Pelerinaj la mormântul „Sfântului Ardealului”. Arsenie Boca, omagiat la 33 de ani de la moartea sa VIDEO

0
Publicat:

Luni, s-au împlinit 33 de ani de la moartea călugărului Arsenie Boca, iar mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, a devenit loc de pelerinaj pentru români.

Circa 20 de autobuze sosite din toate regiunile României au ocupat, luni dimineața, parcarea din fața Mănăstirii Prislop, așezământul din Țara Hațegului (județul Hunedoara) devenit loc de pelerinaj datorită călugărului Arsenie Boca (1910 – 1989).

În timp ce soarele risipea ceața care acoperise valea adâncă în care se află mănăstirea, grupurile de pelerini coborâte din autocare au împânzit aleile din jurul bisericii de piatră, veche de șase secole în fața căreia a avut loc slujba de comemorare a duhovnicului Arsenie Boca.

Pelerinaj la Prislop fără restricțiile din anii trecuți

Luni, 28 noiembrie, s-au împlinit 33 de ani de la moartea fostului stareț din anii ´50 al mănăstirii, iar circa 2.000 de oameni au venit în pelerinaj la locul său de veci din Țara Hațegului.

În ultimii doi ani, în ciuda restricțiilor impuse în contextul pandemiei de Covid 19, numărul pelerinilor prezenți la hramul mănăstirii Prislop a fost chiar mai ridicat față de cel înregistrat luni dimineața.

Mănăstirea Prislop. Foto: Daniel Guță
Mănăstirea Prislop. Foto: Daniel Guță

Vârstnicii, pelerini devotați pentru „sfântul Ardealului”

Cei mai mulți dintre oamenii strânși în curtea bisericii medievale Prislop au fost vârstnici, mai ales femei, care au ajuns aici cu autocarele. Alți oaspeți ai mănăstirii au venit cu mașinile, iar cei întârziați au fost nevoiți să le parcheze pe marginea șoselei, la peste un kilometru de locul de pelerinaj.

„Am venit din Sâmbăta de Sus (județul Brașov), ca în fiecare din ultimii ani, pentru a ne ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca și a ne arăta dragostea față de el, pentru că a slujit la mănăstirea Brâncoveanu, din satul nostru. Azi au fost patru autocare de pelerini din Brașov. Totuși, față de anii trecuți e mai puțină lume. Este luni, iar tinerii sunt la lucru”, spune Ioana Moga, o pensionară din comuna Sâmbăta de Sus.

Mormântul lui Arsenie Boca. Foto: Daniel Guță
Mormântul lui Arsenie Boca. Foto: Daniel Guță

Mănăstirea Prislop și-a întâmpinat vizitatorii înfrumusețată până în cele mai mici detalii. În ultimele luni, aleile au fost lărgite și pavate cu marmură, mai multe zone din curte au fost gazonate, grădinile de flori au fost extinse, au fost platați copaci și arbuști ornamentali, au fost montate bănci, șiruri de panouri solare, iar lacul artificial în care pelerinii aruncau bani a fost și el curățat împreună cu izvorul care îl alimentează.

„În anii trecuți era mult mai greu pentru noi să ajungem la peștera sfântului Ioan. Era istovitor după ce stăteam câte o oră până ajungeam la mormântului părintelui Arsenie Boca. Apoi urcam prin noroi și coboram pe o potecă accidentată și abruptă. Cărarea a fost lățită, iar lumea nu se mai îmbulzește ca în urmă cu câțiva ani”, spune Maria, o altă pensionară.

Canonizare Arsenie Boca: credincioșii mai au de așteptat

Încă din anul 2016, reprezentanții Mitropoliei Ardealului au propus canonizarea călugărului Arsenie Boca, de către Biserica Ortodoxă Română. Acest lucru ar fi ănsemnat îndeplinirea dorinţelor unui număr mare de credincioşi, care în ultimele trei decenii au mers la Mănăstirea Prislop, la mormântul acestuia, susțineau preoții de la Episcopia Devei și Hunedoarei.

Deși oficialii BOR nu au luat o decizie finală cu privire la trecerea lui Arsenie Boca în rândul sfinților, mulți dintre oaspeții mănăstirii îl numesc „sfântul Ardealului”.

Călugărul Arsenie Boca, popular după moarte

Arsenie Boca, născut în 1910 în satul Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara) a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. A murit la 28 noiembrie 1989, în Sinaia, la vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989.

Aici slujise în anii ´50, înainte ca autorităţile comuniste să îl trimită în închisori şi apoi îi interzică să mai îmbrace straiele preoţeşti.

„La înmormântarea lui au venit câţiva localnici. Era lume puţină, nimeni nu îşi închipuia că peste ani, părintele va fi aşa iubit de români”, își amintea una dintre vârstnicele din Silvaşul de Sus, care îl cunoscuse pe fostul preot.

Călugărul Arsenie Boca a devenit tot mai popular după moartea sa, iar din anii 2000 mănăstirea unde a slujit a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite