Video Marele combinat siderurgic oprit în timpul iernii. Povestea colosului unde munceau 20.000 de români

0
Publicat:

Puțin peste 500 de oameni mai lucrează în Combinatul ArcelorMittal Hunedoara, în trecut unul dintre marile centre siderurgice din sud-estul Europei. Combinatul privatizat în anii 2000 are o istorie de aproape un secol și jumătate, iar în prezent se confruntă cu dificultăți economice.

Combinatul siderurgic din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Combinatul siderurgic din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Iarna a fost nefastă pentru cei aproximativ 500 de angajați ai combinatului siderurgic ArcelorMittal din Hunedoara. Muncitorii, majoritatea pensionari rămași încă în activitate ca angajați ai complexului metalurgic, au primit salarii diminuate pentru luna decembrie, după ce au fost trecuți în șomaj tehnic.

Reveniți la lucru în ianuarie, au primit zilele trecute o nouă veste proastă de la conducerea companiei. Activitatea combinatului a fost oprită pentru încă șase săptămâni, iar salariații săi au fost trimiși din nou în șomaj tehnic. Unii dintre cei care au fost lăsați acasă spun că vor primi salarii mai mici de 2.000 de lei, pentru perioada în care sunt în șomaj tehnic.

„Având în vedere dificultățile economice cu care se confruntă societatea cauzate de prețurile foarte mari la energie electrică și necesitatea de a lua măsuri urgente pentru diminuarea pierderilor și adaptarea Societății la dificultățile economice, inclusiv prin reducerea de costuri, precum și ca măsură de protecție a salariaților, Consiliul de Administrație al ArcelorMittal Hunedoara SA a hotărât întreruperea temporară a activități societății pentru perioada 14 februarie 2025 - 31 martie 2025 și plata cu 75 la sută din salariul de bază a salariaților afectați de aceasta măsură”, arată informarea trimisă Bursei de Valori București (BVB), semnată de președinte Consiliu de Administrație Augustine Kochuparampil.

Combinatul ArcelorMittal din Hunedoara (video) are o istorie de peste 140 de ani, însă de la începuturile sale în rare perioade a avut atât de puțini angajați ca în prezent. Angajările în metalurgie au stagnat în ultimii ani, iar conducerea companiei a fost nevoită să se bazeze, spun muncitorii, în continuare pe hunedorenii care, deși au îndeplinit condițiile de pensionare, au continuat să rămână în câmpul muncii, pentru a-și rotunji veniturile.

În 2023, Oțelăria combinatului a produs circa 180.000 de tone de oțel lichid, în creștere față de anii precedenți. În laminor, a doua secție a combinatului, peste 150.000 de tone de oțel au fost transformate în produse laminate.

Uzinele de fier ale Hunedoarei

Uzinele de fier din Hunedoara au fost inaugurate în 1884, odată cu punerea în funcțiune a primului mare furnal al orașului.

Până în anul 1902 la Hunedoara au fost construite cinci furnale, care foloseau ca materii prime minereurile metalice extrase din Teliuc și Ghelari (video), așezări învecinate Hunedoarei, lemnul provenit din vastele păduri din Munții Poiana Ruscă, transformat în mangal, și calcarele extrase din carierele învecinate Hunedoarei, aflate și ele în Ținutul Pădurenilor din Munții Poiana Ruscă.

După Primul Război Mondial, activitatea uzinelor metalurgice din Hunedoara a stagnat mai mulți ani, doar unul dintre cele cinci furnale fiind folosite, în timp ce un alt furnal - aflat la Govâjdia - a fost dezafectat.

În anii ‘30, Uzinele de Fier ale Hunedoarei au beneficiat de investiții masive, care au culminat cu construcția în perioada 1937 - 1941 a primei Oțelării Siemens Martin și a unui nou laminor.

Uzinele de Fier din Hunedoara în anii 1900. Ilustrată.
Uzinele de Fier din Hunedoara în anii 1900. Ilustrată.

„Prin instalarea oțelăriei și laminorului de la Hunedoara capacitățile de producție ale siderurgiei românești au crescut considerabil. Cele patru cuptoare Siemens-Martin fixe de 25 tone pe șarjă aveau o capacitate de producție de 100.000 tone anual, iar cele două cuptoare electrice 4.000 tone anual. În acest fel capacitatea de producție a oțelăriilor din România a ajuns la 388.000 tone oțel, din care 23.000 tone oțel electric. Uzinele Hunedoara dețineau 27 la sută din capacitatea de producție la oțel Martin și 17 la sută la oțel electric ale României. De asemenea participau cu 24 la sută la capacitatea de producție de laminate de fier profilat, și cu 40 la sută la capacitatea de producție de fontă. Hunedoara deținea circa 12 la sută din posibilitățile de producție a tuturor turnătoriilor de fontă din țară”, arăta istoricul Ludovic Bathory.

După Al Doilea Război Mondial, regimul comunist a extins combinatul siderurgic din Hunedoara.

Cetatea oțelului din anii '70

În anii ‘60 a fost construită o nouă oțelărie Siemens - Martin (nr. 2), dotată cu opt cuptoare cu vatră cu o capacitate de 420 tone fiecare și un furnal (nr. 7) cu un volum util de 1.000 metri cubi.

Combinatul siderurgic ajunsese atunci la o producție anuală de circa două milioane de tone de oțel, iar la începutul anilor ‘70, la peste trei milioane de tone de oțel, aproape jumătate din producția României.

„Pe cele 430 de hectare ale Combinatului Siderurgic Hunedoara există două secţii cu şase furnale în funcţiune; trei secţii de oţelării – 13 cuptoare Martin şi şase cuptoare electrice; bloomingul. Şi asta sunt numai o parte”, relata publicistul Mircea Bunea (1938 - 2012), în Scînteia (28 ianuarie 1972).

Municipiul Hunedoara împreună cu localitățile Ghelari și Teliuc avea o populație de peste 80.000 de locuitori, din care un sfert munceau în complexul siderurgic.

Oţelul, laminatele şi celelalte materiale produse în combinat ajungeau în unităţile de producţie ale Ministerului Industriei Metalurgice, în industria constructoare de maşini şi în construcţii, iar circa 13 la sută din produsele siderurgice erau exportate. Combinatul avea contracte de livrări în 35 de ţări, cele mai importante fiind cu R.F. Germania, Franţa, Suedia, Marea Britanie, URSS şi R. S. Cehoslovacia.

În anii ‘80, pe ruinele primelor patru furnale ale Uzinelor de Fier ale Hunedoarei, a început construcţia Furnalului 4, anunțat ca fiind cel mai modern din România. Furnalul reconstruit urma să fie inaugurat în 1990, dar nu a mai fost pornit vreodată, iar la începutul anilor 2000 a fost demolat.

Furnalul 4. Sursa: CSH  Huendoara, Facebook
Furnalul 4. Sursa: CSH Huendoara, Facebook

Combinatul siderurgic Hunedoara a fost privatizat în anul 2003, după un șir de restructurări început la mijlocul anilor ’90, care au dus la reducerea, în etape, a numărului de salariați, de la aproape 20.000, în 1991, la circa 2.500 în anul 2004, când uzinele au fost preluate de actualul grup ArcelorMittal.

Între timp, începând din anii ’90, numeroase capacități de producție considerate neviabile, printre care oțelăriile Siemens Martin deja vechi de patru decenii, Cocseria, Aglomeratorul și furnalele au fost închise, dezafectate și demolate.

La două decenii de la privatizarea și vânzarea de către statul român a combinatului siderurgic din Hunedoara, și de la marile demolări din combinat, doar o mică parte din fostul complex siderurgic a supraviețuit.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite