Video Un fost mare combinat a devenit o junglă periculoasă. Este împânzit de mlaştini şi canale adânci VIDEO
0
Natura a luat în stăpânire vastul teritoriu al fostului combinat din Hunedoara. Acum locul vechilor uzine este ocupat de ruine, însă tot aici au apărut numeroase mlaştini şi canale de apă adânci.
Cele mai mari construcţii ale combinatului siderurgic din Hunedoara au fost demolate în anii 2000, iar dărâmăturile şi ruinele lor ocupă în prezent peste 100 de hectare de teren pe malul stâng al râul Cerna, începând din imediata vecinătate a Castelului Corvinilor până în zona Izvor, de la ieşirea din municipiu spre Deva.
GALERIE FOTO - RUINELE COMBINATULUI
În anii 2000, căutarea fierului vechi printre rămăşiţele fostului complex metalurgic devenise o sursă de venit pentru sute de oameni din Hunedoara.
Barajul uitat de pe râul Cerna. Povestea vechii uzine de apă a combinatului din Hunedoara VIDEO
Mulţi dintre „fierari” puteau fi văzuţi aproape în fiecare zi cutreierând vastul teritoriu ocupat de ruine, scotocind după materiale pe care le puteau valorifica la centrele de colectare. Structurile de beton erau măcinate cu baroasele, munţii de moloz şi zgură erau scormoniţi cu târnăcoapele, iar oamenii se aventurau pe brânci în canalele şi subteranele fostelor uzine, pentru a recupera cablurile şi instalaţiile de cupru.
De peste un deceniu, liniştea a cuprins vechea platformă siderurgică a Hunedoarei, locul unde la sfârşitul secolului al XIX-lea a început istoria Uzinelor de Fier. Utilajele folosite la demolări au părăsit zona, iar cei mai mulţi dintre foştii „fierari” şi-au căutat alte ocupaţii. Vegetaţia luxuriantă şi pâlcurile de pădure au acaparat de la an la an întinderea de ruine industriale, iar animalele şi păsările sălbatice au ocupat ţinutul lăsat în voia naturii.
Ruinele combinatului din Hunedoara. ADEVĂRUL
Capcane pentru animale
Apele pluviale şi izvoarele au transformat câteva locuri din combinat în adevărate oaze ale animalelor, însă „jungla” din jurul lor poate fi periculoasă atât pentru oameni cât şi pentru sălbăticiuni. Mai multe unele cu lungimi de peste 100 de metri şi adâncimi considerabile s-au format în ultimii ani pe terenurile virane.
Unul dintre canalele adânci din fostul combinat. ADEVĂRUL

„Într-unul dintre ele, din cauza pereţilor de beton înalţi de 3 – 4 metri, au căzut căprioare şi nu au mai putut ieşi, murind acolo. Şi pentru oameni sunt la fel de periculoase din cauza malurilro abrupte şi a adâncimii lor. În plus, nu ştim ce este pe fundul apei şi mai ales în apă. Pot fi gudroane, uleiuri şi alte substanţe toxice, rămase după demolarea secţiilor uzinei cocso-chimice”, explică Ioan, un localnic din Răcăştie, fost angajat al combinatului, care trece adesea prin fosta zonă industrială pentru a scurta drumul spre centrul Hunedoarei.
Mlaştinile au reapărut
Zeci de foste spaţii subterane rămase după demolarea marilor construcţii din combinat au devenit cu timpul bazine adânci de apă pluvială, cu malurile conturate după forma geometrică a vechilor clădiri: circulară, pătrată sau dreptunghiulară. Ochiurile de apă împânzesc întreaga zonă a combinatului, iar în cele mai multe cazuri, din cauza vizibilităţii reduse a apei murdare nu se poate deduce adâncimea lor. Pe malul Cernei, la poalele colinelor create în urma dărâmării haotice a clădirilor din combinat, s-au format câteva mici lacuri, continuate de mlaştini acoperite cu stuf. Sunt cele mai animate locuri de pe vechea platformă siderurgică.Ruine inundate. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

„Seara, cei care trec prin preajma lor pot asista la un adevărat spectacol muzical al naturii. Broaştele, greierii, raţele sălbatice, lişiţele şi berzele împart acest teritoriu cu căprioare şi cerbi, cu mistreţi, vulpi şi cine ştie mai ce animale vin aici. În trecut, până a fi construite secţiile din această zonă a fostului combinat, terenul era mlăştinos şi inundabil. Au fost amenajate mai multe diguri împotriva inundaţiilor şi canale care preluau apele pluviale scurse de pe dealuri şi izvoarele pentru a le dirija spre Cerna. Unele se mai păstrează, cum e ceanalul subteran care captează pârâul Răcăştiei, lung de peste 200 de metri. Altele au fost colmatate, distruse ori acoperite de dărâmături. Cu timpul, au reapărut mlaştinile şi bălţile şi, probabil, unele sunt deja populate cu peşti”, crede localnicul din Răcăştie.
Video, pe larg
Primăria Hunedoara a informat că un teren de circa nouă hectare de pe fosta platformă siderurgică, aflat în vecinătatea Castelului Corvinilor şi a râului Cerna este inclus într-un proiect de ecologizare, care vizează transformarea acestuia într-o grădină urbană, prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pentru alte peste 100 de hectare acoperite de ruine, autorităţile speră să obţină fonduri pentru ecologizare, prin Programul pentru Tranziţie Justă. Până când planurile vor putea fi realizate, natura se ocupă singură de regenerarea zonei fostului combinat.
Vă recomandăm să citiţi şi:






















