Video Satul din munți plin de case tradiționale, vechi de un secol. Cele mai frumoase vor fi restaurate VIDEO

0
Publicat:

Satul Runcu Mare (video) din Ținutul Pădurenilor, Hunedoara, se numără printre așezările din România care și-au păstrat aproape nealterată înfățișarea de acum un secol. Unele case tradiționale vor fi restaurate.

Mai puțin de 350 de oameni trăiesc în cele patru sate ale comunei Lelese, din Ținutul Pădurenilor, una dintre cele mai mici, ca număr de locuitori, din România. Înconjurate de păduri întinse, așezările leleșenilor se află la 30-35 de kilometri de Hunedoara, iar călătorii ajung în ele traversând văile Cernei, Govâjdiei și Runcului.

Satul depopulat din valea Runcului

Satele Lelese, Sohodol și Cerișor din Ținutul Pădurenilor au fost înființate pe coamele unor dealuri care oferă panorama Munților Poiana Ruscă, Retezat și a văilor Mureșului și Streiului. În valea adâncă a Runcului, umbrită de versanți abrupți acoperiți cu pădure, se înșiruie, pe mai mult de cinci kilometri, casele din Runcu Mare – un sat cu trei biserici vechi, dar unde doar vreo 20 de case mai sunt locuite.

Casă din Runcu Mare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Casă din Runcu Mare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Satul Runcu Mare din Hunedoara este atestat din secolul al XV-lea ca posesiune a familiei Huniazilor. Localnicii s-au ocupat de-a lungul timpului cu munca în pădure și în minele din împrejurimi. Fiind într-o zonă neprielnică agriculturii și izolată, comunitatea din Runcu Mare a avut mai puține perspective de dezvoltare. Numărul localnicilor s-a împuținat, iar cei mai mulți dintre ei sunt vârstnici.

Satul Runcu Mare, plin de case tradiționale

În satul de pe valea Runcului s-au păstrat însă o mulțime de case vechi de peste un secol, construite de meșterii locali din lemn și piatră, care au rezistat trecerii timpului.

„În urmă cu un secol, când localnicii le-au ridicat, construcția unei case putea dura și cinci ani, pentru că lemnul era cioplit manual și nu erau materialele și uneltele moderne de construcție, ca gaterul”, relata Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

Opt dintre casele vechi din Runcu Mare au fost incluse pe „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”, un proiect sprijinit de Uniunea Europeană, prin care vor fi restaurate și puse în valoare. Lucrările derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență sunt în curs de avizare și vor fi scoase la licitație publică în primăvara acestui an, spune Ciprian Achim, primarul din Lelese.

Unii localnici din satul din Ținutul Pădurenilor speră că restaurarea caselor vechi și a unei foste mori de la intrarea în sat va anima locul retras și va aduce turiști în localitate.

Drumul forestier de 15 kilometri care pornește de la Furnalul din Govâjdia spre satul Runcu Mare se află în șantier și va fi asfaltat, iar două dintre bisericile satului au fost renovate recent. A treia biserică, ridicată la capătul satului dinspre Vadu Dobrii, a rămas însă uitată, deși este cel mai prețios monument al satului.

Biserica de lemn a aparţinut cătunului Goruia şi a fost aşezată în 1887 pe locul unui lăcaş vechi din 1560, însă de la mijlocul secolului trecut aici nu mai au loc slujbe religioase.  

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite