuteiaje”, povesteşte Lucian Ignat, un tânăr fotograf din Hunedoara.


Şir de maşini pe drumul spre Poiana Răchiţelii. Foto: Lucian Ignat

image

Localnicii din satele pădurenilor au fost şi ei surprinşi de aglomeraţia de pe uliţe. „În copilăria şi tinereţea mea au fost ierni grele în care satele noastre rămâneau izolate cu lunile. Iernile sunt mai blânde, dar zăpadă încă mai este din belşug. De aceea, vin oamenii de la oraş pe la noi. În restul timpului, satele sunt mai mult pustii, pentru că s-a mutat lumea la oraş şi s-a mai împuţinat pe aici”, spune Vasile, un localnic din Poiana Răchiţelii.


Deal din Ţinutul Pădurenilor. Foto: Lucian Ignat.

image

Satul ascuns de pădure

Înconjurat de păduri vaste, satul Poiana Răchiţelii (comuna Cerbăl), de la capătul Drumului Judeţean 687J, se află la aproape 40 de kilometri de Hunedoara. Aşezarea se întinde la 1.000 de metri altitudine în Munţii Poiana Ruscă şi este locuită de mai puţin de 100 de oameni.De la capătul ei, un drum forestier de circa 9 kilometri, inaccesibil maşinilor, duce spre Vadu Dobrii, traversând codrii seculari.


Socet. Foto: Lucian Ignat

image

Înainte de a ajunge în Poiana Răchiţelii, drumul traversează satul Socet, în care mai trăiesc câteva familii, apoi se afundă într-o pădure de molid şi foioase, plină de animale sălbatice. Drumul spre satul din munţi a fost modernizat pe bucăţi în ultimii ani, prin investiţii finanţate de Primăria Cerbăl şi Consiliul Judeţean Hunedoara. În toamna anului 2020 au fost finalizate lucrările la ultimii cinci kilometri rămaşi neasfaltaţi din traseu. De atunci, tot mai mulţi turişti au venit să descopere frumuseţea locurilor, iar iarna le-a oferit un motiv în plus pentru a le explora. 

Poiana Răchiţelii. Adevărul

Noua şosea porneşte din Hunedoara pe Valea Zlaştiului traversând satele Boş, Groş şi urcând abrupt spre Cerbăl, Socet şi Poiana Răchiţelii satele de pe creste, înconjurate de păduri. Cea mai spectaculoasă parte a traseului se află în apropiere de Poiana Răchiţelii, unde călătorii se afundă într-o pădure deasă, unde şansele turiştilor de întâlni animalele sălbatice sunt ridicate. 


Socet. Foto: Lucian Ignat.

iarna in satul socet din hunedoara foto lucian ignat

Vă recomandăm să citiţi şi:

Satul din inima munţilor, cu şosea nouă şi iluminat modern, unde oamenii înfruntă haitele de lupi VIDEO

FOTO Lumea de altădată a Pădurenilor. Ţinutul vestit din Munţii Poiana Ruscă în ilustraţii de colecţie

Cele mai frumoase şosele noi din Ţinutul Pădurenilor. Drumurile din munţi care animă satele pustii VIDEO

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite