Fața stranie a blocurilor-fantomă din Hunedoara. Iedera a înghițit o clădire abandonată în anii '90 VIDEO

0
Publicat:

Trei blocuri din Hunedoara, abandonate de la începutul anilor ’90, oferă o priveliște stranie. Una dintre clădiri a fost acoperită în mare parte de vegetație.

Blocul din Hunedoara, înghițit de iederă. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Blocul din Hunedoara, înghițit de iederă. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Un șir de blocuri părăsite de la începutul anilor ’90, în Hunedoara, a ajuns cunoscut ca blocurile-fantomă din Hunedoara (video).

Clădiri abandonate în Hunedoara

Recent, în urma unui proces întins pe aproape cinci ani, între Primăria Hunedoara și proprietarii clădirilor, aceștia au fost obligați de instanță să înconjoare construcțiile cu gard și să asigure supravegherea acestora. Autoritățile locale au solicitat demolarea celor trei blocuri, considerate pericol public, însă instanța nu a răspuns cererii.

„Zona în care se află clădirile nefinalizate nu este împrejmuită, permiţând accesul liber al persoanelor fără adăpost, câinilor comunitari şi copiilor care locuiesc în apropiere. În aceste clădiri există o cantitate foarte mare de deşeuri provenite din construcţii (moloz) precum şi deşeuri provenite de la persoanele care locuiesc temporar acolo. Acest fapt determină prezenţa vectorilor (şobolani şi muşte); clădirile se află într-o stare avansată de degradare (nefiind acoperite sau fiind acoperite parţial): pereţi sparţi, crăpaţi, scări şi plafoane prăbuşite etc., fapt ce prezintă un risc de accidentare pentru cei care tranzitează zona deoarece căile de acces (trotuarele) sunt situate la distanţe între 2-5 metri faţă de clădirile nefinalizate”, arăta Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, înainte ca blocurile fantomă din Hunedoara să fie îngrădite.

Blocurile ICSH, rămase nefinalizate

Între timp, natura și-a intrat în drepturi, iar fațadele uneia dintre clădiri au fost acoperite cu iederă crescută în voie. Unii localnici se declară uimiți de noua înfățișare a blocului.

„Blocurile au fost ale Întreprinderii de Construcții Siderurgice din Hunedoara (ICSH) până prin anii 2000. Apoi au fost vândute, iar noii proprietari au vrut să le transforme într-un ansamblu de clădiri cu locuințe de lux. Au lucrat o vreme la unul dintre blocuri, apoi au abandonat lucrările, iar în scurt timp aici s-au instalat oameni ai străzii, care au distrus tot ce se lucrase în clădiri. De câțiva ani, iedera a tot crescut și s-a întins peste bloc, acoperind ruina. Dar este mai plăcut așa”, povestește unul dintre localnicii care locuiesc în vecinătatea șirului de blocuri.

În prezent, doar câțiva câini maidanezi și-au găsit adăpost printre ruinele cuprinse de vegetația luxuriantă.

Și în alte zone ale Hunedoarei, plantele agățătoare crescute în voie ocupă tot mai mult loc. Gardurile stadionului din Hunedoara și un plopii aflați într-un parc din vecinătatea bazei sportive sunt, de asemenea, „împodobiți” cu iederă.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite