Mobilizare pentru cea mai bună echipă românească de robotică, fără sprijin înainte de campionatul mondial din SUA: „Problemele ni s-au rezolvat miraculos”

0
0

Oamenii s-au mobilizat în număr mare pentru a sprijini echipa Robotx, formată din elevi de la Liceul de Informatică din Hunedoara, calificată la Campionatul mondial de robotică din Statele Unite, iar autorităţile au promis că vor sprijini performanţa acestora.

O mulţime de localnici au reacţionat după ce au aflat că echipa RobotX, formată din elevi de la Liceul de Informatică din Hunedoara, s-a calificat la Campionatul Mondial de Robotică, organizat în luna aprilie în Statele Unite ale Americii, însă doar jumătate dintre cei 11 membri au asigurate cheltuielile de deplasare.

Oamenii au deschis o campanie de strângere de fonduri pentru a-i ajuta pe toţi elevii care fac parte din echipa care a creat robotul, să participe la campionatul din SUA. Autorităţile locale au decis şi ele să vină în sprijinul echipei liceului de informatică.

„Cu bucurie vă anunţ că ni s-au rezolvat problemele miraculos. Consiliul local Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara au hotărât împreună să acopere toată suma de care avem nevoie, respectiv 60.000 de lei, pentru ca întreaga echipă RobotX, formată din elevi de la Liceul de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, să poată ajunge la Campionatul Mondial de Robotică din SUA”, a declarat, pentru adevarul.ro, profesorul de astro-fizică Mircea Nistor, coordonator al echipei RobotX.

„Susţinem excelenţa şi bineînţeles că ne dorim să susţinem financiar deplasarea întregii echipe RobotX, formată din 11 elevi, la campionatul mondial din Statele Unite ale Americii. Consiliul Local va acoperi jumătate din sumă, iar Consiliul Judeţean va acoperi cealaltă parte din sumă. Am vorbit deja cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi proiectul de hotărâre va intra pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu judeţean. Şi noi vom introduce pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de vineri (29 martie 2019 – n.r.) proiectul de hotărâre, astfel încât, cu susţinere de la Primăria municipiului Hunedoara şi de la Consiliul Judeţean Hunedoara, echipa de robotică să poată participa la campionatul de la Detroit în formaţie completă”, a precizat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

Anul trecut au obţinut aurul
Echipa RobotX, formată din elevi de la Liceul de informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara şi alte trei echipe de liceu din ţară vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Robotică organizat la sfârşitul lunii aprilie 2019 în Detroit, Statele Unite ale Americii. Cele patru echipe au fost desemnate în urma unei competiţii naţionale de robotică, organizată la Bucureşti în 23 şi 24 martie. Ele sunt din Hunedoara, Câmpulung Muscel, Bucureşti şi Alba Iulia. În august 2018, elevii din echipa RobotX Hunedoara au reprezentat România la cea de-a II-a ediţie a competiţiei globale de robotică FIRST Global Competition, care a avut loc în Mexic. După trei zile de concurs, echipa României, coordonată de profesorul de fizică Mircea Nistor, a câştigat medalia de aur, alături de echipele din Singapore şi Germania.

La ediţia din 2018, în lipsa susţinerii financiare, doar cinci dintre cei nouă componenţi ai RobotX au putut face deplasarea în Mexic. Şi de această dată, o parte dintre elevi riscau să nu poată participa la Campionatul Mondial de robotică din SUA, deşi, susţine dascălul Mircea Nistor, cu toţii au contribuit la performanţele obţinute după aproape un an de muncă. „Este foarte dificil de luat o astfel de decizie, cine merge şi cine rămâne acasă, şi oricum este foarte frustrant pentru elevii care sunt nevoiţi să rămână acasă, deşi au lucrat un an de zile alături de colegii lor”, declara, marţi, Mircea Nistor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Drama celei mai bune echipe româneşti de robotică, lăsată fără sprijin înainte de campionatul mondial: „Este frustrant să le spui elevilor că vor rămâne acasă”

Mircea Nistor va fi cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara. Ce performanţe a avut profesorul de info-fizică

Dascălul care a cucerit lumea cu elevii pasionaţi de robotică. Minunile din laboratorul de ştiinţe al liceului

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri