Sarmizegetusa Regia va putea fi vizitată şi în lunile de iarnă. Noul regulament al cetăţii impune reguli stricte turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei din Munţii Orăştiei, inclusă în patrimoniul UNESCO, va putea fi vizitată şi în perioada 1 decembrie 2014 – 28 februarie 2015. În sezonul trecut de iarnă, accesul turiştilor nu a fost permis în incinta vechii cetăţi a dacilor.

Consiliul Judeţean Hunedoara a adoptat astăzi noul regulament de vizitare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia.

Printre prevederile acestuia se numără cea prin care se permite accesul turiştilor în situl UNESCO şi în lunile de iarnă. În cursul iernii trecute vizitarea Sarmizegetusei Regia nu a fost permisă. Oricum, pe ultimii kilometri ai drumului de acces, zăpada a făcut imposibilă urcarea maşinilor spre monument. Potrivit noului regulament instituit de administratorii sitului, accesul turiştilor în interiorul va fi permis numai prin locurile şi pe traseele stabilite şi marcate.

„În perioada 1 decembrie – 28 februarie, situl este închis. În această perioadă vizitarea este posibilă, la solicitarea unor grupuri mai mari de 5 persoane, numai dacă starea vremii permite acest lucru şi cu aprobarea prealabilă a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice”, se arată în hotărârea aprobată de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Reguli stricte

Vizitatorii sitului arheologic au următoarele obligaţii: să achite taxele aferente vizitării monumentului, indiferent de direcţia din care pătrund în incinta monumentului, şi să nu prezinte la control bilete false sau cumpărate în alte zile decât cea a controlului; să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul sitului arheologic; să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate; să nu aprindă focul, torţe lumânări, candele  sau orice alt obiect cu flacară în incinta sitului arheologic sau în imediata apropiere a zidurilor cetăţii; să nu pătrundă şi să nu circule în interiorul sitului arheologic cu autovehicule, motociclete, mopede, biciclete, role, sau orice alt tip de vehicule, fie cu autopropulsie fie cu tracţiune animală; să folosească pentru satisfacerea necesitãţilor fiziologice doar locurile special amenajate, în mod civilizat şi respectând normele igienice afişate; să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugã vegetaţia, plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit; sã nu profaneze monumentul istoric prin postarea sau înscripţionarea unor semne sau mesaje în interiorul sitului arheologic; să păstreze liniştea şi sã nu deranjeze alţi vizitatori prin strigăte, producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical sau prin manifestări care afectează imaginea monumentului; să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate; să nu campeze şi să nu desfăşoare activităţi de picnic sau plajă în interiorul sitului arheologic, şi să nu consume alcool pe timpul vizitării sau în incinta monumentului istoric; să folosească numai locurile de odihnă special amenajate şi să nu se aşeze pe iarbă în incinta monumentului; să nu organizeze în incinta sitului arheologic, manifestaţii publice, cultural-artistice, ceremonii religioase sau ezoterice, şedinţe de yoga, spiritism sau de vindecare si purificare, fără aprobarea prealabilă a conducerii Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, precum şi să nu participe la astfel de adunări; să nu escaladeze, să nu se caţere şi să nu se aşeze pe monumentele sau zidurile sitului arheologic; să nu se abată de la traseele marcate pentru vizitarea monumentului.

sarmizegetusa regia foto daniel guta ADEVĂRUL
image

Cei care nu vor respecta regulile de vizitare impuse de administraţia sitului Sarmizegetusa Regia pot primi amenzi de până la 2.000 de lei.


Vă recomandăm şi:

FOTO Ulpia Traiana Sarmizegetusa a primit peste 35.000 de turişti, dar mulţi o confundă cu capitala regatului dacilor

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vechea capitală a Daciei romane, a devenit în ultimii ani unul dintre punctele de referinţă pe harta turistică a Hunedoarei. Ruinele fostului oraş cosmopolit  au fost vizitate în acest an de peste 35.000 de turişti, însă nu sunt puţini cei care îl confundă în continuare cu situl fostei capitale a Daciei pre-romane Sarmizegetusa Regia.

Cetăţile dacice din jurul Sarmizegetusei Regia au fost lăsate pradă profanatorilor

Patru cetăţi dacice din patrimoniul UNESCO, aflate în împrejurimile celebrei Sarmizegetusa Regia, au rămas abandonate la mila profanatorilor şi a braconierilor. Ministerul Culturii s-a opus deocamdată demersurilor autorităţilor judeţene de a administra siturile, însă nici nu a luat alte măsuri pentru a proteja monumentele istorice.

Matriţa bijutierului dacilor din Sarmizegetusa Regia va fi expusă în Muzeul din Deva. Povestea piesei care a uimit oamenii de ştiinţă

O matriţă din bronz, din atelierul unui bijutier din vremea dacilor, se va alătura colecţiilor Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Va fi piesa de rezistenţă a unui muzeu care adăposteşte peste două kilograme de aur şi peste trei kilograme de argint în bijuterii şi obiecte de artizanat vechi de până la două milenii.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite