Prima ninsoare aduce iarna în Ținutul Pădurenilor. Satele din munți, împodobite cu zăpadă VIDEO

0
Publicat:

Satele aflate la peste 1.000 de metri altitudine, în Ținutul Pădurenilor din Hunedoara, au întâmpinat mai devreme iarna. Prima ninsoare le-a transformat spectaculos.

Iarna și-a făcut simțită prezența în zonele alpine ale Hunedoarei și în mai multe sate din Munții Poiana Ruscă, Hunedoara. A nins viscolit în Ținutul Pădurenilor.

Iarna în Poiana Răchițelii. Foto: Daniel Guță
Iarna în Poiana Răchițelii. Foto: Daniel Guță

Aflat la aproape 1.100 de metri altitudine, satul Poiana Răchițelii din Munții Poiana Ruscă a fost împodobit luni dimineața, 21 noiembrie, de primul strat de omăt din acest început de iarnă.

A nins viscolit în cele mai înalte zone din Ținutului Pădurenilor – unde se află satele Vadu Dobrii și Poiana Răchițelii -, iar temperaturile negative au menținut zăpada așternută în primele ore ale zilei.

„Aici lumea se pregătește din timp pentru iarnă, pentru că în alți ani ninsorile erau mult mai timpurii, iar drumurile greu de străbătut, nu ca acum, când este șosea până în Hunedoara. Oamnii își pun în ordine gospodăria, își fac provizii din legumele cultivate în grădină, au strâns lemnele, fânul și au grijă ca animalele lor să nu aibă lipsă de nimic. Pădurile din jur ne protejează de vijelii, altfel ne-ar fi mult mai greu”, spune Maria, o localnică din Poiana Răchițelii.

A nins în Ținutul Pădurenilor. Foto: Daniel Guță
A nins în Ținutul Pădurenilor. Foto: Daniel Guță

A nins și în zona alpină a munților Retezat, Parâng și Vâlcan, la peste 1.400 de metri altitudine, iar pe unele șosele de munte a fost nevoie de intervenția utilajelor de deszăpezire.

Poiana Răchițelii, căutată de turiști

Poiana Răchiţelii, localitatea cea mai populată dintre satele comunei Cerbăl, se află la circa 40 de kilometri de Hunedoara în Munţii Poiana Ruscă. Satul în care locuiesc circa 100 de oameni se înfăţişează pe o culme înconjurată de codrii seculari, la capătul unui traseu care urcă aproape continuu de la Castelul Corvinilor, pe valea pârâului Zlaşti până la izvoarele acestuia, aflate la peste 1.000 de metri altitudine.

Drumul principal spre Poiana Răchiţelii traversează aşezările Cerbăl şi Socet, cu câteva zeci de locuitori şi case vechi ridicate pe creste, în mijlocul unor păduri întinse ce acoperă versanţii. A fost modernizat în ultimii ani, astfel că locul retras din munți a devenit mai accesibil turiștilor.

Pădurea s-a împodobit de iarnă. Foto: Daniel Guță
Pădurea s-a împodobit de iarnă. Foto: Daniel Guță

La fel ca și în alte sate din zonă, Poiana Răchițelii este afectată de îmbătrânirea populației, iar numărul locuitorilor săi a scăzut continuu în ultimele decenii. Unii dintre săteni preferă să își încuie gospodăriile și să petreacă iarna în locuințele din Hunedoara.

Iarna la munte, în Vadu Dobrii

Aflat la nouă kilometri de Poiana Răchițelii, parcurși pe un drum forestier, satul Vadu Dobrii a primit și el prima ninsoare din acest sfârșit de an. Așezarea este mai izolată decât Poiana Răchițelii, din cauza drumului mai greu accesibil, iar 10 – 12 oameni locuiesc aici, iarna.

Poiana Răchițelii. Foto: Daniel Guță
Poiana Răchițelii. Foto: Daniel Guță

Până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Vadu Dobrii avea o populaţie de circa 250 de locuitori, iar mai multe drumuri conectau satul aflat la peste 1.100 de metri altitudine de celelalte cătune din Ţinutul Pădurenilor.

Cu timpul, aşezarea s-a depopulat, iar drumurile înghiţite de pădure au devenit aproape impracticabile.

În aceste zile, cei care pornesc la drum spre satul aflat la 50 de kilometri de Hunedoara, în apropiere de vârfurile Muncelu (1.140 metri) şi Rusca (1.355 metri) din Munţii Poiana Ruscă, pot avea parte de priveliștile spectaculoase ale așezării arhaice, la început de iarnă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite