Video Loc istoric uitat din ținutul lui Avram Iancu. Românii treceau pe aici în pelerinaj pentru Crăișorul Munților VIDEO

0
Publicat:

O mulțime de locuri de la poalele Munților Apuseni din Hunedoara au păstrat amintirea lui Avram Iancu. Românii se mândresc cu ele, însă unele au avut o soartă tristă.

Gara din Țebea, pustie. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Gara din Țebea, pustie. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Peste 5.000 de români l-au omagiat pe Avram Iancu, duminică, 10 septembrie 2023, la Țebea, satul din Hunedoara unde a fost înmormântat cel supranumit Crăișorul Munților (video).

Puțini dintre oaspeții sosiți în complexul istoric din Țebea cunosc faptul că gara pustie, aflată la doar 500 de metri de cimitirul satului, a fost numită în trecut Gara Avram Iancu.

Clădirea istorică datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, însă și-a pierdut strălucirea din trecut, la fel ca și stațiile de cale ferată, la fel de vechi, din vecinătatea ei: gara din Brad și gara din Baia de Criș. Toate au fost construite odată cu calea ferată Brad – Sântana (Arad), inaugurată în 1896.

Gara unde a coborât regele Ferdinand

În trecut, gara din Țebea a fost poarta de intrare în satul liniștit, străbătut de Crișul Alb, la poalele munților Metaliferi și Apuseni, pe care Avram Iancu și Horea l-au făcut faimos.

„Această haltă va primi pe viitor numele de halta Avram Iancu. În împrejurimile gării şi pe tot parcursul spre cimitirul din Ţebea, care se găseşte la vreo 400 metri de gară, stau mii de oameni, veniți chiar din depărtate părţi ale Ardealului să primească pe regele lor care vine să cinstească memoria „Iancului“. Sătenii sunt toţi în haine de sărbătoare, costume naţionale de o varietate care farmecă ochiul”, informa ziarul Viitorul, în 1924, cu ocazia serbărilor de la Țebea.

Atunci, trenurile speciale cu care se deplasau oficialitățile epocii soseau unul câte unul în gară din Țebea, iar în fața clădirii de epocă au coborât personalități ca regele Ferdinand al României.

Halta din Țebea. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Halta din Țebea. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Cu înaltă însufleţire am venit împreună cu familia mea spre a ne închina împrejurul legendarului gorun a lui Horia la mormântul lui Avram Iancu, marele luptător pentru drepturile naţionale. Mi-a fost dat mie, întâiul Rege al României întregite să viu aici să consfinţesc încheierea unui lung şi dureros proces istoric în care era vorba de revendicarea celor mai elementare drepturi de viaţă naţională şi de unitatea omenească a celui mai vechi şi numeros popor din ţara aceasta. Ai murit chinuit pe roată, tu, nefericitule Horia, cu ai tăi! Iar tu, viteazule între viteji Avram Iancu, închis-ai ochii rătăcitori pe drumuri singur numai cu fluierul tău, cu sufletul întunecat şî nemângâiat, pentru că îţi vedeai zădărnicită ţinta luptelor tale şi totuşi jerfa voastră era sfântă, căci dreptatea s-a făcut îndeplinindu-se înţeleapta vorbă a poporului: <Apa trece, pietrele rămân>”, anunța Regele Ferdinand, în discursul ținut în 1924 la căpătâiul lui Avram Iancu.

Calea ferată Arad Brad, tot mai pustie

Calea ferată Arad - Brad a devenit tot mai pustie după 1990, odată cu declinul economic al zonei Bradului, unde o mare parte a localnicilor muncea în minerit.

Gara din Țebea. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Gara din Țebea. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Minele de aur, argint, cupru și cărbune s-au închis până la mijlocul anilor 2000, trenurile au devenit tot mai puțin aglomerate de călători și navetiști, iar în cele din urmă circulația feroviară a fost redusă la două curse pe zi.

Gara din Țebea a rămas uitată chiar și duminică, la Serbările naționale Țebea 2023, la fel și gările învecinate.

Gara din Baia de Criș – satul unde a murit Avram Iancu (video) - , înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu calea ferată Arad Brad, de circa 144 de kilometri, s-a ruinat. Acoperișul și tavanele s-au șubrezit și riscă să se prăbușească, podelele și tocăria au putrezit în mare parte, porțiuni din ziduri au căzut și ele, instalațiile electrice nu mai funcționează.

La opt kilometri de gara din Baia de Criș, clădirea istorică a stației CFR Brad (video) a avut ceva mai mult noroc.

Gara din Baia de Criș. Foto: Daniel Guță
Gara din Baia de Criș. Foto: Daniel Guță

Veche și ea de aproape 130 de ani, gara din Brad a fost restaurată în perioada 2016 – 2019, însă doar parțial, pentru că lucrările nu au mai cuprins spațiile interioare ale clădirii și anexele ei.

Serbările Naționale Țebea 2023, în cinstea lui Avram Iancu

Serbările naționale Țebea 2023 au avut loc duminică și au fost organizate pentru a-l comemora pe Avram Iancu (1824 – 1872), lider al moților în timpul Revoluției din Transilvania anilor 1848 – 1849.

În 10 septembrie 2023 s-au împlinit 151 de ani de la moartea celui supranumit Crăișorul Munților și, ca în fiecare an în preajma acestei zile comemorative, mormântul lui Avram Iancu aflat cimitirul din Țebea s-a transformat într-un loc de pelerinaj pentru mii de români sosiți din toate colțurile țării.

Gara din Brad. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Gara din Brad. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Alături de locul de veci al eroului transilvan, Gorunul lui Horea – un stejar falnic, pietrificat, cunoscut ca locul de întâlnire al moților în zilele Răscoalei țărănești din anul 1784 – se numără printre atracțiile complexului din curtea bisericii ortodoxe de la Țebea.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite