Sinistrații din Aninoasa, mutați în containere modulare. 11 blocuri din colonie, în pericol de prăbușire

0
Publicat:

Primele containere modulare unde vor fi cazați localnicii din Aninoasa care vor să se mute din clădirile coloniei, aflate în pericol de prăbușire, au fost amplasate în oraș.

Containere modulare aduse în Aninoasa. Foto: Prefectura Județului Hunedoara.
Containere modulare aduse în Aninoasa. Foto: Prefectura Județului Hunedoara.

Mai multe containere de locuit au fost aduse în Aninoasa, pentru oamenii care vor să se mute din blocurile cu risc de prăbușire, aflate în colonia veche a orașului din Valea Jiului.

Sinistrații din Aninoasa, invitați să se mute

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a anunțat că peste 500 de oameni, care trăiesc  în 11 blocuri vechi de peste 130 de ani, nereabilitate, vor trebui evacuați din cauza stării precare a clădirilor.

Potrivit primarului orașului Aninoasa, Nicolae Dunca, unii dintre ei nu vor să își părăsească locuințele sau nu au curajul să o facă, însă cei care vor să se mute în locuri mai sigure sunt puse la dispoziție aceste containere, amplasate pe un teren de sport din vecinătatea primăriei. Ele vor fi disponibile imediat după ce vor fi racordate la utilitățile necesare.

„În prima fază, vor fi amplasate un număr de 18 containere, care deja se află în județul Hunedoara. Aceste containere au fost folosite de spitale în perioada pandemiei, iar acum este momentul să le folosim unde este nevoie. Am dispus amplasarea lor într-o zonă sigură, iar de luni ne dorim să începem relocarea cetățenilor. Facem tot posibilul să avem toate condițiile necesare, în cel mai scurt timp”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Colonia din Aninoasa, afectată de cutremure

Cutremurele din Gorj au afectat clădirile ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea în colonia veche din orașul Aninoasa, a informat, miercuri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Potrivit CJSU Hunedoara, un expert în construcții a verificat situația blocurilor din cartierul orașului din Valea Jiului și a arătat că este necesară evacuarea locatarilor din 11 clădiri, din cauza stării avansate de degradare în care se află acestea, accentuată în urma cutremurelor care au avut loc în Gorj și s-au resimțit și în Valea Jiului.

„În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a orașului, locuiesc 562 persoane, dintre care 118 sunt copii. Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării”, a informat miercuri, 22 februarie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara.

Clădiri cu risc de prăbușire în Aninoasa. Foro: Prefectura județului Hunedoara
Clădiri cu risc de prăbușire în Aninoasa. Foro: Prefectura județului Hunedoara

În iarna anului 2018, acoperișurile a trei blocuri aflate în colonia din Aninoasa s-au prăbușit din cauza zăpezii, iar peste 30 de familii au fost evacuate, de teama altor astfel de evenimente.

Atunci, oamenii s-au întors, în scurt timp, în locuințele lor. Autoritățile din Aninoasa au reabilitat începând din 2019, cu fonduri guvernamentale, zece astfel de clădiri din colonia din Aninoasa, însă nu au mai obținut finanțare pentru restul clădirilor degradate, unele în pericol de prăbușire, potrivit primarului Nicolae Dunca.

„Dacă vom primi ajutor de urgență și pentru consolidarea celorlalte clădiri, în câteva luni, probabil, oamenii vor putea reveni în locuințele lor, odată ce vor redeveni sigure”, spune primarul Nicolae Dunca.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite