Gara Hunedoarei a ajuns ca o păşune în patru ani de la închidere. Schimbările prin care a trecut VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Hunedoarei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Gara Hunedoarei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Zona Gării Hunedoarei s-a transformat cu timpul într-o întindere verde, după ce staţia CFR a rămas pustie. Trenurile de călători nu au mai plecat de aici din 2018.

Au trecut patru ani de când gara municipiului Hunedoara a fost închisă, iar circulaţia trenurilor pe ruta Hunedoara – Simeria a fost suspendată.

GALERIE FOTO - GARA HUNEDOAREI

VIDEO - GARA HUNEDOAREI

VIDEO - CALEA FERATĂ HUNEDOARA - SIMERIA

Rămasă pustie, staţia CFR din Hunedoara a trecut prin transformări dictate de timp şi natură. Peroanele, ocupate în trecut de sute de muncitori ai combinatului siderurgic, sunt acoperite pe suprafeţe mari de iarbă. Vegetaţia a crescut peste pavajele pe care călătorii nu le-au mai călcat de mai mulţi ani.

O locomotivă a deraiat de pe calea ferată Simeria - Petroşani, una dintre cele mai vechi din România

Intersecţia spectaculoasă de pe noua magistrală feroviară din vestul României, construită în patru ani VIDEO

Cel mai vechi pod feroviar peste Mureş a ajuns istorie. Cum arată noile poduri ale magistralei din vest VIDEO

Zidurile clădirii principale a gării sunt şi ele acoperite, dar de grafitti, iar în holul gării, praful şi mucegaiul au cuprins frescele de dimensiuni mari, care îl împodobesc încă din anii ´50.

În faţa peroanelor, vegetaţia abundentă ascunde vechile linii ferate şi terasamentele rămase după dezafectarea fostelor căi de rulare. În afara perimetrului gării, calea ferată a fost înghiţită complet de natură. Iar pe distanţă de peste 400 de metri, cablurile instalaţiilor de mare tensiune au dispărut, smulse de pe stâlpi.


Gara Hunedoarei Video: ADEVĂRUL

În toamna anului trecut, Primăria Hunedoara a transmis Sucursalei Regionale Căile Ferate Timişoara o adresă prin care îşi manifesta dorinţa de a prelua în administrare clădirea staţiei CFR din municipiu, cu scopul de a opri degradarea acesteia.


Holul Gării Hunedoarei. ADEVĂRUL

gara hunedoara foto daniel guta adevarul

„Gara din Hunedoara a fost închisă şi trecută în conservare la începutul anului 2018. Imobilul, proiectat în 1951 şi inaugurat în 1953, are o importantă valoare cultural – istorică, dar reprezintă şi o inestimabilă valoare simbolică pentru locuitorii municipiului Hunedoara şi nu numai. Din păcate, de la momentul trecerii gării în conservare, pe zi ce trece, clădirea se deteriorează, fiind şi victima unor acte de vandalism”, informa Primăria Hunedoara.


Calea ferată Hunedoara - Simeria, devastată de hoţi. ADEVĂRUL.

Potrivit primarului Hunedoarei, Dan Bobouţanu, solicitarea de transfer a clădirii gării în administrarea primăriei, nu a primit încă un răspuns din partea CFR. Dacă ea se materializa, autorităţile din Hunedoara plănuiau reabilitarea clădirii şi punerea ei în valoare, cel mai probabil ca muzeu al căilor ferate.


Gara Hunedoarei. ADEVĂRUL

gara hunedoara foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pe urmele celor mai spectaculoase căi ferate dispărute. Perlele feroviare din urmă cu un secol FOTO VIDEO

Anii cei mai negri ai Gării Hunedoara. Monumentul, emblemă a oraşului, a fost lăsat pradă ruinării VIDEO

Primăria Hunedoara a cerut preluarea clădirii gării de la CFR: „Am putea opri degradarea ei” VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite