Softul creat de trei elevi de liceu din Hunedoara va fi experimentat în Stația Spațială Internațională

0
Publicat:

Un program creat de trei elevi din Hunedoara va fi experimentat pe Stația Spațială Internațională. Softul a fost proiectat pentru a evalua starea de sănătate a vegetației de pe planetă.

Stația Spațială Internațională. Sursa: NASA / Wikipedia.
Stația Spațială Internațională. Sursa: NASA / Wikipedia.

Un program informatic creat de trei elevi din Hunedoara va fi folosit pe Staţia Spaţială Internațională (SSI). A fost conceput de clubul de științe RobotX Hunedoara, înființat și coordonat de profesorul Mircea Nistor, la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, pentru a face o evaluare a evoluţiei stării de sănătate a vegetaţiei a pământului.

Vestea importantă primită de profesorul Mircea Nistor

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că experimentul plănuit de trei elevi hunedoreni va fi aplicat în săptămânile următoare pe Staţia Spaţială Europeană. A transmis acest lucru printr-un mail adresat coordonatorului RobotX, profesorul Mircea Nistor.

„Dragă Mircea, suntem încântaţi să îţi spunem că experimentul AstriX Mission Space Lab a obţinut statutul de zbor. Experimentul vostru va rula pe Staţia Spaţială Internaţională în perioada aprilie – mai 2023. Vom descărca datele şi le vom trimite spre sfârşitul lunii mai. Veţi putea apoi să scrieţi raportul vostru final, care este ultima fază a Mission Space Lab Challenge. Felicitări încă o dată”, a fost mesajul transmis echipei „RobotX”.

Programul a fost conceput de Alexandru Budiul (elev în clasa a X-a, la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”), Maria Alexa (elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”) şi Luca Rădos (elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”).

Profesorul Mircea Nistor. Foto: RobotX / facebook
Profesorul Mircea Nistor. Foto: RobotX / facebook

Ideea proiectului a fost trimisă Agenției Spațiale Europene, în cadrul unui concurs la care au participat mai multe echipe. Agenția spațială Europeană a transmis apoi echipelor ale căror proiecte au fost selectate un kit pentru a continua realizarea programului.

„Noi am primit acest kit anul trecut, în decembrie, el fiind format în principal dintr-un micro-controller, un modul de inteligenţă artificială şi o cameră. Cei trei copii au creat softul necesar, iar acesta va rula pe un kit similar amplasat pe Staţia Spaţială Internaţională. Experimentul va dura cam trei ore, adică durata în care Staţia înconjoară pe orbită Pâmântul de două ori. Este un sentiment nemaipomenit pentru copii să ştie că softul lor va rula pe Staţia Spaţială Internaţională! La fel este şi pentru mine. În cele trei ore, se vor realiza paroximativ 1.000 de imagini care ne vor ajuta apoi să evaluăm starea de sănătate a vegetaţiei planetei şi evoluţia acesteia”, explică profesorul Mircea Nistor.

Clubul de științe de la Liceul Traian Lalescu din Hunedoara nu este la prima experiență de acest fel. În urmă cu patru ani, elevii de la RobotX Hunedoara au realizat un soft cu ajutorul căruia, tot de pe Staţia Spaţială Internaţională, s-a făcut o evaluare a modului în care evoluează stratul de nori al planetei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite