Imaginea emoţionantă din Valea Jiului. Oamenii şi-au luat adio de la mina de cărbune în care au muncit de-o viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Laszlo Domokos.
FOTO: Laszlo Domokos.

Câteva zeci de mineri şi localnici au venit vineri în curtea Minei Paroşeni pentru a marca, simbolic, închiderea definitivă a exploatării miniere din Valea Jiului. Şi Mina Uricani a împărtăşit aceeaşi soartă.

Sfârşitul anului 2017 a adus închiderea a două mine de cărbune din Valea Jiului a căror activitate însumează 120 de ani.

Vineri, ultimul vagonet de huilă a fost scos, simbolic, din Mina Paroşeni. „Tona cu numărul 26.981.394. Din păcate, ultima tonă de cărbune...”, a fost mesajul liderului de sindicat Laszlo Domokos, cel care i-a invitat pe mineri şi localnici să ia parte la momentul emoţionant.

„Sunt ultimele zile din ultimul an de exploatare a huilei la mina care, pentru mult timp, a fost cea mai modernă mină din Valea Jiului, Mina Paroşeni. Chiar dacă pentru o perioadă activitatea va continua, dar pe alte paliere (închidere, ecologizare), ca unul pe a cărui carte de muncă scrie, timp de peste 25 de ani, doar E.M. (Mina) Paroşeni, zilele acestea am un sentiment ciudat, sentimentul acela de durere pe care îl ai atunci când pierzi pe cineva foarte apropiat, cu care ai împărţit şi bune şi rele. Sunt de acord că nu există niciun motiv de sărbătoare pe această temă, dar, în acelaşi timp, consider că este de datoria noastră să marcăm într-un mod simbolic acest moment. De aceea vă invit pe toţi cei care consideraţi că în cei peste 50 de ani de existenţă Mina Paroşeni a fost o părticică din viaţa voastră să imortalizăm acest moment, în data de 29 decembrie 2017 orele 10,00, în jurul unui simbolic ultim vagonet cu cărbune”, a fost invitaţia lansată de Domokos, la care au răspuns câteva zeci de mineri şi localnici.

Mina modernă

Lucările de amanejare pentru exploatarea de la Paroşeni au început în 1963, iar deschiderea ofcială a activităţii de producţie a avut loc în 7 octombrie 1966, o dată cu scoaterea primului vagonet de cărbune. În anii 1970, mina era printer cele mai moderne din ţară, iar producţia sa era transportată numai pe benzi de cauciuc până la siloz, de unde se extrăgea mecanizat cu schipul. Investiţiile au continuat până în anii 2000.

În mina Paroşeni, în 8 septembrie 1982, 15 oameni au murit în urma unei explozii de metan. Exploatarea a fost administrată în ultimii ani de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.

explozie mina uricani mineri salvatori foto daniel GUTA

Ultimele zile ale Minei Uricani

Au fost şi ultimele zile din istoria Minei Uricani, veche de şapte decenii. Mina Uricani a fost deshisă în 17 februarie 1947, ca sector al minei Lupeni, iar prima lucrare minieră săpată a fost galeria de coasta Balomir I, potrivit informaţiilor publicate de Societatea de Închideri Mine Valea Jiului. În 1949 a devenit unitate de sine stătătoare, a SOVROM. Primul puţ de extracţie a fost săpat în anul 1953, în zona Balomir. În 1952, în locul numit Condrasoni, a început saparea puţurilor gemene 3 şi 4, pentru deschiderea câmpului minier din partea nordică, în stânga Jiului. Din anul 1960, s-au experimentat abatajele frontale cu stâlpi metalici individuali. Prima încercare de mecanizare complexă a proceselor de susţinere şi tăiere în abataje a fost făcută în anul 1971. Următoarea etapă în încercarea de introducere a complexelor mecanizate a fost în anii 1978 – 1987. Din anul 1995, la Mina Uricani, se exploatează stratul 3 la nivelul orizontului 300. În acelaşi an s-a introdus metoda de exploatare cu banc de cărbune subminat. Transportul cărbunelui de la mina Uricani la Preparaţia Lupeni s-a făcut, în perioada 1947 - 1970, pe calea ferată îngustă, cu vagoneţi de o tonă, tractaţi de locomotive cu aburi şi mai apoi de cele tip troley. Din 1970, transportul cărbunelui s-a făcut pe calea ferată pe calea ferată normală. În octombrie, doi mineri au murit, iar alţi doi au fost grav răniţi, în urma unei explozii înregistrate în Mina Uricani.

Minele din Valea Jiului închise după 1990
1994 Exploatarea minieră Lonea Pilier şi-a încetat activitatea.
1999 Şi-au încetat activitatea Exploatările Miniere Câmpu lui Neag şi Petrila Sud.
2003 S-a închis Exploatarea Minieră Dâlja.
2004 S-a închis Exploatarea Minieră Valea de Brazi.
2006 Şi-a încetat activitatea Exploatarea Minieră Aninoasa.
2015 S-a închis Mina Petrila
2017 S-au închis minele Uricani şi Paroşeni.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Soarta minerului ucis în explozia din Uricani. Aurel Anghel a murit cu câteva săptămâni înainte de a se pensiona

Aurel Anghel, minerul ucis în urma exploziei din Mina Uricani, avea 43 de ani şi lucrase în Mina Petrila, închisă în 30 octombrie 2015, cu doi ani înainte de tragedia care i-a curmat viaţa. A făcut parte dintre minerii transferaţi atunci la Uricani, pentru a-şi continua activitatea în mina aflată în programul de închidere.

Tragedia care închide Mina Uricani, după şapte decenii: un miner mort şi trei răniţi grav în urma exploziei din subteran

Un miner a murit, iar alţi trei au fost grav răniţi, în urma exploziei înregistrate luni dimineaţa în Mina Uricani. Tragedia care pecetluieşte soarta exploatării aflate în proces de închidere a fost al doilea accident grav de muncă petrecut în luna octombrie, după cel din Mina Lupeni, soldat cu doi morţi.

Explozie la Mina Uricani. Un miner a murit şi alţi trei au fost răniţi. Raed Arafat: „Au arsuri pe 50% din suprafaţa corpului şi arsuri de căi aeriene”

Un miner a murit şi alţi trei au fost răniţi într-o explozie care a avut loc luni dimineaţă la Mina Uricani. Cei trei răniţi au fost transportaţi iniţial la Spitalul de Urgenţă Petroşani, dar starea lor este mai gravă decât s-a crezut iniţial şi sunt transferaţi cu elicopter SMURD la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Doi dintre ei au, pe lângă arsuri grave pe corp, şi arsuri de căi aeriene.

Dezastrul ecologic de la Certej în imagini şi mărturii cutremurătoare. Avalanşa de steril a ucis aproape 100 de oameni

Se împlinesc 46 de ani de la catastrofa de la Certej. În dimineaţa zilei de 30 octombrie 1971, barajul iazului de steril de la marginea localităţii miniere s-a rupt iar avalanşa de mîl toxic a ucis 89 de oameni şi a rănit alţi aproape 100, majoritatea dintre victime fiind copii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite