Lacul Cinciș din Hunedoara, împodobit de iarnă. Ninsorile l-au transformat într-un loc feeric VIDEO

0
Publicat:

Deși nu a mai înghețat ca în anii trecuți în această perioadă, Lacul Cinciș (video) oferă oaspeților săi o panoramă spectaculoasă, după ninsorile din ultimele zile.

Ninsorile din ultimele zile au schimbat înfățișarea cenușie a malurilor lacului Cinciș și au atras turiști dornici să se bucure de zăpadă și de natură, în zona de agrement aflată la circa 10 kilometri de Hunedoara, pe valea Cernei.

„Este unul dintre cele mai atrăgătoare locuri din Hunedoara, în orice anotimp, iar atunci când pădurile și dealurile care îl înconjoară sunt acoperite de zăpadă, este cu atât mai spectaculos”, spune Laura, una dintre turistele venite din Hunedoara, pe țărmul Lacului Cinciș.

Lacul Cinciș din Hunedoara, vechi de șase decenii

Barajul Cinciş a fost construit în timp record la începutul anilor ´60, pe Valea Cernei, pentru a alimenta cu apă Hunedoara și combinatul siderurgic.

Lacul Cinciș. Foto: Daniel Guță
Lacul Cinciș. Foto: Daniel Guță

Lacul său de acumulare are o întindere de peste 250 de hectare şi o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă şi a înghiţit în anii ´60 vetrele satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor.

Tot atunci, pe un deal aflat în apropierea barajului, a fost înființat satul Cinciș Cerna (video). Aici, peste o sută de gospodării au fost construite în ritm alert, din vara anului 1962, unde aveau să fie mutați localnicii din satele care urmau să ajungă sub ape.

Localnicii satelor aflate în amonte, în valea Cernei, care se inunda treptat, nu au avut de ales, chiar dacă pentru mulți dintre ei construcția barajului a însemnat să renunțe pentru totdeauna la gospodăriile unde au păstrat agoniseala transmisă din strămoși, pentru a începe o viață nouă.

Ruinele a două biserici, una ortodoxă şi cealaltă romano-catolică au rămas abandonate în coada lacului Cinciș, unde se afla satul Baia Craiului. 

Biserica ruinată de la coada lacului Cinciș. Foto: Daniel Guță
Biserica ruinată de la coada lacului Cinciș. Foto: Daniel Guță

A treia biserică, veche din vremea Huniazilor, a fost demolată, înainte ca locul să fie înghiţit de ape, chiar dacă localnicii s-au opus distrugerii acesteia. Unii cercetători au susţinut că aici ar fi fost înmormântată Elisabeta Morsinai, mama lui Ioan de Hunedoara, care ar fi fost originară din Cinciş.

Cu timpul, lacul Cinciş din Hunedoara a devenit o zonă de agrement tot mai populară, iar după 1990, malul său drept a fost invadat de construcţii, cele mai multe fiind case de vacanţă.

Pe țărmul opus, pădurea crescută în ultimele decenii oferă o priveliște sălbatică, deși în unele locuri au rămas drumuri și case vechi abandonate, dar și unele gospodării încă locuite.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite