De ce a fost aprobată cererea de liberare a lui Alin Simota: „Timpul executat a fost suficient pentru reeducarea sa”
0Magistraţii au motivat decizia de liberare condiţionată a afaceristului Alin Simota, aflat în închisoare din luna iulie a anului trecut, după ce timp de un an şi jumătate a fost pe lista urmăriţilor internaţionali. Soluţia nu este, deocamdată, definitivă.
Cererea de liberare condiţionată depusă de Alin Simota la Judecătoria Deva a fost aprobată în 27 februarie, dar soluţia instanţei nu este definitivă. Magistraţii au motivat decizia luată, astfel:
„La data de 21 februarie 2018, a fost înregistrată pe rolul acestei instanţe cauza penală având ca obiect propunerea de liberare condiţionată privind pe petentul-condamnat Simota Alin. Din procesul verbal rezultă că acesta se află în executarea pedepsei de doi ani şi o lună de închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 1387/2017 a Judecătoriei Deva, în baza căreia a fost emis mandatul de executare nr. 2619/2018, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare abuz în serviciu contra intereselor publice. Executarea pedepsei privative de libertate la care a fost condamnat petentul a început la data de 25 iulie 2017 şi urmează să expire la data de 27 octombrie 2018. Transformată în zile pedeapsa este egală cu 761 zile. Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 2/3 din pedeapsă, respectiv 507 zile de închisoare. Comisia a constatat sub acest aspect că deţinutul a executat de la 25 iulie 2017 până la 20 februarie 2018, 211 zile închisoare, la care se adaugă 301 zile executate în arest preventiv şi trei zile considerate ca executate pe baza muncii prestate, în total 515 zile câştigate şi executate”, se arată în cererea depusă.
„A dat dovezi temeinice de îndreptare”
Magistraţii au reţinut că Alin Simota este la a prima analiză, apreciindu-se, în opinie unanimă, că poate fi liberat condiţionat.
„Instanţa apreciază că prin executarea fracţiei obligatorii de pedeapsă, având un total de 515 zile câştigate şi executate, petentul-condamnat a dobândit vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, urmând ca instanţa să aprecieze dacă în funcţie de celelalte criterii stabilite de lege este oportună acordarea liberării condiţionate. În continuare, instanţa reţine că petentul-condamnat se află la a prima analiză, iar, pe perioada executării pedepsei a avut o conduită bună, are numărul de credite necesar pentru recompensare, nu are abateri disciplinare, a parcurs programele şi activităţile socio-educaţionale, o perioadă a fost inapt de muncă, a solicitat participarea la muncă, iar în prezent participă la muncă, dând astfel dovezi temeinice de îndreptare. Faţă de cele arătate anterior, instanţa apreciază că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins”, se arată în motivarea deciziei.
Mărirea şi decăderea milionarului din Valea Jiului
Alin Simota a fost încarcerat în vara anului trecut, la întoarcerea din Dubai, după ce timp de un an şi jumătate s-a aflat pe lista infractorilor români daţi în urmărire internaţională. A primit sentinţe definitive în două dosare penale: doi ani de închisoare pentru conflict de interese şi jumătate de an de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, pedeapsa contopită pe care trebuia să o execute fiind de un doi ani şi o lună. La sfârşitul anilor 2000, Alin Simota, supranumit şi „baronul Văii Jiului”, se afla în topul celor mai bogaţi oameni din judeţul Hunedoara, cu o avere care depăşea 20 de milioane de euro, obţinută aproape în totalitate din afaceri cu statul, în energie, construcţii, minerit şi prestări de servicii. Alin Simota era considerat în Valea Jiului drept urmaşul „Luceafărului Huilei”, Miron Cozma. A condus clubul de fotbal Jiul Petroşani, falimentat între timp, şi organizaţia PNL din Petroşani. În prezent, este judecat în mai multe dosare penale pentru infracţiuni de crimă organizată, infracţiuni economice şi infracţiuni de corupţie, cu prejudicii estimate la câteva milioane de euro.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Magistraţii au pronunţat sentinţa în procesul în care Cristian Litera, un fost bodyguard al milionarului Alin Simota, a fost acuzat de ameninţare şi agresiune asupra fostei sale soţii. Bărbatul a mai fost arestat şi anchetat pentru infracţiuni grave de violenţă.
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de înşelăciune în care Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, judecat împreună cu acesta într-un dosar al DIICOT şi martor în dosarul fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, primise, la judecarea dosarului pe fond o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Litera a fost achitat, însă mai este judecat într-un alt dosar, pentru infracţiuni grave.
Recidivistul Sorin Palesică a fost arestat preventiv după ce a a năucit în bătaie o tânără salvamontistă şi mai mulţi clienţi ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se aşezase la băut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. În ultimii ani, personaje dubioase care au lăsat impresia că se află sub protecţia autorităţilor au făcut legea pumnului în comunităţile din oraşele miniere.