FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un orăşel plin de viaţă la poalele unui castel medieval, în care oamenii muncesc în minerit şi în uzina de fier, se îmbracă frumos, cu eleganţa specifică vremurilor, fac comerţ în târgul mereu aglomerat de căruţele cu coviltir şi petrec sub cerul liber. Atmosfera Hunedoarei din urmă cu un secol este descrisă minuţios în fotografiile realizate de un călător maghiar.

Unele dintre cele mai vechi fotografii care înfăţişează atmosfera „urbană” a Hunedoarei au fost descoperite recent de mai mulţi tineri hunedoreni, membrii ai unei asociaţii neguvernamentale din localitate, care militează pentru promovarea zonei ca principală destinaţie turistică din Transilvania.


Fotografii de muzeu
Imaginile alb-negru au fost realizate de un călător maghiar, Schoch Frigyes, care a ajuns în ţinutul Hunedoarei la începutul anilor 1900. Sunt printre puţinele mărturii fotografice ale modului cum trăiau locuitorii târgului aflat la acea vreme în plină dezvoltare.

„Fotografiile au fost descoperite întâmplător, după ce au fost publicate pe un site din Ungaria, de un pasionat de fotografie veche. Sunt foarte rare şi preţioase. Ele vor fi expuse la viitorul muzeu al fierului, pe care sperăm să îl înfiinţăm în Hunedoara”, spune Dan, unul dintre membrii asociaţiei neguvernamentale.


Tânărul şi prietenii săi au trimis solicitări către mai multe instituţii care păstrează imagini şi documente despre Hunedoara din trecut. „Am ajuns şi la Arhivele Naţionale din Viena, dar nu am reuşit să mai găsim până acum decât puţine astfel de fotografii”, a mai spus hunedoreanul.
 

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite