Video Ținutul Pădurenilor cufundat în liniștea iernii. Vremea aprigă alungă oamenii din satele izolate VIDEO
0Satele din munții Hunedoarei devin tot mai pustii odată cu venirea iernii, iar puțini localnici mai sunt dispuși să îndure vremea aprigă din așezările izolate, expuse viscolului, din Ținutul Pădurenilor.
Satul Vadu Dobrii (comuna Bunila) se înfățișează călătorilor cufundat într-o liniște profundă, tulburată din când în când, de lătratul câinilor din cele câteva gospodării însuflețite de oameni și animale, și de rafalele de vânt care împrăștie zăpada, formând troiene la garduri și pe drum.
Sate din munți aproape pustii
Mai puțin de zece oameni locuiesc, iarna, în așezarea din Ținutul Pădurenilor, aflată la aproape 1.100 de metri, în munții Poiana Ruscă.
„În ultimii ani, iernile au fost mai blânde și aici, zăpezile au ținut mai puțin, iar gerul nu mai este atât de tăios ca în vremea bunicilor noștri. Însă, oamenii și-au încuiat gospodăriile și s-au tras la oraș, la Hunedoara. Nu mai crește lumea atâtea animale, ca în trecut, și poate și de aceea nu prea mai are de ce să stea aici, peste iarnă”, spune Maria, una dintre puținele sătence din așezarea aflată în Ținutul Pădurenilor.
O mulțime de case de lemn, unele vechi de peste un secol, se înșiruie de-a lungul drumului care traversează satul Vadu Dobrii.
De la marginile satului, drumul de pământ se ramifică, coborând în toate direcțiile, spre satele învecinate din Hunedoara, aflate la 10 – 15 kilometri de mers prin pădure: Runcu Mare, Lunca Cernii de Jos, Hășdău, Gura Bordului, Bătrâna, Poiana Răchițelii, Cernișoara Florese, Bunila, Lelese.
Alte drumuri forestiere se îndreaptă spre culmile Munților Poiana Ruscă din Caraș – Severin și Timiș, coborând apoi în satele din județele învecinate Hunedoarei.
20 de familii rămân peste iarnă în Runcu Mare
Unul dintre cele mai accesibile drumuri spre Vadu Dobrii urcă lin, aproape zece kilometri prin pădure, pe valea Runcului, de la marginea satului Runcu Mare (comuna Lelese), aflat la vreo 40 de kilometri de Hunedoara.
Runcu Mare se întinde de-a lungul văii pârâului Runc, pe aproape zece kilometri.
La fiecare capăt al satului se află câte-o biserică veche de peste un secol, iar în centrul acestuia, alta, singura în care mai au loc slujbe. Spre deosebire de Vadu Dobrii, aflat pe creste, Runcu Mare este ferit de viscole, însă și aici puțini oameni rămân pe timpul iernii.
„Sunt vreo 20 de case locuite, însă în unele mai stau câte un bătrân sau câte o văduvă, pr care îi mai vizitează copiii, care locuiesc la oraș. Drumul este mai bun ca în anii trecuți, însă tot ne este greu să rămânem aici peste iarnă, din cauza distanței mari la care se află satul de Hunedoara”, spune Ioan, unul dintre localnicii din Runcu Mare.
Drumul Govâjdia – Runcu Mare, de aproape 20 de kilometri, se află în șantier și va fi asfaltat pe o porțiune de nouă kilometri, iar așezarea de pe valea Runcului, una din cele mai izolate localități ale Hunedoarei, va deveni astfel mai accesibilă.
Zeci de case părăsite iarna în Ținutul Pădurenilor
Aflat la 30 de kilometri de Hunedoara, la capătul unui drum care traversează valea Cernei, urcând apoi prin ținutul minier al Ghelariului spre culmile Munților Poiana Ruscă, satul Bunila rămâne și el aproape pustiu în timpul iernii.
„Oamenii, cei mai mulți, au locuințe și în Hunedoara, și preferă să petreacă iarna la oraș. E frumos și aici, dar se întorc la cântatul cucului, adică în primăvară. Seara, mai vezi lumină în sat aproape numai la stălpii de iluminat de pe marginea drumurilor. La sfârșit de săptămână, după aceste zăpezi, vezi mai mulți turiști pe dealurile Bunilei, decât localnici. Vin la săniuș, la zăpadă, în locurile de la marginea satului și la Poienița Voinii”, povestește un sătean din Bunila.
Mai puțin de 50 de locuitori mai are satul reședință al comunei Bunila. În jurul lui, satele Alun și Poiana Răchițelii, împărtășesc și ele aceeași situație.
Cei 10 kilometri ai drumului județean din Bunila spre Vadu Dobrii sunt inaccesibili autoturismelor în orice perioadă, nu numai iarna.
Și alte sate din Ținutul Pădurenilor, dar și din alte zone de munte ale Hunedoarei, oferă priveliști asemănătoare celor de la Vadu Dobrii și Bunila.