Mănăstirea Prislop, înfrumusețată de maici. Cum arată locul lui Arsenie Boca

0
Publicat:

Mănăstirea Prislop. unde se află mormântul duhovnicului Arsenie Boca, vizitat de mii de români, a trecut prin mari transformări, în urma investițiilor în înfrumusețarea sa.

Biserica medievală a Mănăstirii Prislop. Foto: Daniel Guță
Biserica medievală a Mănăstirii Prislop. Foto: Daniel Guță

Maicile de la Mănăstirea Prislop (județul Hunedoara) au acordat o atenție sporită înfățișării așezământului din țara Hațegului, devenit în ultimii ani unul dintre cele mai populare locuri de pelerinaj din România.

După mai multe luni de lucrări, se văd rezultatele acțiunilor de înfumusețare a așezării, la care indirect au contribuit și numeroșii pelerini. 

Călătorii care vin la biserica medievală și la mormântul duhovnicului Arsenie Boca găsesc aici una dintre cel mai bine îngrijite mănăstiri din România. Cele mai recente investiții în înfrumusețarea ei au vizat lărgirea și pavarea aleilor, gazonarea curții mănăstirii, plantarea mai multor copaci și înființarea unor grădini cu flori, amenajarea zonelor traversate de izvoarele din curte.

Mai multe clădiri noi au fost construite în incinta mănăstirii, iar câteva șiruri de panouri solare au fost montate pentru a asigura alimentarea acesteia cu energie electrică. Mii de oameni vizitează în fiecare sfârșit de săptămână Prislopul. Mulți dintre ei vin pentru a se ruga în fața mormântului călugărului Arsenie Boca, însă alții sunt atrași de frumusețea și liniștea locului.

Mănăstirea faimoasă datorită lui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop a fost înfiinţată în secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul mai multor evenimente istorice. Aici se afla chilia Sfântului Ioan, un călugăr din secolele XV-XVI care şi-a dăltuit singur, într-o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului, locul de vieţuire, însă a murit înainte de a termina lucrarea. Tot aici se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului Moise Vodă Basarab, care se refugiase aici la mijlocul secolului al XVI-lea.

În secolul al XVIII-lea, mănăstirea Prislop a fost distrusă și abandonată pentru câteva decenii, după ce călugării acesteia, greco-catolici, au trecut la ortodoxie.

„Episcopul s-a supărat foc pentru această apostasie şi ceru, la 12 aprilie 1762, de la baronul Dietrich, membru în comisiunea aulică transilvăneană, să prindă pe călugări şi să-i alunge din mănăstirile Prislop şi Plosca. Generalul Bucow, preşedintele comisiunii, fu cu mult mai aspru în rezolvarea chestiunii şi porunci oficialilor comitatului, în 5 iunie 1762, ca amândouă mănăstirile să fie arse şi distruse, iar averea lor mobilă să fie dată episcopului Aaron ca să deschidă o şcoală la Haţeg”, arăta istoricul Ştefan Meteş.

Mănăstirea a fost desființată și la sfârșitul anilor ´50, când starețul acesteia, Arsenie Boca a fost îndepărtat din preoție, iar pentru o perioadă devenise azil de vârstnici.

După 1990, popularitatea așezării a crescut datorită călugărului Arsenie Boca, înmormântat aici în decembrie 1989. Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus, din Munţii Zarandului, primind numele de Zian Vălean. În anii ’40, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal.

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră a autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare. Din anii ´50, autorităţile comuniste i-au interzis duhovnicului să mai îmbrace straiele preoţeşti, însă popularitatea sa a continuat să crească.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite