Ţinutul lovit de viscol din munţii Poiana Ruscă. Cum trec iarna aspră oamenii din Poiana Răchiţelii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurica, una dintre localnicele din Poiana Răchiţelii Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Aurica, una dintre localnicele din Poiana Răchiţelii Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Viscolul a cuprins satele de la poalele Munţii Poiana Ruscă. Mai multe drumuri au fost blocate, iar aşezările au rămas izolate. Localnicii sunt obişnuiţi cu iernile grele şi cu capriciile vremii.

Ninsorile şi viscolul din ultimele zile le-au amintit localnicilor din satele aflate în Munţii Poiana Ruscă de iernile grele din trecut.

GALERIE FOTO DIN POIANA RĂCHIŢELII

VIDEO DIN POIANA RĂCHIŢELII

Atunci, troienele se ridicau până la înălţimea ferestrelor şi gardurilor, iar aşezările, cu drumuri îngropate în zăpezi, rămâneau izolate complet de restul lumii.

Pădurile pline de farmec din Hunedoara: ţinutul comorilor, codrii seculari şi locul interzis din Retezat VIDEO

Satul din munţii Hunedoarei care este aproape pustiu iarna. Sălbăticiunile pun stăpânire pe locul de poveste VIDEO

Satul arhaic din Ţinutul Pădurenilor, înghiţit de pădure şi ţinut în viaţă de o mână de oameni. Este una dintre cele mai pitoreşti aşezări din Hunedoara VIDEO

Mai multe localităţi au fost „lovite” de vijelii: Poiana Răchiţelii, Vadu Dobrii, Lelese, Bunila, Bătrâna.


Iarna grea din Poiana Răchiţelii. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Îşi fac provizii din timp

Pădurile înconjoară aproape complet Poiana Răchiţelii, unul dintre satele pitoreşti din Ţinutul Pădurenilor, iar localnicii spun că datorită lor, se simt un pic mai protejaţi în faţa capriciilor vremii.


Viscolul a doborât indicatorul de la ieşirea din sat. ADEVĂRUL

Iarna în Poiana Răchiţelii foto daniel guta adevarul

„Altfel, vijeliile de iarnă ar fi fost crâncene”, spune Aurica, una dintre sătence. Femeia, la fel ca majoritatea oamenilor din satul de munte, are locuinţă şi în Hunedoara, însă a preferat să înfrunte vremea rece în căsuţa de lemn din Poiana Răchiţelii.


Localnici din Poiana Răchiţelii. ADEVĂRUL.

Iarna în Poiana Răchiţelii foto daniel guta adevarul

„Avem grijă unii de ceilalţi, aveam grijă de animalele din curte, facem focul tot timpul şi ne-am făcut provizii pentru iarnă, din ce am mai cultivat în grădină şi din carnea celor doi porci pe care i-am tăiat în iarna asta. Totuşi, parcă demult nu am mai văzut o aşa vreme de iarnă. A nins în ultimele zile şi a viscolit, cum nu am mai văzut de mulţi ani”, spune Aurica. Femeia îşi croieşte cu greu potecă prin zăpada care ajunge la jumătate de metru, pentru a aduce apă vacilor.


Un copac rupt de viscol. ADEVĂRUL.

Iarna în Poiana Răchiţelii foto daniel guta adevarul

„De mulţi ani nu a mai fost aşa zăpadă ca acum. Dar noi suntem obişnuiţi. Avem fânul adunat în grajd, lemnele strânse şi în beciuri provizii. Au fost ani când zăpezile treceau peste gardurile caselor”, spune un alt localnic, ieşit la deszăpezit în curte. 

Satul din munţi cu ierni aspre

Poiana Răchiţelii, localitatea cea mai populată dintre satele comunei Cerbăl, se află la circa 40 de kilometri de Hunedoara în Munţii Poiana Ruscă.


Cerul anunţă ninsori. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Iarna în Poiana Răchiţelii foto daniel guta adevarul

Satul în care locuiesc circa 100 de oameni se înfăţişează pe o culme înconjurată de codrii seculari, la capătul unui traseu care urcă aproape continuu de la Castelul Corvinilor, pe valea pârâului Zlaşti până la izvoarele acestuia, aflate la peste 1.000 de metri altitudine. Drumul principal spre Poiana Răchiţelii traversează aşezările Cerbăl şi Socet, cu câteva zeci de locuitori şi case vechi ridicate pe creste, în mijlocul unor păduri întinse ce acoperă versanţii.


Video, pe larg.

Cei mai mulţi dintre localnici lucrau în trecut la exploatările forestiere din zonă şi la minele de talc din Lelese şi de fier, de la Vadu Dobrii. Alţii munceau în combinatul din Hunedoara. În prezent, mulţi dintre săteni sunt oameni în vârstă, care îşi au grijă de gospodăriile vechi, cu case ridicate de lemn, în urmă cu circa un secol. În sat, mai multe case de vacanţă au apărut în ultimii ani, păstrând în arhitectura lor specificul zonei de munte.


Drumul din sat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Iarna în Poiana Răchiţelii foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce rămân pustii satele pădurenilor: „Trăim ca pe vremea bunicilor. Am ajuns să dăm laptele la porci” VIDEO

Ţinutul pustiit al dacilor. Viaţa plină de greutăţi a ultimilor localnici din cătunele munţilor Orăştiei VIDEO

Ţinutul Pădurenilor. Magia iernii aduce turişti într-un loc aproape părăsit | FOTO VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite