FOTO Reparaţiile de un milion de lei de la castelul din Hunedoara s-au împotmolit în birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restaurarea în regim de urgenţă necesară la acoperişul Castelului Corvinilor a fost amânată din nou, pentru că proiectul e blocat la SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice).

Reabilitarea acoperişului castelului medieval din Hunedoara a fost anunţată ca o prioritate pentru reprezentanţii Muzeului Castelului Corvinilor şi ai Primăriei Hunedoara, care au stabilit iniţial ca aceasta să aibă loc până în toamna anului trecut, pentru ca vremea rece să nu întrerupă realizarea proiectului.

În ciuda optimismului afişat, administratorii monumentului istoric au fost nevoiţi să revină asupra planurilor, după ce în urma unei expertize s-a constatat că starea acoperişului e dezastruoasă şi necesită intervenţii mai costisitoare. 

Lucrările de urgenţă la monumentul istoric au suferit o nouă amânare, de această dată pentru o perioadă nedeterminată. “Este disponibilă suma de un milion de lei pentru proiect, dar acesta a rămas în faza de achiziţii, în analiză, şi nu am primit niciun răspuns de la SEAP (n.r. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice)”, a precizat primarul Hunedoarei, Viorel Arion.

image

Foto

image
image

Castelul Corvinilor, al Corvineştilor sau al Huniazilor este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România FOTO Adevărul gallery-link

Aduce turişti şi bani

Potrivit angajaţilor Muzeului Castelului Corvinilor din Hunedoara, circa jumătate din ţiglăria edificiului este deteriorată, astfel că apa pluvială pătrunde prin acoperiş şi afectează mobilierul, tavanul şi podeaua mai multor încăperi ale castelului, Din această cauză, o parte din săli nu poate fi deschisă publicului. Castelul Corvinilor aduce anual peste 100.000 de turişti în Hunedoara, fiind una dintre sursele principale de venit ale administraţiei locale a municipiului.

Până în luna martie 2010, monumentul istoric a fost inclus într-un proiect amplu de restaurare, derulat pe parcursul a 13 ani. Lucrările au fost atunci întrerupte, din cauza unor nereguli în ce priveşte modul în care au fost efectuate. “Tot atunci Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a dispus sistarea oricăror lucrări de execuţie, întrucăt urmează refacerea în totalitate a studiului de fezabilitate pentru întreg ansamblul la obiectivul Castelul Corvinilor”, a comunicat Primăria Hunedoara. Noul studiu de fezabilitate însă nu a mai fost efectuat. 

Material realizat de Daniel Guţă

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite