Iarna a revenit în satele din Ținutul Pădurenilor. Cod portocaliu de ninsori în Hunedoara VIDEO

0
Publicat:

Au revenit ninsorile în Ținutul Pădurenilor, chiar dacă unii localnici ai satelor de munte ale Hunedoarei nu se mai așteptau să își vadă ulițele cufundate în nămeți.

A nins viscolit, începând de marți dimineață, 4 aprilie 2023, în munții Hunedoarei. În Ținutul Pădurenilor, zăpezile au transformat complet înfățișarea satelor. În zonele alpine, este pericol ridicat de avalanșe.

Ninsorile au revenit în mai multe locuri din Hunedoara, județ aflat până miercuri, 5 aprilie, sub incidența codurilor galben și portocaliu de vreme rea. Sunt vizate zonele montane din sudul județului, în munții Retezat, Parâng şi Godeanu.

„Zăpada proaspătă este grea, îmbibată cu multă apă, ceea ce determină un risc ridicat ca ninsoarea depusă să o ia la vale. Riscul de avalanşă este ridicat la altitudini mai mari de 1.400 de metri”, a informat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara

Satul Bunila. Ținutul Pădurenilor. Foto: Daniel Guță
Satul Bunila. Ținutul Pădurenilor. Foto: Daniel Guță

Ținutul Pădurenilor, împodobit din nou de iarnă

A nins abundent, începând de marți dimineață, și în Ținutul Pădurenilor, din Munții Poiana Ruscă. Satele comunelor Ghelari, Bunila, Cerbăl, Lelese și Bătrâna au fost acoperite cu un strat consistent de zăpadă, iar pe drumurile de pe creste circulația mașinilor a fost îngreunată.

Unii săteni din comuna Bunila (video) spun că nu se mai așteptau la astfel de ninsori abundente, chiar dacă în trecut, oamenii erau obișnuiți ca zăpezile să reziste în Ținutul Pădurenilor până la sfârșitul lunii aprilie.

„A fost o iarnă blândă până în februarie. Apoi au început ninsorile, cele mai mari pe la sfârșitul lunii februarie. A nins nins viscolit și în urmă cu o săptămână, când multe drumuri au devenit impracticabile pentru o scurtă perioadă. Am crezut atunci că vom scăpa în câteva zile de iarnă, dar ninsorile au revenit”, spune o localnică din comuna Bunila.

Oamenii însă nu își fac griji de întoarcerea iernii. Aflat la 30 de kilometri de Hunedoara, satul Bunila mai are vreo 50 de locuitori permanenți, iar cei mai mulți dintre ei au locuințe și în Hunedoara. Celelalte așezări ale comunei Bunila, satele Vadu Dobrii, Cernișoara Florese, Poienița Voinii și Alun au rămas cu mai puțini localnici.

„Mulți preferă să petreacă iarna la oraș și se întorc în sate la cântatul cucului, adică în primăvară. Seara, mai vezi lumină în sat aproape numai la stâlpii de iluminat de pe marginea drumurilor”, povestește un sătean din comuna Bunila, Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite