Lucrările la autostrada Lugoj – Deva au fost reluate pe tronsonul Ilia - Şoimuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constructorii s-au întors pe şantierul viitoarei autostrăzi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Constructorii s-au întors pe şantierul viitoarei autostrăzi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

După aproape două luni în care construcţia tronsonului Şoimuş – Ilia, lotul IV al viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva, a fost suspendată, lucrările au fost reluate în mai multe zone. Termenul de finalizare al tronsonului rutier a fost stabilit pentru sfârşitul lunii mai a acestui an, însă proiectul a fost afectat de numeroase probleme.

Primele lucrări din 2016 pe lotul IV al viitoarei autostrăzi Lugoj - Deva au început în forţă în zona Mintia, Brănişca şi Bretea Mureşană. Constructorii tronsonului de circa 22 de kilometri au revenit pe traseu după aproape două luni de stagnare, dar sunt nevoiţi să recupereze întârzierile cauzate de o serie de probleme cu care s-au confruntat în ultimele luni, care au dus la întreruperea lucrărilor.

Printre ele se numără descoperirea pe traseu a unui cimitir ilegal cu peste 300 de morţi, a unei peşteri cu lilieci dintr-o specie protejată şi sesizarea privind existenţa unei colonii de castori. Mai mult, pe o porţiune de 12 kilometri a aceluiaşi lot, Deva – Ilia, lucrările au fost sistate din octombrie 2015 după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a constat că societăţile nu deţin autorizaţiile necesare pentru a continua lucrările.

Previziunile optimiste nu s-au împlinit
Lucrările la tronsonul de autostradă Deva (Şoimuş) – Ilia, au început în luna martie a anului 2014, iar până în prezent stadiul execuţiei proiectului a rămas sub 50 la sută, deşi termenul de finalizare din contract a fost stabilit la 27 mai 2016.

După ce în primele două luni constructorii din asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB au lucrat într-un ritm alert, Dan Şova, fost ministru al Transporturilor, oferea primele previziuni optimiste asupra proiectului. „Finalizarea lucrărilor la Lotul patru al autostrăzii Deva – Lugoj se va întâmpla în martie – aprilie 2015, constructorii spunând că ar putea fi chiar mai repede, deşi au termen până în noiembrie”, afirma Dan Şova, în aprilie 2014. De atunci un şir de ghinioane s-a abătut asupra şantierului autostrăzii.

autostrada

Termen prelungit

Recent, un document publicat de Ministerul Fondurilor Europene arăta că execuţia celor trei tronsoane ale viitoarei austostrăzi Deva – Lugoj, aflate în şantier, se află pe lista proiectelor ce urmează a fi fazate pentru perioada 2014 – 2020. Investiţiile vor continua cu finanţare de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, iar valoarea totală a acestora depăşeşte 400 de milioane de euro. Conform documentului Ministerului Fondurilor Europene, data planificată a finalizării implementării proiectului este primul trimestru al anului 2018, informa Ministerul Fondurilor Europene.


autostrada

Vă recomandăm şi:

VIDEO Şantierul autostrăzii Lugoj - Deva în imagini inedite: super-structurile de pe malul Mureşului şi "mina de fier vechi" a săracilor Hunedoarei

Lotul IV al autostrăzii Lugoj - Deva ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an, susţineau chiar reprezentanţii CNADNR. În prezent, constructorii lucrează într-un ritm mai alert faţă de cei de pe alte tronsoane aflate în lucru. De şantier profită, zilnic, şi zeci de căutători de fier vechi, care scotocesc prin zgura din terasamentul autostrăzii.

VIDEO Autostrada Deva - Lugoj văzută din avion. Filmările aeriene care arată cât au lucrat constructorii în ultimul an

Filmările aeriene realizate pe cele trei tronsoane nefinalizate din autostrada Deva – Lugoj prezintă un şantier întins zeci de kilometri, presărat cu câteva porţiuni de asfalt. Gradul de filanizare al proiectului de infrastructură este mai mic de 25 la sută.

VIDEO Ghinionistul de pe Autostrada Deva – Lugoj: bătrânul care aşteaptă de doi ani suma de un leu pentru metrul pătrat cedat statului român

Vasile Muntean (70 de ani) a aflat că trebuie să primească suma de un leu pentru o parcelă de un metru pătrat pe care a cedat-o constructorilor Autostrăzii Deva – Lugoj. Bătrânul din comuna hunedoreană Lăpugiu de Jos aşteaptă de aproape doi ani banii şi se simte uitat de statul român.

Previziuni optimiste: un tronson de 22 de kilometri al autostrăzii Deva – Lugoj va fi inaugurat cu şase luni mai devreme

Tronsonul de autostradă Şoimuş – Ilia, întins pe 22 de kilometri, are ca termen de finalizare luna noiembrie a anului viitor, însă potrivit ministrului Transporturilor, Dan Şova, constructorii au promis urgentarea lucrărilor, astfel încât acestea să fie finalizate cu o jumătate de an mai devreme.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite