ArcelorMittal întrerupe activitatea și trimite angajații în șomaj tehnic

0
Publicat:

Combinatul siderurgic ArcelorMittal din Hunedoara a anunțat că își întrerupe activitatea timp de șase săptămâni, începând din 14 februarie până la finalul lunii martie.

Muncitori într-un combinat siderurgic
ArcelorMittal din Hunedoara își întrerupe din nou activitatea. Foto ArcelorMittal

„Având în vedere dificultățile economice cu care se confruntă societatea cauzate de prețurile foarte mari la energie electrică și necesitatea de a lua măsuri urgente pentru diminuarea pierderilor și adaptarea Societății la dificultățile economice, inclusiv prin reducerea de costuri, precum și ca măsură de protecție a salariaților.

Consiliul de Administrație al ArcelorMittal Hunedoara SA a hotărât întreruperea temporară a activități societății pentru perioada 14.02.2025-31.03.2025 și plata cu 75% din salariul de bază a salariaților afectați de aceasta măsură”, se arată în informarea trimisă Bursei de Valori București (BVB), semnată de președinte Consiliu de Administrație Augustine Kochuparampil.

În decembrie, combinatul siderurgic anunțase o măsură similară, „din cauza lipsei comenzilor”, activitatea fiind întreruptă în perioada 09.12.2024-31.12.2024. Și atunci, angajații au fost plătiți cu 75% din nsalariu.

La începutul anului trecut, combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara anunțase că intenționează să renunțe la 20% din personalul de birou în cadrul planului de reducere a costurilor cu un miliard de dolari, după ce a raportat un profit trimestrial peste estimări.

Combinatul siderurgic Hunedoara a fost privatizat în anul 2003, după un șir de restructurări început la mijlocul anilor ’90, care au dus la reducerea, în etape, a numărului de salariați, de la aproape 20.000, în 1991, la circa 2.500 în anul 2004, când uzinele au fost preluate de actualul grup ArcelorMittal.

Între timp, începând din anii ’90, numeroase capacități de producție considerate neviabile, printre care oțelăriile Siemens Martin, Cocseria, Aglomeratorul și furnalele au fost închise, dezafectate și demolate.

La două decenii de la privatizarea și vânzarea de către statul român a combinatului siderurgic din Hunedoara, și de la marile demolări din combinat, o mică parte din fostul colos industrial a supraviețuit.

Combinatul ArcelorMittal Hunedoara mai are circa 600 de angajați și produce circa 200.000 de tone de oțel brut anual

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite