Soarta minerului ucis în explozia din Uricani. Aurel Anghel a murit cu câteva săptămâni înainte de a se pensiona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Anghel, minerul ucis în urma exploziei din Mina Uricani, avea 43 de ani şi lucrase în Mina Petrila, închisă în 30 octombrie 2015, cu doi ani înainte de tragedia care i-a curmat viaţa. A făcut parte dintre minerii transferaţi atunci la Uricani, pentru a-şi continua activitatea în mina aflată în programul de închidere.

În 2015, tot într-o zi de 30 octombrie, Aurel Anghel şi ortacii săi au scos ultimul vagonet de cărbune din Mina Petrila, în ziua în care exploatarea minieră din Valea Jiului, înfiinţată în urmă cu peste un secol, a fost închisă definitiv. Luni, la doi de la acest eveniment, minerul de 43 de ani a murit în urma exploziei din Mina Uricani, unde fusese transferat împreună cu alţi colegi săi, printre care s-au numărat cei trei răniţi grav: Liviu Cîrlig, Alin Băran şi Tiberiu Constantin.

„Toţi cei patru ortaci au făcut parte din brigada lui Cătălin Cenuşă de la Mina Petrila, mină închisă acum exact 2 ani, pe 30 octombrie 2015. Deşi toţi angajaţii de la Petrila ar fi trebuit transferaţi la minele Uricani şi Paroşeni, care aparţin de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, brigada lui Cenuşă a reuşit transferul la Mina Lonea, considerată viabilă la acea vreme. Cei patru au ales, totuşi, să rămână în cadrul SNIMVJ, instituţie condusă, la acea vreme, de Aurel Anghel - o tristă coincidenţă de nume cu victima de astăzi, de la Mina Uricani. Dumnezeu să-l ierte pe ortacul Anghel, mort cu câteva săptămâni înainte de pensionare! Multă sănătate minerilor răniţi!”, scriu foştii colegi ai minerilor, pe pagina de Facebook Planeta Petrila.

explozie mina uricani mineri salvatori foto daniel GUTA

Trei răniţi grav şi un decedat
Luni dimineaţa, o explozie înregistrată în Mina Uricani, într-o galerie de legătură, la 50 de metri adâncime, a ucis un miner de 43 de ani şi a rănit grav alţi trei ortaci. „Accidentul de la Mina Uricani a avut loc în jurul orei 7:00, în timp ce o echipă formată din patru lucrători muncea la amenajarea unui plan înclinat, care face legătura dintre suprafaţă şi orizontul 500. Minerii au fost surprinşi de efectele unui suflu dinamic şi termic la circa 50 de metri de suprafaţă”, a informat conducerea Minei Uricani. Cei trei răniţi, cu vârste între 43 de ani şi 52 de ani, au reuşit să se evacueze singuri din mină, fiind însă grav răniţi.

„Au arsuri pe 30% din suprafaţa corporală, doi dintre ei, iar al treilea are arsuri pe 50% din suprafaţa corporală. Problema este că doi mineri au şi arsuri de căi aeriene”, a precizat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma evaluării amănunţite făcută de medicii de la unităţile de primiri urgenţe unde aceştia au fost aduşi. Doi mineri răniţi au fost transportaţi la Spitalul de Arşi, iar unul la Spitalul Bagdasar din Bucureşti. Explozia a avut loc într-o zonă în care erau lucrări de închidere, mina fiind pe un program de închidere, aprobat încă din 2009. Ppână la finalul anului este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300, cei mai mulţi urmând să fie disponibilizaţi.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Tragedia care închide Mina Uricani, după şapte decenii: un miner mort şi trei răniţi grav în urma exploziei din subteran

Un miner a murit, iar alţi trei au fost grav răniţi, în urma exploziei înregistrate luni dimineaţa în Mina Uricani. Tragedia care pecetluieşte soarta exploatării aflate în proces de închidere a fost al doilea accident grav de muncă petrecut în luna octombrie, după cel din Mina Lupeni, soldat cu doi morţi.

Explozie la Mina Uricani. Un miner a murit şi alţi trei au fost răniţi. Raed Arafat: „Au arsuri pe 50% din suprafaţa corpului şi arsuri de căi aeriene”

Un miner a murit şi alţi trei au fost răniţi într-o explozie care a avut loc luni dimineaţă la Mina Uricani. Cei trei răniţi au fost transportaţi iniţial la Spitalul de Urgenţă Petroşani, dar starea lor este mai gravă decât s-a crezut iniţial şi sunt transferaţi cu elicopter SMURD la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Doi dintre ei au, pe lângă arsuri grave pe corp, şi arsuri de căi aeriene.

Dezastrul ecologic de la Certej în imagini şi mărturii cutremurătoare. Avalanşa de steril a ucis aproape 100 de oameni

Se împlinesc 46 de ani de la catastrofa de la Certej. În dimineaţa zilei de 30 octombrie 1971, barajul iazului de steril de la marginea localităţii miniere s-a rupt iar avalanşa de mîl toxic a ucis 89 de oameni şi a rănit alţi aproape 100, majoritatea dintre victime fiind copii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite