Performanţa uimitoare pentru România a elevilor dintr-o echipă de robotică. Sunt campioni mondiali VIDEO
0Elevii unui club de ştiinţă din Hunedoara au devenit, din nou, campioni mondiali, iar profesorul lor, Mircea Nistor, a fost desemnat „cel mai bun mentor”.
Echipa de robotică a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara este campioană mondială la ştiinţă, la secţiunea soluţii în sănătate, în cadrul proiectului internaţional „First Global Chalange”.
La competiţia mondială din acest an, derulată on-line, elevii de la clubul de ştiinţă din Hunedoara au avut sarcina să rezolve o problemă legată de pandemie, aşa că au conceput un sterilizator termic pentru măşti, care costă sub un dolar şi poate steriliza sute de măşti într-o lună.
Mircea Nistor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Profesorul Mircea Nistor (61 de ani), coordonatorul clubului de ştiinţă din Hunedoara, a fost desemnat cel mai bun mentor la nivel mondial, titlu acordat mentorilor care s-au dedicat echipei lor şi au inspirat-o să continue, în ciuda oricăror provocări.
Laboratorul de ştiinţe al liceului din Hunedoara. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
„Anul acesta echipa României a reuşit să egaleze performanţa din 2018! Astfel, echipele RobotX şi RobotY au readus aurul la Hunedoara! După o lună de aşteptare am aflat rezultatele de la Campionatul Mondial FGC 2021. Oficial, echipa noastră are cel mai bun mentor la nivel mondial, domn’ profesor obţinând premiul ”Outstanding mentor”! Echipa este pe măsura mentorului şi a obţinut medalia de aur la categoria Sănătate. Vă mulţumim pentru sprijinul acordat, este o onoare pentru noi să redovedim că România este campioană în domeniul STEM (n.r.: Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică)!”, a informat echipa RobotX Hunedoara, pe pagina sa de Facebook.
Soluţie ingenioasă la problemele cauzatde de pandemie
Competiţia internaţională „First Global Chalange” s-a desfăşurat online, în perioada 27 iunie – 28 septembrie, cu participarea a 175 de ţări, iar rezultatele au fost anunţate în 30 octombrie. Inovaţiile create de adolescenţii coordonaţi de Mircea Nistor au orientate spre domeniul sănătăţii, relata acesta, pentru adevarul.ro.
„Una dintre sarcinile competiţiei este să identificăm o problemă generată de pandemie şi să prezentăm o soluţie. Am identificat o serie de probleme majore generate de pandemie în domeniul sănătăţii, iar soluţia noastră este un pachet de cost foarte scăzut pentru protejarea sănătăţii, scalabil de la nivel individual până la întreaga populaţie a planetei”, arată Mircea Nistor. Componentele principale ale pachetului sunt: sterilizatorul termic pentru măştile de protecţie, un robot autonom de sterilizare cu radiaţie ultravioletă în banda C (UV-C), un sistem de senzori pentru oxigen şi dioxid de carbon şi o aplicaţie pentru monitorizarea automată a pacienţilor, cu o platformă web asociată.
Sterilizatorul termic de măşti. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Sterilizatorul termic creat de elevi pentru măştile de protecţie permite reutilizarea în siguranţă a măştilor de protecţie de cel puţin 20 de ori, asigurând astfel accesul tuturor la măşti de protecţie de eficienţă ridicată şi salvând totodată mediul de cantităţi uriaşe de măşti uzate, spune Mircea Nistor. Este realizat în întregime din materiale reciclabile (carton şi fir de cupru) şi poate fi confecţionat de oricine cu minimă pricepere, în mai puţin de 20 minute. Iar costurile de producţie sunt de circa patru lei.
Robot creat de elevi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Şi în 2018, elevii din echipa RobotX Hunedoara au reprezentat cu succes România la competiţia globală de robotică FIRST Global Competition, care a avut loc în Mexic. Atunci, echipa României a câştigat medalia de aur, alături de echipele din Singapore şi Germania.
Vă recomandăm să citiţi şi: