Ținutul Pădurenilor, lovit de ninsori abundente. Sate rămase pe întuneric, rupte de restul lumii VIDEO

0
Publicat:

După o iarnă blândă, ninsorile s-au dezlănțuit în Ținutul Pădurenilor. La sfârșitul acestei săptămâni, zăpada a blocat din nou mai multe drumuri, a doborât stâlpi de electricitate și a lăsat sate în izolare și beznă.

Iarna a lovit în Ținutul Pădurenilor. Foto: Primăria comunei Cerbăl
Iarna a lovit în Ținutul Pădurenilor. Foto: Primăria comunei Cerbăl

Ninsorile au creat probleme mari în Ținutul Pădurenilor. Mai multe sate au rămas fără curent electric, iar drumurile au fost blocate din cauza nămeților și a arborilor rupți sub greutatea zăpezii.

Comuna Cerbăl s-a numărat printre așezările cele mai afectate din Ținutul Pădurenilor, de ninsorile din acest sfârșit de săptămână (video Primăria comunei Cerbăl).

Sate rămase fără curent în Ținutul Pădurenilor

Localnicii din satele Cerbăl, Arănieș, Socet și Feregi au rămas pe întuneric, iar potrivit primarului Mircea Claudiu Costa, lucrările de remediere a avariilor pe care compania de electricitate trebuie să le facă s-ar putea prelungi pe mai multe zile.

Copaci prăbușiți pe drumuri. Foto: Claudiu Costa.
Copaci prăbușiți pe drumuri. Foto: Claudiu Costa.

Peste 30 de arbori s-au rupt și au căzut pe drumurile care traversează comuna din Ținutul Pădurenilor. Unii s-au prăbușit peste cablurile electrice, iar opt stâlpi au fost și ei doborâți.

„Ninsoarea abundentă a pus din nou stăpânire pe Ținutul Pădurenilor. De peste 24 de ore suntem pe teren. Deszăpezim drumurile comunale, îndepărtăm arbori căzuți peste rețeaua electrică, facem tot ce este necesar pentru a intra cât mai repede în normalitate. Din păcate, zăpada căzută este foarte apoasă, foarte grea și ne îngreunează mult munca. În acest moment trei sate din comuna Cerbăl nu au curent electric. Am anunțat instituțiile abilitate pentru a interveni în cel mai scurt timp posibil, în vederea rezolvării acestei probleme”, a precizat Mircea Claudiu Costa, primarul comunei Cerbăl.

În prezent, drumurile din satele comunei Cerbăl sunt practicabile, în condiții de iarnă. Cea mai mare problemă a localnicilor rămâne însă lipsa electricității în unele sate ale comunei Cerbăl.

Satul Vadu Dobrii, din nou sub nămeți

Ninsorile au afectat și alte sate aflate pe culmi, în Ținutul Pădurenilor. În satul Vadu Dobrii (comuna Bunila), spun localnicii, stratul de zăpadă a depășit 40 de centimetri, iar pe drumuri, zăpada a acoperit covorul de gheață.

Vântul a bătut puternic, vineri, iar mai mulți arbori au cedat sub greutatea zăpezii și au blocat drumurile. Oamenii din sat spun că, în așteptarea autorităților, unul dintre localnici a intervenit pentru deszăpezirea drumului din satul Vadu Dobrii, cu proprie.  

Arbori prăbușiți în Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Arbori prăbușiți în Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Urmările codului galben de precipitații (lapoviță și ninsoare) au fost resimțite și în Hunedoara. Mai mulți arbori și crengi s-au prăbușit, în Parcul Corvin, din cauza zăpezii. În luna februarie, zăpada a creat cele mai mari probleme pe drumurile din județul Hunedoara.

Avertizare hidrologică pentru nordul județului Hunedoara

Până luni, 27 februarie, la ora 24, autoritățile au emis o avertizare hidrologică de Cod portocaliu, pentru bazinul hidrografic Crișul Alb, din nordul județului Hunedoara, dar și pentru alte bazine hidrografice din Timiș, Arad, Caraș-Severin și Satu Mare.

Potrivit avertizării transmisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor se pot produce următoarele fenomene hidrologice: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

De asemenea, în avertizarea hidrologică se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite