FOTO Valea Jiului iese din sărăcie ajutată de turiştii de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valea Jiului are potenţial economic. FOTO: Daniel Guţă
Valea Jiului are potenţial economic. FOTO: Daniel Guţă

Staţiunile de schi înfiinţate în una din zonele defavorizate ale judeţului Hunedoara sunt marea speranţă a localnicilor, care în ultimele decenii au trăit aproape numai de pe urma mineritului.

Valea Jiului s-a confruntat în ultimii ani cu probleme sociale grave ca urmare a închiderii minelor de cărbuni şi a izolării zonei, percepută drept una nesigură pentru investitori. Situaţia a început să se schimbe o dată cu începerea unor proiecte de dezvoltare a domeniilor schiabile din Straja şi Parâng, iar în prezent localnicii şi reprezentanţii administraţiilor publice din oraşele văii sunt mai optimişti ca niciodată. Reţeta succesului, spun ei, este turismul din sezonul de iarnă. 

700.000 de lei, venituri la început de sezon

În Staţiunea Straja, în circa o lună de la inaugurarea telegondolei spre cele peste 300 de cabane din vârful Vâlcan şi spre cele opt pârtii de schi, la bugetul Primăriei Lupeni s-au strâns peste 400.000 de lei. Banii provin din biletele la telegondolă şi pentru telescaunul din staţiune. Acestei sume i se adaugă alţi 300.000 de lei, proveniţi din taxele şi redevenţele percepute de primărie cabanierilor. „Veniturile pe care le obţinem în fiecare iarnă de pe urma staţiunii Straja sunt din ce în ce mai mari şi încă suntem la începutul dezvoltării domeniului schiabil”, spune Gabriel Lungu, city managerul din Lupeni, municipiu aflat la poalele staţiunii. 

Trăiesc de pe urma turiştilor

Câteva sute de familii din Lupeni şi din oraşele învecinate îşi asigură traiul din închirierea cabanelor şi din serviciile oferite turiştilor care ajung în Straja. Amfitrionul staţiunii este omul de afaceri Emil Părău, primul investitor local în turism. Hunedoreanul şi-a ridicat în urmă cu mai bine de 15 ani o cabană de vacanţă în Straja, pe care ulterior a închiriat-o turiştilor. În prezent, averea lui Emil Părău a ajuns la aproape zece milioane de euro. 

Telegondola aduce bani

La mai puţin de zece kilometri de Straja, telegondola din Pasul Vâlcan, construită pe fonduri europene, a adus în această iarnă circa 100.000 de lei municipiului Vulcan, numai din bilete. Aceşti bani sunt o adevărată mană cerească pentru administraţia publică a uneia dintre cele mai sărace comunităţi din judeţ. Chiar dacă deocamdată Pasul Vâlcan oferă vizitatorilor doar panorama unei zone montane şi două pârtii de schi mai mult închise, proiectul de dezvoltare al staţiunii este privit cu optimism de oamenii din zonă. „Suntem la începutul unui proiect turistic care se va întinde pe durata a şapte ani în Pasul Vâlcan, împreună cu Straja. Pe viitor, investiţiile din turism vor putea asigura cel puţin 25 la sută din veniturile Văii Jiului”, consideră primarul Vulcaniului, Gheorge Ile.

An prost pentru Staţiunea Parâng

Deşi este considerată staţiunea cu cele mai bune pârtii din judeţul Hunedoara, Parângul a fost ocolit în această iarnă de turişti. „Oamenii au preferat Straja, unde funcţionează telegondola, şi Transalpina Ski Resort (n.r. la 38 de kilometri de Petroşani, în Vâlcea), unde accesul la instalaţiile de pe pârtie a fost gratuit. Lucrurile se vor schimba în urma investiţiilor în domeniul schiabil Parâng, care vor fi derulate în perioada următoare şi care înseamnă locuri de muncă noi pentru localnici”, spune Marian Popescu, administratorul public al municipiului Petroşani.

Material realizat de Daniel Guţă

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite